Як живе «кіборг» із села Ворокомле після пекла Донецького аеропорту

25 Червня 2018, 16:48
Василь Шумик 6378
Василь Шумик

«Я писав сестрі повідомлення з аеропорту в той час, як прощався з життям» – сорокарічний «кіборг» із 80-ої бригади Василь Шумик з острахом згадує, як боронив Донецький аеропорт. Чоловік перебував там у найгарячіші дні. Тричі контужений учасник бойових дій нині живе в рідному селі Ворокомле та має проблеми зі здоров`ям.

А сьогодні оберігає свою матір та потребує соціального захисту, – повідомляють у відділі інформаційної політики облдержадміністрації.

«Він перші місяці тільки й говорив про своїх хлопців. Він добровільно пішов Україну захищати, і дякувати Господу Богу, що й вернувся. Я за нього молилася. Жодного дня моє серце не було спокійним», – розповіла мати АТОвця.

Сама жінка – багатодітна. Вона виховала дочку та шестеро синів. А сьогодні вже має 15 внуків та 14 правнуків. Їй 78 років,  а звання мати-героїня їй присвоїли два роки тому.

«Тітка дуже добра, вона ще й до моєї мами ходить. Мамі моїй 83 роки, то тітка Марія ще й її доглядає», – розповіла сусідка жінки Ірина Сергійчук.

Відвідати родину приїхав голова облдержадміністрації Олександр Савченко. Квіти і щира вдячність за виховання Героя розчулили Марію Шумик до сліз.

«Я щаслива перед людьми і Богом, що маю таких діточок. І щаслива, що приїхали такі почесні гості. Мені в районі завжди допомагають, дуже добрі нині люди кругом», – каже жінка.

Родину забезпечують і матеріальною допомогою, і дровами, і твердим паливом. А після знайомства Олександра Савченка з Василем Шумиком голова ОДА на особистий контроль взяв здоров`я та благополуччя учасника бойових дій.

«Не можна бути байдужими, бо багато чого в житті вирішує взаємопідтримка, а гуртом легше впоратися із негараздами. Тобою пишається все село, твої рідні та твій син. Ти маєш мені пообіцяти, що вилікуєшся», – сказав очільник ОДА.

Вже сьогодні, у понеділок, 25 червня 2018 року «кіборга» привезли до Луцька, аби його обстежили лікарі. То ж тепер нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня Василь Шумик повинен знайти у собі сили вилікуватися та жити заради свого сина, рідних та світлої пам`яті полеглих побратимів.

Разом з тим, обласна адміністрація прискорює процес виправлення помилок у військових документах, допущених службовцями військової частини, що необхідно для оформлення гарантованих державою пільг Герою. Зокрема, в деяких з них замість прізвища «Шумик» писали помилково «Шумік».

«Мої двері завжди відчинені. Я закликаю кожного, хто потребує – звертатися за допомогою, адже найважливіше в нашому житті – це люди», – резюмував Олександр Савченко.

Коментарі
26 Червня 2018, 11:45
&quot;Разом з тим, обласна адміністрація прискорює процес виправлення помилок у військових документах, допущених службовцями військової частини, що необхідно для оформлення гарантованих державою пільг Герою. Зокрема, в деяких з них замість прізвища «Шумик» писали помилково «Шумік».&quot; - помилку зробили не зараз , а років ще 30-40 тому, коли вумніки в сільрадах і так званих &quot;паспортних столах&quot; перекручували прізвища поліщуків &quot;па русскі&quot; . Тому зараз в одному селі можуть бути навіть рідні брати , в свідоцтвах про народження яких написано в одного &quot;Шумік&quot; , а в іншого &quot;Шумик&quot; ((<br/>А ще дехто ляпає , що &quot;какая разніца на каком язікє&quot; ..
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39