Держпродспоживслужба: як захистити своє здоров’я в умовах весняної повені, паводків і пропуску льодоходу

14 Лютого 2024, 13:14
фото ілюстративне 145
фото ілюстративне

Внаслідок повені та підтоплення помешкань, сільськогосподарських угідь, сміттєзвалищ, гноєсховищ та інших потенційно небезпечних об’єктів зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь.

Про це інформує Камінь-Каширське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Результатом підтоплення населених пунктів, джерел водопостачання (колодязів, каптажів) часто є забруднення питної води нечистотами, що містять хвороботворні мікроорганізми та можуть спричинити спалах різних інфекційних хвороб, зокрема, гострих кишкових інфекцій, вірусного гепатиту А, який передається переважно аліментарним (фекально-оральним) шляхом, туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, гельмінтозу, лямбліозу, дизентерії та багатьох інших.

З метою попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей в умовах повені та підтоплення прибудинкових територій, заборонено використовувати воду з джерел децентралізованого водопостачання (колодязів) для питних потреб та приготування харчування дітям до 3-х років і вагітним жінкам без попереднього дослідження її на вміст нітратів.

Іншим негативним наслідком повені може бути масове заселення мишовидними гризунами жилих і господарських будівель під час підтоплення. Мишовидні гризуни є переносниками таких небезпечних захворювань як: туляремія, лептоспіроз, псевдотуберкульоз та інших хвороб. Зараження людей проходить через воду, харчові продукти забруднені виділеннями мишовидних гризунів.

Щоб вберегтися від небезпечних наслідків повені та підтоплення Держпродспоживслужба району рекомендує:

  1. Дотримуватися правил особистої гігієни та стежити, щоб їх дотримувалися і діти.
  2. Для власних потреб, приготування їжі потрібно використовувати воду гарантованої якості (кип’ячену, водопровідну, з артсвердловин, бутильовану). У разі потреби звертайтеся до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення вас питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел.
  3. Не вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені, з пошкодженою упаковкою, термін придатності яких закінчився. Споживати продукти тільки гарантованої якості. Обов’язково дотримуватися технології приготування страв, особливо правильної термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів із м’яса, риби, яєць тощо. При споживанні овочів та фруктів добре промийте їх питною водою, а при споживанні дітьми – обробіть окропом. Готові страви зберігайте без холоду не більше 2-х годин.
  4. Обмежити доступ гризунів до продуктів харчування, а також проводити дератизаційні заходи, тобто знищення гризунів.
  5. Дотримуватися основних вимог щодо облаштування громадських та індивідуальних колодязів. Проводити відкачування води, очистку зовнішніх і внутрішніх поверхонь колодязя з дезінфекцією (хлоруванням) після спаду води. Навкруги колодязя необхідно влаштувати глиняний замок глибиною 1,5 м, шириною 1-2 м та бетоновану відмостку (з нахилом не більше 4-5º від зруба). Оштукатурити внутрішні поверхні між бетонними кільцями, щоб не допустити потрапляння в колодязі талої води, гризунів. Обмежити використання води з власного колодязя для водопою худоби так, як нітрати можуть потрапляти в молоко і не зникають у воді при її кип’ятінні.
  6. Ями для гноївки, хліви для утримання худоби та птиці повинні бути герметичні, розміщені на відстані від колодязя не менше 20 м.

Після сходу води з ґрунту необхідно:

  • провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи та присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
  • індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього;
  • колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровмісних патронів;
  • провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів.

З метою попередження виникнення захворювань з водним шляхом передачі після завершення паводкового періоду Держпродспоживслужба району пропонує комунальним господарствам, які є балансоутримувачами споруд і систем централізованого та локального водопостачання, проводити профілактичну дезінфекцію цих споруд запасами необхідних деззасобів, а органам місцевого самоврядування встановити моніторинг за станом джерел централізованого водопостачання та локальних артсвердловин, які забезпечують водою заклади освіти та інші громадські установи, зокрема в частині визначення та попередження підтоплення чи їх забруднення.

У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) терміново звертайтеся за медичною допомогою, не займайтеся самолікуванням.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024