Майже 100 гектарів земель природно-заповідного фонду з озером Сірче повернули державі

01 Червня 2018, 17:10
5604

Заповідну зону довкола озера Сірче у Камінь-Каширському районі повернули у державну власність на вимогу прокуратури.

Про це інформує «Перший» з посиланням на прес-службу прокуратури Волинської області.

Постановою Верховного суду задовольнили касаційну скаргу прокуратури Волинської області, подану на рішення апеляційного суду області, яким у жовтні 2016 року було відмовлено в задоволенні позову прокурора Камінь-Каширського району в інтересах держави в особі управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА до Камінь-Каширської районної державної адміністрації та громадянина.

Застосувавши представницькі повноваження, прокурори вимагали визнання незаконним та скасування розпоряджень голови РДА, визнання недійсними договорів оренди землі й повернення 97 га земель природно-заповідного фонду з озером Сірче на Волині у державну власність.

Суд касаційної інстанції, скасувавши рішення апеляційного суду, залишив у силі рішення Камінь-Каширського районного суду, яким позовні вимоги прокурора були задоволені в повному обсязі.

Таким чином, Верховний Суд, погодившись з позицією прокурорів, прийшов до висновку, що повноваження щодо надання в користування земель природно-заповідного фонду належали Уряду України, а не Камінь-Каширській РДА.

Райдержадміністрація ж незаконно передала у користування земельну ділянку водного фонду, чим порушила низку вимог чинного законодавства.

Наразі ж розпорядження про передачу цієї землі в оренду визнали незаконними, договори оренди землі – недійсними, а ділянку повернули в державну власність.

 

Коментарі
02 Червня 2018, 01:30
А трохи детальніше та з прізвищами і датами про це розпорядження голови РДА можна викласти на сайті? Якими мотивами та, основне, законодавчими актами користувавлись очільники району при передачі держмайна в оренду,хто підписував ці документи? Якщо я не помиляюся, то орендарем о. Сірче є брат керівника управління лісового та мисливського господарства Львівщини, близької людини до відомого колишнього гайового Волині - Богдана Колісніка, іншими словами це розпорядження благословлялось лісовими та водними магнатами краю. Разом з тим, з часом, коли буде відпрацьоване чітке законодавство, а влада буде належати не міфічним бонзам у Києві та інших великих містах, місцеві ОТГ зможуть за широкого та всебічного обговорення місцевих людей надавати водні плеса та навколишню прибережну територію в користування та охорону з користю для громади - облаштування зон відпочинку, надання певних послуг відпочиваючим, рибалкам, вирощування та продаж риби тощо...
02 Червня 2018, 02:55
То озеро в оренді чи ні?Минулі роки рибалок з вудками виганяли з озера ,а самі кілометри сіток виймали посеред нерестового періоду!В статті неоднозначно написано про саме плесо...
02 Червня 2018, 03:09
Класно пише пан Шляхта про гайових, магнатів, латифундистів тощо.
02 Червня 2018, 11:04
Колись, в добрі радянські часи, були дошки пошани та списки - вони походять наш колектив. Пропоную відродити традицію і на видному місці вивішувати негідників.
02 Червня 2018, 12:26
Правильно, негідників треба вивішувати! Парами!
02 Червня 2018, 20:57
Посадити голову РДА ( на той час рулив Вовк ), от тільки палка з двох кінців, раз територія вже державна то і ліс можна відправляти на Європу у вигляді палетів...
02 Червня 2018, 21:16
От на такий компроміс з нікнеймами я погоджуюсь. Навіть, якщо буде й "незрівнянно кращий" - це все одно певна ідентифікація коментаторів, та й мені буде у кого повчитися, якшо- шо. Це вже не той "фрукт", що підленько від мого імені хвалить Юлю під її політичною рекламою, або зумисне провокує мене на справжній коментар. А тепер, по-суті. Краще на мою думку вивішувати на видному місці фото таки дійсно порядних, чесних, патріотичних, креативних та хазяйновитих українців, оскільки це не потребує багато місця, стендів/стовпів. Таких один - два на три села, решта - звичайні, нормальні, середньостатистичні мешканці, до яких "хороша мисля приходить опосля", тобто після "базару", інакше кажучи - як Бог дасть! ))
03 Червня 2018, 04:55
Пане шляхта гайовим та магнатам сармак, а чесним фото на пам"ять? Це ж не є фест, бо гроші всім потрібні і чесним, патріотичним в тому числі.
03 Червня 2018, 09:31
А хіба хтось проти, аби патрітичні та думаючі люди мали гроші, за великим рахунком, власна успішна держава - це заможні та щасливі її громадяни, що живуть у справедливому суспільстві. Справедливість полягає у тому, коли селяни, організувашись в ОТГ, перебравши владу на місцевому рівні у свої руки, організовує співжиття у громаді у такий спосіб, що дозволяє мати всім з цього зиск. Наймають/дають в оренду людині чи групі людей озеро з прибережною смугою на умовах вигоди для всіх. Орендарі мають робоче місце, кусень хліба з таранькою, а громада - орендну плату, захист водойми від браконьєрів, її забруднення, місця відпочинку, можливість завжди за окрему плату порибалити з вудочкою, купити свіжого хвоста коропця чи щучки на юшку, скупатися у спеку тощо. Все це налагоджено у інших нормальних країнах світу, врешті у наших сусідів -поляків. Бо мати озеро у державній власності, аби темними ночами окремі пройдисвіти там тягали сітки чи нищили рибу електровудками, а інші поночі пиляли "нічийний" ліс - це вже ми все проходили, так більше робити не годиться...
03 Червня 2018, 13:35
Дякую пане Шляхта. Колективну власність (колгоспи) ми теж проходили. Ліс такий ресурс, що відновлюється на протязі чотирьох людських поколінь (сосна віку стиглості досягає у 80 років), тому він стає цікавим ресурсом для тих, хто народився в кінці процесу достигання деревостанів, а не на початку, чи в середині. Отже, джерелом наповнення бюджету громади він є не гарантованим.
03 Червня 2018, 16:15
"за великим рахунком, власна успішна держава - це заможні та щасливі її громадяни, що живуть у справедливому суспільстві": що таке заможні, живуть, справедливе суспільство? Кожний думає на свій смак. У свій час переважно 90% думали інакше. До прикладу моя родина має невирішену справу вже близько десяти років і в тому числі з К-Каширського райсуду.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024