«Є сім'ї, які за день заробляють по 3 тисячі», – мешканка Камінь-Каширщини про сезон чорниці

06 Липня 2018, 09:25
Чорниці 4458
Чорниці

На усіх волинських ринках (і не тільки) можна купити смачну і корисну чорницю. Багато ягоди потрапляє на реалізацію з Камінь-Каширщини.

Про це йдеться на ресурсі «Лісівник».

«За раз можемо з чоловіком назбирати 30 кілограмів чорниці. Їздимо до лісу мотоциклом. Є багажник і для двох відер прилаштували спеціальну підставку», — розповідає 61-річна Галина Мельник із села Рудка-Червинська Камінь-Каширського району на Волині.

Пані Галина продовжує: «Люди збирають чорницю з 7:30 до 17:00. Їдуть до нас і з навколишніх районів, бо в лісі багато ягідників. Не лише легковими машинами. А й на тракторах, вантажівках. Поставлять у кузові лави, як колись їздили на поле. Сідають майже 40 людей. Але найбільше добираються кіньми. На віз поміщаються до 10 осіб. Беруть із собою родичів, дітей, сусідів, друзів. Новачки рвуть чорницю руками. Хто вже не перший рік, збирають спеціальними гребінками. Дехто заходить у глибину лісу на кілометрів 10, щоб знайти більше ягід. У лісі повітря чисте, пташки співають. Тільки немає часу цим любуватися. Кожен поспішає, щоб був грошовий результат. Дитина за день може назбирати ягід на 400 гривень. Дорослі вдвічі більше. А хто швидкий у руках, то і в тричі. Ми з чоловіком збираємо до часу дня. На більше не вистачає сил. Та й худобу дома треба годувати, — продовжує Галина Порфирівна. — Чорницю здаємо оптовикам. Під'їжджають під самий двір. Або родичам чи знайомим, які везуть у приймальні пункти району. За кілограм платять 40 гривень. Якщо ягоди крупні, то можна й 50 вторгувати.

Моя дочка з дітьми навіть по 55 гривень здавала. Є сім'ї, які за день заробляють по 3 тисячі. Дехто за сезон має по 20 тисяч гривень. Потім витрачають на нову техніку: холодильники, морозильні камери, пральні машини. Сім'ї з дітьми з цього заробітку одягають малих у школу. Школярі збирають ягоди з великим бажанням. Купляють телефони чи планшети, на які в батьків не вистачає грошей. А пенсіонери розтягують заробіток до наступного року. Хтось відкладає гроші, щоб заплатити за комбайн або трактор, коли збирають урожай, на обробіток землі. Купляють поросят, цукор, борошно мішками. Ми з чоловіком заплатимо за комбайн восени, щоб змолотити зерно. Решту витратимо на продукти й комунальні послуги. Трохи ягід наклали в морозилку, наробили желе на зиму. Воно смачне».

Коментарі
06 Липня 2019, 14:46
Можна засадити культурною і отримувати не тільки три тисячі але Ми поліщуки і живемо не тим що виростимо, а тим що назбираємо. Це й відрізняє дикуна від культурної людини.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39