Причини відмови в кредитуванні: як виправити помилки

26 Грудня 2023, 15:41
фото ілюстративне Реклама 188
фото ілюстративне

Коли нам потрібні гроші чи нова покупка, ми звертаємося до банку. Для цього створили споживчий кредит — зручний інструмент для отримання коштів. Не треба накопичувати на свою мету роками, а можна її отримати тут і зараз та поступово віддати гроші. Але ж іноді виникають ситуації, що псують наші плани. Отже, чому можуть відмовити в наданні кредитних коштів та що з цим робити?

Проблеми з кредитною історією

Кредитна історія — це інформація про кредити, які зараз у вас є і були. Завдяки цій хронології банк може зрозуміти, наскільки добросовісно ви сплачуєте кредит. Що псує кредитну історію:

  • попередні відмови від банків;

  • заборгованості у попередніх кредитах;

  • несвоєчасне внесення плати за кредит на карті тощо;

  • подача заявки ще в декілька банків одночасно.

Це ж стосується і повної відсутності кредитної історії. Якщо ви ще не брали кредит і розраховуєте на доволі велику суму, то банк її може не погодити. Адже ви ще не підтвердили свою доброчесність і платоспроможність. У такому разі іноді просять або довідку про доходи, або пропонують меншу суму кредитування.

Кредитний рейтинг низький

Окрім поняття «кредитна історія» існує поняття «кредитний рейтинг». Це сукупність чинників, що описують кредитоспроможність клієнта. Тут враховують розмір щомісячного доходу, наявність нерухомості або авто, ведення підприємницької діяльності тощо.

Банк не погодить кредит людині без роботи. Або ж не видасть велику суму клієнту з мінімальною заробітною платою. Банк ризикує, коли надає гроші людям з такими характеристиками. До цієї групи належать також студенти й пенсіонери.

Рішення тут є. Можна підтвердити свою платоспроможність. Наприклад, чек з дороговартісними покупками чи наявність медичного поліса.

Помилки в анкеті

Частіше заявку на кредит подають онлайн. Наприклад, так можна зробити в IdeaBank, навіть якщо саму позику ви хочете отримати готівкою. Треба ввести своє повне ім’я, ідентифікаційний код і залишити контакти (номер телефону й адресу електронної пошти).

Ваша заявка може абсолютно підходити під параметри кредитування банку. Але від хвилювання, буває, роблять помилку в заповненні анкети. У цьому випадку треба просто бути уважними й перевіряти всю інформацію перед тим, як надіслати запит. Зазвичай попереднє рішення приходить вже за хвилину.

Отже, банк може відмовити з різних причин. Спочатку обов’язково прочитайте вимоги до позичальника. Далі оцініть об’єктивно свою платоспроможність. Якщо ви маєте гарну кредитну історію та постійний заробіток, можете розраховувати на позитивне рішення банка.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024