Автокефалію дають не УПЦ КП, а українському православному народові, - Володимир Мицько

30 Квітня 2018, 13:45
4707

Камінь-каширський декан протоієрей Володимир Мицько прокоментував збирання в УПЦ (МП) підписів із проханням до Вселенського Патріарха Варфоломія не надавати українській Церкві автокефалії.

Про це душпастир написав на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Назвавши цей збір підписів моральним злочином проти України, о Володимир зауважив: «Автокефалію дають не Київському Патріархатові, а дають право українському народові створити нову незалежну Церкву».

Священнослужитель пояснив, що сюди зможуть увійти всі православні українці, і не буде більше протиріч: в Україні буде єдиний народ із єдиною Церквою.

 

Коментарі
30 Квітня 2018, 19:35
Дещо з історії РПЦ без емоцій:<br/> У 1686 Московська церква добивається поставлення на Київську кафедру князя Четвертинського та за «подарунки» османському візиру перепідпорядковує собі частину давньоруської Київської митрополії, Чернігівську та Київську єпархії. Цей акт був потім скасований Патріархом Григорієм VII в 1924, коли він видав Томос про визнання Польської православної церкви, в якому зазначив: «Перше відділення від Нашого Престолу Київської Митрополії та Православних Митрополій Литви та Польщі, залежних від неї, а також приєднання їх до Святої Московської Церкви відбулось не по писаним канонічним правилам, також не було дотримано все те, що було встановлено відносно повної церковної автономії Київського Митрополита, котрий носив титул Екзарха Вселенського Престолу»<br/>Десятий з московських патріархів, Адріян, помер у 1700, після нього нового не поставлено, і понад 200 років Російська (Московська) церква не була патріархією.<br/>У 1943 році під час війни Сталін зрозумів, що розвал церкви був грубою помилкою не тільки Петра І, але й більшовиків. Тому він викликав до себе полковника НКВД Карпова, який курував на Луб'янці релігійні питання, і доручив йому відновити РПЦ та керувати нею вже у статусі &quot;председателя Совета по делам Русской православной церкви&quot;.<br/>В грудні 2017 року стало відомо, що СБУ зняла гриф «цілком таємно» з документів НКДБ про створення Московської Патріархії. В них, зокрема стверджується, що всіх делегатів т.з. Помісного Собору РПЦ МП 1945 року було завербовано чекістами. Чекістами Москви було дано доручення на місцях займатися підбором кандидатів для участі в соборі з представників духівництва й мирян. З цією метою потрібно було намітити «осіб, що мають релігійний авторитет серед духовенства і віруючих і в той же час перевірених на агентурній або патріотичній роботі».<br/>Нинішній Патріарх Кирило у віці 28 років, а саме 1971 року був зведений в сан архімандрита і призначений представником Московського патріархату при Світовій раді церков в Женеві. Чи уявляє хтось нині, аби без волі КГБ СССР молода людина представляла таку велику країну її єдину церкву на світовому рівні? А через 3 роки, у грудні 1974 року він вже призначений ректором Ленінградської духовної академії і семінарії, регентське відділення якої закінчила його улюблена учениця з Волині - сестра Стефана (Бандура) - землячка нинішнього керівника Волинської єпархії Нафанаїла, настоятелька Зимненського монастиря, кума Віктора Медведчука...
01 Травня 2018, 03:41
Про те листи на вимогу до Константинопольського від вірних МП у Волинській обл. ще або іще не пишуться?
01 Травня 2018, 15:36
А на Херсонщині, священник УПЦ (МП) на богослужінні прихожанам показав стос бланків, які треба було заповнити і відіслати Вселенському Патріархові Варфоломію, але парафіяни не захотіли &quot;ябеднічати&quot; в Константинополь і одноголосно вирішили спалити бланки. Священники Кам'янець-Подільської єпархії та частково Київської відмовляються заповнювати бланки звернення до Варфоломія, щоб він не давав автокефалії Українській Церкві. Багатьом дуже цікаво як поведеться УПЦ(МП) у Волинській області,
01 Травня 2018, 17:21
Всіх виручить Волинь, оскільки тут , для прикладу, було останнє пристанище Адама Мартинюка, та й як потім дивитися в очі Медведчуку його кумі Стефанії - ігумені Зимненського монастиря, яка керує справами МП в області і трохи їй допомагає місцева єпархіальна влада.
01 Травня 2018, 17:25
суха гілляка царапається
02 Травня 2018, 15:32
&quot; Предстоятель церкви не митрополит, а Патріарх. От і спитайте де їх патріарх...&quot;<br/>Дозвольте запитати у автора цих слів, а де патріарх в Кипрської Православної Церкви, предстоятелем котрої є архиепископ нової Юстиніани і всього Кипру Хризостом, в Елладської Православної Церкви, предстоятелем котрої є архиепископ Афінський і всієї Еллади Ієроним, в Албанської Православної Церкви - предстоятель архиепископ Тиранський і всієї Албанії Анастасій, в Польської Православної Церкви - предстоятель митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава ...<br/>Тому в світовому Православ&quot;ї не обов&quot;язково Предстоятель має носити титул патріарха, а може бути митрополитом або архиєпископом...
02 Травня 2018, 16:08
&quot;не обов&quot;язково Предстоятель має носити титул патріарха, а може бути митрополитом або архиєпископом&quot;: якщо навіть так то все-таки митрополит або архиєпископ цього вірянина є росіянин який сидить в Москві. Наший буде українець який сидітиме в Києві &quot;мать городов руських&quot;.
02 Травня 2018, 17:58
Предстоятель Української Православної Церкви блаженніший митрополит Київський і всієї України &quot;сидить&quot; в Києві
02 Травня 2018, 18:31
Інформація з Вікі<br/>Православна автокефальна церква Албанії (алб. Kisha Ortodokse Autoqefale e Shqipërisë) — одна з наймолодших канонічних православних церков. Вона стала автокефальною 1922 року й 1937 року була визнана Константинопольським патріархом. Заснована Феофаном Стіліан Нолі. 1908 року у Бостоні в Америці Нолі вперше провів богослужіння албанською мовою. Після здобуття Албанією незалежності Нолі поїхав у Албанію, де став проводити богослужіння албанською мовою, рукоположив священиків й став головою Албанської православної церкви. 1924 року Нолі також був прем'єр-міністром Албанії на протязі 5 місяців, після чого його кабінет був вимущений залишити країну. <br/>По кожній церкві, де предстоятелем є не патріарх а митрополит, можете знайти відповідь, якщо захочете і не треба штрикати в око. А за Критську і Еладську православні церкви подайте інформацію, цікаво буде почитати всім православним МП та КП , чому в них не патріархи є предстоятелями, а - митрополити.
02 Травня 2018, 20:27
Інформація з Вікі:<br/>&quot;Украи́нская правосла́вная це́рковь (укр. Українська Православна Церква, кратко УПЦ; часто с неофициальным уточнением — Украинская православная церковь (Московского патриархата), укр. Українська Православна Церква (Московського патріархату), (УПЦ(МП)) — православная церковь на Украине. Согласно Уставу Русской православной церкви, в составе РПЦ она имеет статус самоуправляемой и обладает правами широкой автономии[5]. В каноническом общении со всеми поместными православными церквями входит только как часть РПЦ .&quot; <br/><br/>Пане, Вірянин, а ніхто й не сперечається, що Митрополит Онуфрій &quot;сидить&quot; в Києві.
02 Травня 2018, 20:49
Дозвольте запитати Вірянина:&quot;На Всеправославному соборі 2016 року на о.Крит були присутні перелічені вами предстоятелі: архієпископ нової Юстиніани і всього Кипру Хризостом, архієепископ Афінський і всієї Еллади Ієроним, архієпископ Тиранський і всієї Албанії Анастасій, митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава, то ж чому не було предстоятеля Української Православної Церкви блаженішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія? запрошень забракло?
02 Травня 2018, 20:58
УПЦ у списку помісних церков не існує, а та що себе іменує УПЦ(МП) є васалами москви.<br/>Архиєпископи у інших помісних церквах є старші єпископи за метрополитів і простих єпископів, тому на цих словах не потрібно робити маніпуляцій.<br/>Це те саме хто вищий по чину князь, імператор, царь, президент.<br/>А томос дається Українській Церкві, і не залежно який у ньогт буде титул, чи архиєпископ, чи митрополит, головне щоб була одна з помісних церков, така ,принаймі ,як Польська, Російська, чи Кіпрська Православна церква
02 Травня 2018, 22:56
Автокефалія надається ЦЕРКВІ, що має канонічний звязок з Вселенським Православієм. Ієрархи Константинополя перерукополагають кліриків з &quot;УПЦ КП&quot; та &quot;УАПЦ&quot;, які до них переходять, бо всі, хто відколовся від Церкви - розкольники і єретики. І ніякого плюралізму в релігійних канонах просто бути неможе. Задовільнити горделиві амбіції чи спасти душу покаянням - абсолютно індивідуальний вибір...
02 Травня 2018, 22:56
Шановні дописувачі, дякую за жваву увагу та коментарі до мого скромного допису, головна думка якого полягає яукраз в тому, що, як пише Іван Мух, не в титулові предстоятеля полягає справа. Це вже, принаймі, нас усіх зближує. Але на сьогодні, подобається це комусь чи ні, митрополит Онуфрій єдиний, кого визнає Православна світова спільнота як митрополита Київського і всієї України.
03 Травня 2018, 00:58
Ми і так близькі, бо православні, насамперед українці - громадяни однойменної держави. Зрозуміло, що митрополит Онуфрій також українець ще й із Західної України, із сім'ї священника Березовських, думаю він добре знає історію української церкви не тільки з книг. Очевидним є те, що історичні і політичні умови склалися так, що є великий шанс державному православному народові України в ХХІ столітті мати свою українську православну Помісну Церкву. Зрозуміло також, що в неї увійдуть православні парафії трьох православних конфесій, які існують на території нашої держави і на поселеннях. З цього приводу ми всі повинні радіти і тішитись, чекаючи великого релігійного здвигу в Україні. А тим українцям, які захочуть лишитись у лоні УПЦ з неофіційною приставкою (МП) скажемо &quot;вольному воля - спасенному рай&quot;. Ясно, що на території України діятиме УПЦ подобається це комусь чи ні, адже москалі і &quot;рускогаврящєє украинци&quot; мають право молитися на московському язику, то і хай собі співають &quot;Госпаді памілуй!&quot;. але не факт, що митрополит Онуфрій буде її очолювати. Хіба гадав Петро І, що Мазепа захоче своєї держави .
03 Травня 2018, 01:36
Як це -&quot;увійдуть три православні конфесії&quot;? Чергова єресь екуменізму... Обєднання через покаяння - фундамент для єдності і побудови автокефалії ( в Істині ). І це будівництво має розпочатися в душі кожної людини. Будь- яка неприязнь і злорадство - тривожний симптом відвернення людини від Бога.
03 Травня 2018, 02:02
Шановні дописувачі, йде мова про об'єднання всіх православних українців в одну визнану світовим Православ'ям Українську Православну Церкву ( без жодного П). Чому ми ззнову лаємося, щось комусь доказуємо, вішаємо ярлики: москалі - розкольники? Хіба справа в мові богослужіння? Вже не один рік в багатьох храмах Камінь-Каширського благочиння ведуться богослужіння на двох мовах: Церковно-Слов'янській та Українській, от питання до Оленки: Якщо якась парафія захоче бути в Єдиній УПЦ з умовою служіння звичного &quot; Госпаді Памілуй&quot; - ви їх відкинете та москалями назвете?... А даремно... На все свій час... та ТЕРПІННЯ...
03 Травня 2018, 02:37
Пригадаймо священне Писання, Євангеліє від Луки:<br/>&quot; У чоловіка одного було два сини. І молодший із них сказав батькові: Дай мені, батьку, належну частину маєтку! І той поділив поміж ними маєток. А по небагатьох днях зібрав син молодший усе та й подався до далекого краю, і розтратив маєток свій там, живучи марнотратно. А як він усе прожив, настав голод великий у тім краї, і він став бідувати. І пішов він тоді і пристав до одного з мешканців тієї землі, а той вислав його на поля свої пасти свиней. І бажав він наповнити шлунка свого хоч стручками, що їли їх свині, та ніхто не давав їх йому. Тоді він спам'ятався та сказав: «Скільки в батька мого наймитів мають хліба аж надмір, а я отут з голоду гину! Устану, і піду я до батька свого, та й скажу йому: Прогрішився я, отче, против неба та супроти тебе... Недостойний я вже зватись сином твоїм; прийми ж мене, як одного з своїх наймитів...» І, вставши, пішов він до батька свого. А коли він далеко ще був, його батько вгледів його, і переповнився жалем: і побіг він, і кинувсь на шию йому, і зачав цілувати його! І озвався до нього той син: Прогрішився я, отче, против неба та супроти тебе, і недостойний вже зватися сином твоїм... А батько рабам своїм каже: «Принесіть негайно одежу найкращу і його зодягніть, і персня подайте на руку йому, а сандалі на ноги. Приведіть теля відгодоване та заколіть, будемо їсти й радіти, бо цей син мій був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся!» І почали веселитись вони. А син старший його був на полі. І коли він ішов й наближався до дому, почув музики та танці.<br/>І покликав одного з слуг та й спитав: «Що це таке?» А той каже йому: «То вернувся твій брат, і твій батько звелів заколоти теля відгодоване, бо ж здоровим його він прийняв». І розгнівався той і ввійти не хотів. Тоді вийшов батько його й став просити його. А той відповів і до батька сказав: «Ото, стільки років служу я тобі, і ніколи наказу твого не порушив, ти ж ніколи мені й козеняти не дав, щоб із приятелями своїми потішився я... Коли ж син твій вернувся оцей, що проїв твій маєток із блудницями, ти для нього звелів заколоти теля відгодоване...» І сказав він йому: «Ти завжди зо мною, дитино, і все моє то твоє! Веселитись та тішитись треба було, бо цей брат твій був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся!&quot;<br/>Сьогодні багато хто з УПЦ відноситься до православних братів та сестер з КП як старший брат з притчі до меншого... А Небесний Отець вчить радіти та веселитися коли всі разом єдиним серцем будемо Його славити...
03 Травня 2018, 02:56
А що ... менший брат вже прийшов до батька з покаянням?.. А любити треба , підтримую.
03 Травня 2018, 02:58
Парафія чи батюшка захоче звичне &quot;Госпаді памілуй&quot;?)) Ще не об'єднались, а ви вже пане, Вірянин, умови пробуєте висувати)). Ви від мене почули лайку? Я б не хотіла, щоб ви випробовували мене... Я згідна з вами &quot;на все свій час&quot; і ми повинні розуміти, що не все так просто і швидко робиться як говориться.
03 Травня 2018, 03:18
Жодних умов нікому не висуваю, та й не маю можливості щось комусь висувати... Так, міркую чуть, а як воно буде - на Одного Господа надія... в Котрого волів би бути меншим братом, хоча свідомо належу до УПЦ, але по Його заповіді всіх Православних хочу вважати за своїх єдинокровних та єдиновірних братів і сестер, навіть і тих, хто на даний час, тимчасово опинився без єднання зі Світовим Православ'ям
03 Травня 2018, 03:26
р Б до Я-Оленка-Не зміючка<br/>22:36 02.05.2018<br/>За Московського Патріарха Алєксія ІІ, 27 жовтня 1990 року Архієрейський собор Російської православної церкви скасував Український екзархат і заснував самоврядну з правами широкої автономії Українську православну церкву. <br/> Пане, р Б, чому ж за Московського Патріарха Кіріла Архієрейський собор РПЦ не дав автокефалії самоврядній УПЦ із неофіціною приставкою МП, та вони бояться навіть надати статус Автономна. Вам не здається, що час на московський фундамент автокефалії втрачено?
03 Травня 2018, 03:48
Простіть, точно не відаю, чи прийшов менший брат до Батька з покаянням, але вірю, що Батько вже давно на дорозі його чекає побачити... А от старший брат що робить?
03 Травня 2018, 03:56
Страшно втратити час на спасіння. Можна оглядатися назад і стати тим &quot;соляним стовпом&quot;, тому нам , жінкам, краще дивитися вперед, а не займатися богословськими питаннями .
03 Травня 2018, 12:25
А старший брат, ставить умову матері та іншим сестрам, що не прибуде на збір-собор, якщо та на соборі поставить дуже назріле питання автокекефалії для інших вже дорослих сестер. І мати згоджується на останніх зборах у Шамбезі, хай буде так, менший брат ще потерпить заради єдності всієї родини. А підлий брат вважає себе дужим, найправославнішим ще й вимагає у матері, щоб ця пентархію скасувала, підмовляє ще двох сестер і порушує дану домовленість, не прибув на собор разом із двома сестрами. Мати стерпіла, провела збір-собор без старшого брата брехуна. Пройшов час, мати зглянулась на меншого брата і вирішила нагородити його терпіння та дати йому грамоту про його рівність із всією родиною,
03 Травня 2018, 12:32
00:56 03.05.2018<br/>Якщо ви згадали про дружину Лота, то згадайте про жінок-мироносиць.
03 Травня 2018, 13:07
Згадала, спаси Господи: Святі жінки-мироносиці йшли вслід за Христом, а не за політиками... і прийшли в свою Небесну Батьківщину. Чого і всім бажаю.
05 Травня 2018, 01:05
&quot;митрополит Онуфрій єдиний, кого визнає Православна світова спільнота як митрополита Київського і всієї України.&quot;: шановний Православна спільнота до цього часу не визнала так звану Українську Православну церкву. Де Ви бачили щоб ЇЇ визнали. Визнають і то ще під великим питанням Російську (Руську) Православну Церкву у складі якого вищезазначене. Отже надіємося на господа незабаром Українську Автокефальну Православну Церкву визнають Православна спільнота.
05 Травня 2018, 23:31
Позор пане, Камінь, для вас Руська церква і Російська церква тотожні?
07 Травня 2018, 20:13
&quot;Обєднання через покаяння - фундамент для єдності і побудови автокефалії &quot;: чому саме так і чому визначено що хтось має каятися, адже Христос сказав хто був останнім стане першим. Чому УПЦ говорить, що КП має перед Ними каятися? Покаятися якщо на те пішло мають усі без винятку. Про те УПЦ напевно їздить каятися в Москву ось уся і різниця з каяттям.
07 Травня 2018, 22:48
До покаяння ще треба дорости, це уділ сильних, мужніх і до сліз люблячих Бога.
08 Травня 2018, 01:11
Каятись чи просити прощення?
08 Травня 2018, 01:23
Каятись, щоб отримати прощення...
08 Травня 2018, 01:47
Хто і в чому каятись, перед ким?
08 Травня 2018, 12:09
Питання а Богові угодно такі протистояння ? Коли починається гоніння на любу церкву тоді Господь пошле війну. Візьмем 1917 - 1918 роки прийшли комуняки громили церкви закривали монастирі Господь дав тим людям за те що вони гонили церкву Христову Сталіна , Берію , скільки вони людей повбивали. Потів страшна війна 1941 - 1945 роки. Так само зарез схаменіться Господь є любов, а ми один одного ненавидим бо той належить до РПЦ МП а той до РПЦ КП або протистант, або мосульман, Якщо ми не будем жити дружно Господь пошле бедствіє катаклізми Господь все баче схаменіться
08 Травня 2018, 12:28
Якщо ми проспіваємо Господи помилуй, Господи прости ТО ЩО ВИХОДИТЬ ЦЕ ГРІХ бо співаємо на російській мові , А Господи помилуй господи пробач на українській мові то це вже не гріх . Це лицемірство Бога можна прославляти на якій хочиш мові. Головне заповіді Господні , на тім світі Бог буде питати за все що ми робили протягом нашого життя, Чи виконали ті заповіді які він залишив, чи не виконали а славити Бога можна на любій мові
08 Травня 2018, 14:07
Κύριε ελέησον (грец.) — Киріє елейсон( укр.зв.) — християнське молитовне звернення, що означає «Господи, помилуй» . В Церквах східного обряду, зокрема православних та східних католицьких церквах завершує собою під час богослужінь головним чином прохання єктенії. В українських православних та греко-католицькій церкві як правило вимовляється українською мовою, але у Західної Церкви хоча традиційно мовою богослужінь була латинська, «Киріє елейсон» не перекладався, а лише транслітерувався з грецької. Васек! хіба вам хто забороняє співати &quot;Госпаді памілуй&quot;, не бійтеся, гріха не матимете, адже більшість християн світу співає &quot;Киріє елейсон&quot; і не відають, що це гріх)). А хто лицемірить і так стане явним. Але мова йде про Помісну Церкву в Україні, а не про те, на якій мові славити Господа!
08 Травня 2018, 14:46
Апелюючи до Бога про оцінку наших дій чи бездіяльності у період свого тимчасового перебування на цій святій і грішній землі, робляться спроби відкинути основні людські цінності - це право людина на вільне віросповідання. І, мовляв, не так важливо якою мовою вона спілкується з Господом, бо &quot;...славити Бога можна на любій мові&quot;, але, так виглядає, що бажано молитися на російській та під омофором РПЦ! Цитуючи тут Святе письмо про батька та синів, жінок- мироносиць та інші правильні слова, ви лукаво намагаєтесь заперечувати право українців мати свою Єдину Помісну Православну Церкву, якою наділені інші чисельно дрібні, але горді народи та держави. Чим завинили українці і перед ким у тому? Ніхто не виступає проти РПЦ та права прихожан Полісся молитися на цю церкву, тільки ідіот може насильно заганяти людей до того чи іншого Храму. І рухати московські парафії та їх священників ніхто не має наміру. Щоправда, після отримання Томосу, а це буде неодмінно рано чи пізно, московити мусять мати свою чітко індентифікуючу назву, яка орієнтована на царя, Кремль та його традиції. Українці ж, у т.ч. і нинішні московити, отримають законне і Богом дане право молитися на своїй рідній мові, повернутися під опіку Вселенського православного Патріарха та стати рівною серед сестринських Церков цього віросповідання, як це було за часів Володимира Великого і аж до 17 століття, коли за наслідками Переяславської Ради московити задушили Київську Митрополію в своїх &quot;братніх&quot; обіймах, щойно &quot;зайшовши в українську хату води попити&quot;. І не потрібно тут вправлятися у різній казуїстиці щодо славлення Господа у той чи інший спосіб, суть в іншому - Україна є самостійна держава і має законне право на основний атрибут державності - свою Помісну Церкву. Амінь!<br/>П.С. З утворенням Помісної Церкви православні українці більше не мучитимуться роздвоєнням, коли, для прикладу, потрібно під час молитви згадувати Патріарха Кірила, який благословляє митрополита Феодосійського і Керченського РПЦ Платона з повітряної кулі освячувати будівництво Кримського моста та Керченську протоку, яка з'єднує Росію з окупованими та анексованими українськими землями, та цілувати руцю місцевому попу, що належить до цієї канонічної Церкви. <br/>П.П.С. Хтось недавно сказав, що свого часу Київ необачно заснував Москву та її охрестив. Однак, якщо вона не змінить свого відношення до ближніх народів, то Київ її й відспіває... Але не нам це судити, на все воля Божа!
09 Травня 2018, 03:32
Що ж очікуємо рішення Синоду, яке має відбутись 31 травня цього року. Частина синодалів,членів Синоду, є ієрархами Вселенського патріархату, але українцями за походженням також вони є канонічними, законними ієрархами і членами Синоду, які десятки років несли слово, політику Вселенського патріархату в Канаді, в Австралії,в Англії, в Сполучених Штатах, Німеччині і т. д. А також 20 млн. української діаспори. що проживає в 53 країнах світу, очікує позитивного рішення про Помісну Церкву в Україні.
09 Травня 2018, 15:05
Думаю, що рішення Синоду цілком передбачуване, інша справа - коли його публічно виголосити. Адже це без перебільшення є подією Вселенського масштабу, оскільки це рішення означає остаточний вихід України з орбіти впливу Російської імперії та початок її імперського кінця. Враховуючи масштабність цього синодального рішення, знаковими є наміри та вже реальні кроки Ким Чен Ина на об'єднання корейців. Вони свідчать про тектонічні політичні зміни у світі (інакше б ця дрібна жирна &quot;персона&quot; без консультацій/роз'яснення на пальцях з Китаєм, Японією та США на це не зважилася б) і яскраво свідчать, що Томос буде останнім і остаточним цв'яхом у домовину імперії &quot;великоросів&quot;. А з &quot;останнім цв'яхом&quot;, як відомо, не поспішають, спішити вже нікуди...<br/>П.С. Як не дивно, але Росія від цього кроку також за великим рахунком виграє, оскільки почне більш активніше дрейфувати до свого природного азійського простору. Вже навіть починають жартувати, що у Москві почали менше вживати алкоголю. На запитання:&quot;Чому?&quot;, відповідають - &quot;Аллах не разрешает!&quot;
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024