«Штучні квіти не замінять живих молитов на місці упокоєння рідних», – Володимир Мицько

10 Серпня 2018, 10:35
Пластик шкідливий в церковному житті, - звернення деканів єпархії 3376
Пластик шкідливий в церковному житті, - звернення деканів єпархії

Декани Волинської єпархії закликають відмовитися від використання речей із пластику в церковному житті. Їх Звернення прокоментував Камінь-Каширський священик.

Камінь-Каширський декан, настоятель церкви Святителя Миколая Чудотворця протоієрей Володимир Мицько зазначив, що одним із аргументів для прийняття цього звернення стало те, що пластик є шкідливим для довкілля, адже розкладається він понад 1000 років і є легкозаймистим матеріалом.

Але водночас він наголосив, що головне – віра та щира молитва, а не штучні вироби принесені до храмів та на кладовища.

«Цивілізовані країни намагаються віднайти альтернативу цьому. Зокрема, в країнах Прибалтики на могилах замість штучних квітів використовують гілки ялини чи сосни, прикрашають це цікавим способом, або ж просто садять живі рослини. І це є правильно, бо душі померлих людей живі, і так ми виявляємо пам’ять та повагу до них, це є символом наших щирих, живих молитов на місці упокоєння рідних, штучні матеріали їх не замінять. Вони лишень засмічують Землю, яка є Божим даром», - отець Володимир.

Саме тому Волинська єпархія УПЦ КП звертається з настійним закликом: не використовувати ні в храмах, ні на цвинтарях пластикові вироби.

«Нехай там лунає щира молитва; знаменням же любові до Бога, святих і наших близьких, які відійшли у вічність, хай будуть природні матеріали, живі рослини» - йдеться у зверненні.

Декани, зокрема, зауважують також, що прикрашання церков і каплиць штучними квітами крикливих кольорів, переважно із пластику, хоч і робиться з побожною метою, вносить дисгармонію в убранство Божих домів. Такі речі є й пожежонебезпечними: від незагашеної свічки передусім загоряються пластикові предмети».

 

Коментарі
11 Серпня 2018, 14:27
не УПЦ а УПЦ КП
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром