Уродженець Воєгоща – у команді «срібних» призерів чемпіонату світу зі спортивної ходьби

08 Травня 2018, 13:52
Іван Банзерук 2994
Іван Банзерук

Командний чемпіонат світу зі спортивної ходьби у Тайцані почався зі срібної медалі української чоловічої команди на дистанції 50 км.

Впродовж усієї дистанції серед лідерів трималися двоє українців – Іван Банзерук і Мар’ян Закальницький. Саме останній для багатьох став справжнім відкриттям цього чемпіонату. Попри молодий вік Закальницький вже мав досвід виступів на подібних спортивних форумах. Зокрема, минулого року він став переможцем Кубка Європи у командних змаганнях і дебютував на чемпіонаті світу у Лондоні, – повідомляють у Федерації легкої атлетики України.

У Тайцані саме Закальницький у підсумку зумів максимально наблизитися до першої трійки. Подолавши дистанцію з рекордними для нього 3:44.59 год, він фінішував лише у семи секундах позаду бронзового призера японця Сатоші Маруо.

Відзначимо, що у першій трійці фінішували лише японці, найшвидшим з яких був Хірокі Араі (3:44.25 год). Срібним призером став Хайято Кацукі (3:44.31 год). Саме вони і стали переможцями у командному заліку з шістьма очками.

А що ж решта українців? Усі вони спробували докласти максимум зусиль задля того, щоб посісти якомога вищі місця і тим самим привести команду до медалей. Десятку найсильніших замкнув Іван Банзерук (3:49.17 год). Дебютант командних чемпіонатів світу Валерій Літанюк з особистим рекордом фінішував 15-м (3:53.05 год). Андрій Гречковський (3:59.32 год) й Ігор Сахарук (4:06.50 год) стали 28-м і 38-м відповідно.

Українці з сумою 29 очок посіли друге командне місце. Поляки й китайці набрали по 37 очок, проте за додатковими показниками бронзові медалі дістануться саме полякам.

Для України ця медаль стала четвертою в історії на дистанції 50 км серед чоловіків. Починаючи з 2012 року наші скороходи не поверталися ані з Кубків світу, ані згодом з командних чемпіонатів світу без нагород. На сьогоднішній день це срібло стало третім у скрабничці команди. Такі ж медалі вони вигравали у 2012 і 2016 роках. А два роки тому у Тайцані після дискваліфікації росіян українці стали першими.

Попри те, що на командному чемпіонаті світу вперше використовували правило піт-лейну на всіх дистанціях, дискваліфікації атлетам уникнути не вдалося. П’ятеро з них були дискваліфіковані і стільки ж не змогли фінішувати.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024