Йодопрофілактика – турбота про майбутнє

30 Травня 2016, 15:09
10857

Не сподівайтеся, що лікарі зроблять вас здоровими.

Вони можуть врятувати життя в критичних ситуаціях,

але лише підведуть до старту. А далі вчіться покладатися лише  на себе»

                                                                        Академік М.Амосов

Частина 1.  Відверто про нас і  наше здоровя.

«Мертве море тому мертве, що з нього не витікає вода» - кажуть у народі. Духовно мертвими є всі, хто накопичує інформацію, проте не віддає її іншим. Людина, яка має корисні та значущі для інших знання і не вважає за потрібне ділитись ними , подібна до світильника, який світить під столом.   Метою  цієї статті  є донесення до широкого кола  співвітчизників надзвичайно важливої та актуальної інформації, з допомогою якої ми спроможні  змінити наше уявлення про власне  здоров’я і , що найважливіше, спробувати  його відновити, можливо, навіть зберегти чиїсь життя.

Головне завдання  даної статті  - пробити міцну стіну із наших стереотипів, консервативних поглядів на  своє здоров’я, причини його втрати і шляхи відновлення, зцементовану нашим невір’ям,  невіглаством, байдужістю, лінню.

Усім нам відомі прислів’я: «Можливо, здоров’я  - це ще не все, але коли його немає, то все інше – уже ніщо», «Справжню цінність здоров’я  знає той, хто його втрачає».  Проте мало хто сьогодні замислюється над тим, наскільки легко його втратити і майже ніхто не зважає на статистичні дані, які насправді свідчать про катастрофічну ситуацію щодо захворюваності і смертності в Україні.

Майже мільйон українців хворі на цукровий діабет, за темпами поширення онкологічних хвороб ( особливо серед дітей), захворюваністю на СНІД,  за смертністю від інсультів та інфарктів наша країна лідирує. Останній показник вивів у рекордсмени наше Полісся. За останні 5 років  на 40%  зросла кількість мертвонароджених дітей. 3 тисячі дітей були піддані хірургічному втручанню з діагнозом  «рак щитовидної залози»;   щороку в Україні відкривається 1 нова школа для розумово відсталих дітей.  Нас не так давно було  52 мільйони, і про це постійно нагадували в телевізійній рекламі на каналі «1+1», а зараз, всього лише через 20 років – уже на 8 мільйонів менше. Як бачимо, перспективи здорового життя майбутніх поколінь під значною загрозою.

Не помічати цього чи робити вигляд, що наших сімей це не стосується, як мінімум, нерозумно. Сьогодні грип – це реальна смертельна загроза;  у кожній родині є по 2-3 хворих на рак;  уже ніхто не дивується, коли раптово помирають  60-65 річні чоловіки;  з кожним роком зростає число  молодих пар , які безуспішно намагаються  зачати, виносити і народити здорову дитину;  постійні застуди, вірусні інфекції супроводжують наших дітей ледь не від народження, з’являються нові спалахи смертельно небезпечних хвороб, як, наприклад, поліомієліт… Чи не кожна сім’я  відкладає  останні копійки «на чорний день»   чи операцію.  


Щорічно фармацевтична промисловість випускає десятки тисяч тонн різних медпрепаратів, які хворіюча нація добросовісно споживає. Сімейні фінансові затрати на лікарські препарати стали співвимірні із затратами  на продукти харчування.

Нам відомо, що реалії сьогодення – це наслідки погіршення екологічного стану довкілля, в тому аварії на ЧАЕС, тотальної хімізації продуктів харчування та сільськогосподарського виробництва, забруднення грунту  солями важких металів, зниження якості питної води через зношуваність систем водопостачання та хлорування.  Ми приречені на погіршення стану здоров’я із віком і змирились з цим.   Занурені у клопоти, коловорот щоденних справ, нам ніколи аналізувати, чи є вихід із глухого кута, що ми можемо зробити для збереження здоров’я членів своєї родини. Навіть дитячі смерті  від інсультів та  онкології  не десь далеко, а в своєму селі, місті, районі не змінюють загальної картини байдужості …

У ситуації прогресуючого погіршення фізичного, духовного та соціального здоров’я в нашій країні неможливо далі залишатись відстороненим. Необхідно переломити стереотип загальної поведінки та бездіяльності «Моя хата зкраю» - і постаратися змінити ситуацію, звернувши особливу увагу на профілактичний напрям у справі збереження  здоров’я, як це прийнято в усіх цивілізованих країнах. Нам ще далеко до справжньої правової держави, яка захищатиме права своїх громадян на здорове і безпечне життя. Ми бачимо, що сьогодні Міністерства охорони здоров’я все більше перетворюються на Міністерства  лікування хворих, а фармацевтична галузь пропонує нам все більше  і більше лікарських препаратів; аптечний бізнес перетворився в одне із найбільш  дохідних капіталовкладень. Рекламні ролики яскраво презентують все нові лікарські засоби і препарати. А кількість хворих чомусь  не зменшується, а лише збільшується. Пам’ятаєте слова із відомого тосту: «Можна купити ліки, та не можна купити здоров’я?..»

Відповідно до «Основ законодавства України про охорону здоров’я» суспільство несе відповідальність за рівень здоров’я і якість генофонду свого народу нарівні з державною владою. Охорона здоров’я повинна стати пріоритетним напрямом у діяльності держави , оскільки від цього, перш за все, залежить виживання і розвиток всіх народів в Україні!  Але суспільство складається із окремих громадян , тому кожен з нас  окремо теж  відповідає за рівень і якість загального здоров’я в нашій державі.

Звичайно, нам не порівнятися за рівнем соціального забезпечення із розвинутими країнами, не порівняти і стан медичного обслуговування, і  стан матеріально-технічного забезпечення медичної галузі. Але справа навіть не в цьому.  Коли ми звертаємось до лікарів по допомогу, як правило, у період гострого кризу, першочерговим їх  завданням є  допомогти пацієнту усунути  наслідки, зняти чи полегшити біль, симптоми.  Завдання галузі охорони здоров’я у  закордонних країнах  закладені вже у самій назві - не допустити хворобу, систематично проводячи комплексні обстеження, сприяти підвищенню імунітету людини, запобігти виникненню недуг, популяризувати здоров’язберігаючі технології, здоровий спосіб життя. Наша медицина симптоматична, а їх – профілактична. І в цьому ніби ніхто не винен. Просто так історично склалося.                                                                     

Проте навіть не в цьому головна відмінність між «ними, здоровими» та «нами, хворими», а у відношенні до свого здоров’я. Ми звикли ставитись до нашого організму, як до чогось постійного і стабільного, не потребуючого особливого догляду. А  наше небажання самовдосконалюватись, вести здоровий спосіб життя, укріплювати своє здоров’я, здобувати нові знання прикриваємо надмірною зайнятістю. Проте насправді, хто хоче – шукає можливості, а хто не хоче – причини…


Ми не звертаємо увагу на наше здоров’я, коли це робити необхідно. І тратимо незрівнянно більше часу, зусиль, грошей, коли вже захворіли. При цьому відновити здоров’я при запущеній хворобі повною мірою уже не завжди вдається. Тим більше, що для лікування захворювання, як правило, нам приходиться витрачати не лише час і гроші, але і … своє здоров’я.  Якщо для профілактики нам потрібні свіже повітря, розумні фізичні навантаження, збалансоване харчування ,  вітаміни, мікро- та макроелементи, то для  лікування часто приходиться використовувати антибіотики, знеболюючі засоби, які мають ряд протипоказань. Тим самим у процесі лікування ми пригнічуємо свій імунітет та провокуємо нові хвороби в подальшому житті.

Відомий лікар, академік медичних наук України  Микола Амосов у свій час справедливо зауважив: «Не сподівайтеся, що лікарі зроблять вас здоровими. Вони можуть врятувати життя в критичних ситуаціях,   але лише підведуть до старту. А далі вчіться покладатися лише  на себе», «Лікарі лікують хворобу, а здоровя здобувайте самі…»

Отже, наше здоров’я – у наших руках. На якому етапі згадати про своє здоров’я – ми вирішуємо самі…

Частина 2.  Захворюваність дітей Камінь-Каширського району в постчорнобильському просторі

Як відомо, ні одна катастрофа ΧΧ ст. не мала таких тяжких екологічних наслідків для людства, як Чорнобильська. Ми з вами проживаємо на радіоактивно забрудненій території, тобто в умовах постійного опромінення малими дозами радіації. Вплив Чорнобильської аварії на людей дуже значний  і буде проблемою не тільки для нас, а й для кількох прийдешніх поколінь.

Систематичне споживання продуктів харчування та води, що забруднені радіоактивними речовинами, призводить до накопичення радіонуклідів в організмі людини (радіоактивного йоду – в щитовидній залозі, стронцію – в кістках, цезію – в м’яких тканинах).

Щитоподібна залоза постійно, як губка, накопичує в собі природний йод  для нормального функціонування, і в разі його нестачі нагромаджує радіоактивний, що в першу чергу зумовлює збільшення захворюваності серед населення, а особливо дітей на  радіоактивно забруднених територіях. Радіація в першу чергу «б’є» по щитовидній залозі, в результаті зростає частота захворювань на дифузний та вузловий зоб (гіпотиреоз), гіпертиреоз, тиреоідіт, рак щитоподібної залози.

Щоб вивчити та порівняти стан захворюваності щитоподібної залози у дорослих, підлітків і дітей Камінь-Каширського району до та після аварії на ЧАЕС, було досліджено  та проаналізовано    дані  центральної районної  лікарні міста Каменя-Каширського, результати медоглядів школярів. Зростання захворювань радіаційного  походження практично почалось з 1990 року і невпинно зростає. За даними ендокринологів, найбільша радіочутливість притаманна саме для  дітей, що й було виявлено в результаті досліджень.

Наприклад, на дифузний зоб І ступеня в 1990р. хворіло 122 підлітки і 361 дитина, а у 2014р. - відповідно 245 і 3475 осіб, тобто серед підлітків кількість хворих зросла вдвічі, а серед дітей – майже в 10 разів. Хвилюючим залишається той факт, що на такі більш важкі форми захворювання ЩЗ, як гіпотиреоз, тиреотоксикоз та тіреоідит, кількість хворих щорічно збільшується.

За результатами медоглядів учнів загальноосвітніх шкіл району, маємо 616 дітей з порушенням опорно-рухового апарату, біля 200 дітей з порушеннями мовлення, 60 дітей мають затримку психічного розвитку, розумову відсталість, 40 дітей – із труднощами  розвитку, в районі 312 дітей-інвалідів (з них 20 – візочники).  Порівнявши підсумки медоглядів лише за  2013 і 2014 років, проведених в Камінь-Каширській  школі №1, виявляються вражаючі тенденції до стрімкого зростання захворювань опорно-рухового апарату ( із 118 до 156 дітей), серцево-судинної системи ( із 91 до 142), порушень мовлення ( із 109 до 142 дітей), зору, слуху.

Ще один надзвичайно важливий момент – показники смертності і захворюваності на йододефіцитні хвороби ( а таких хвороб-80-90% від найбільш поширених) досягли свого піку як в  Україні  вцілому, так і в нашій місцевості зокрема у 2005 році , потім  трохи пішли на спад і зараз знову набирають обертів. Як і прогнозували японці, які пережили ядерний  жах  у Хіросімі та Нагасакі, першу хвилю удару по нації ми відчули через 20 років, а другий –починаємо відчувати вже, через 30 років після Чорнобильської катастрофи, причому друга хвиля має стати ще більш потужною. Це пояснюється тим, що період напіврозпаду ізотопів важких металів різний, проте найбільшими «довгожителями» є  цезій-137 (період розпаду 30 років) і стронцій-90 (25-28 років). Живі організми не можуть відрізнити цих ізотопів і накопичують їх, що є причиною внутрішнього опромінення, яке викликає хвороби. Тому в зонах, забруднених після аварії на ЧАЕС, спостерігаються масові аномалії у рослин, народження нежиттєздатних мутантів у тварин. Чорнобильська катастрофа викликала пригнічення імунної системи і у людей. Звідси – ріст онкохвороб, важких імунодефіцитних, інфекційних хвороб тощо.

Частина 3.  Більшість недуг – від йододефіциту.

Як ви гадаєте, чому дітей, які часто хворіють на ГРЗ, застуди, інфекційні захворювання, хвороби верхніх дихальних шляхів батьки намагаються оздоровити на морських узбережжях? Чому люди старшого віку із захворюваннями опорно-рухового апарату після відпочинку на морі значно краще почуваються? Чому хворі на ендемічний зоб інстинктивно тягнуться у супермаркеті  до морської капусти? Чому після харчового чи алкогольного отруєння  ми шукаємо воду «Йоданку» або «Боржомі»? Навіщо при гострих болях нирок, органів кишково-шлункового тракту традиційно навпроти хворих місць на шкіру наносять «йодну сітку»?  

Відповідь одна – високий оздоровчий ефект від надходження в організмом йоду.

Йод – такий знайомий і такий доступний, в будь-якій аптеці  буквально за копійки можна  придбати флакончик  йоду. Але що ж  таке тоді йододефіцит? Чому про  нього так багато  говорять и пишуть?


Насправді  мова йде про мікроелемент йод – центральний, організуючий хімічний елемент, роль якого настільки значна, що його можна порівняти із диригентом в оркестрі, капітаном на кораблі. Він приймає участь у всіх життєво-важливих процесах в організмі, витрата йоду залежить від навантаження на організм. Ми отримуємо йогоіз їжі, води, повітря, продуктів рослинного і тваринного походження. Йод та його солі дуже добре розчиняються у воді, тому основна «кладова»  йоду – це моря і океани.

Щоб бути здоровим  і працездатним, людина протягом життя має спожити всього  3-5 г ( менше 1 чайної ложки) йоду. Проте він має надходити щоденно, ми не запасемо його на хоча б місяць вперед, приміром,  відпочиваючи на морі.  Якщо йоду достатньо, наш організм  працює гармонійно, легко протистоїть різноманітним інфекціям, стресам, всі органи і системи працюють злагоджено. При його нестачі - порушується обмін речовин, ріст і розвиток клітин. Внаслідок послаблення імунітету легко можна «спіймати» якусь інфекцію чи іншу хворобу. Набряки – провісники дефіциту  йоду. Їхня поява навколо очей, а також набряки рук, ніг і т. д. є ознакою нестачі йоду. Тиск підвищується, можуть з’явитися атеросклероз, аритмія. Також йододефіцит може виявитися тоді, коли людина відчуває сонливість, забудькуватість, непритаманну для неї дратівливість, погіршення уваги та реакції, затяжний депресивний стан, швидку втомлюваність та  загальну слабкість організму. Перераховані вище ознаки з часом посиляться і при відсутності лікування стануть необоротними. А зоб, що збільшується, почне тиснути на ближні органи, спричиняючи сухий кашель, приступи задухи та проблеми з ковтанням їжі.У жінок можуть виникнути захворювання молочних залоз. У вагітних йододефіцит спричиняє невиношування, мертвонародження та кретинізм у новонароджених.  У дітей нестача йоду може спричинити сповільнений ріст, порушення мовлення, відставання у розумовому та фізичному розвитку.  Немаловажливими є  висновки  за результатами останніх медичних досліджень: у крові онкохворих вміст йоду в крові занижений в кілька разів, а у жінок, які  хворі на рак молочної залози, він практично відсутній.


Щитовидна залоза, або як називають її у народі, «щитовидка» – це справжній щит нашого здоров’я, її надзвичайно важлива роль в людському організмі  відома з давніх давен. Щитовидна залоза (ЩЗ )– щільне утворення, яке знаходиться в передньому відділі шиї і має форму метелика з розгорнутими крилами. У деяких людей зі збільшеною щитовидкою  обриси цього «метелика» проглядаються неозброєним оком. Гіпотиреоз або зоб – це видимий сигнал організму –йоду катастрофічно не вистачає!

Постійну недостатність йоду в організмі називають «прихованим голодуванням», бо часто не маючи власних симптомів, порушення функцій щитовидки маскується під інші хвороби. Лікують наслідки:  мастопатію, цукровий діабет, варикоз, анемію, радикуліт, остеохондроз, гіпертонію,  мігрені, психічні розлади,  ряд інших   йододефіцитних недуг і розладів, викликаних порушенням обміну речовин, а результату немає, бо причина хвороби не  усувається – йоду  в організмі як не було, так і нема. Прямими наслідками нестачі йоду є  також зниження статевих функцій, пониження зору, слуху, розумова відсталість, випадіння волосся, сухість шкіри, погіршення пам’яті тощо.

Найважчою формою вродженої йодної недостатності є кретинізм. Ще у 1754 році в енциклопедії Дідро вперше наводиться   визначення слова «кретин». Дослівне тлумачення: «Це розумово відстала людина, глуха та потворна, із зобом, що звисає до поясу». На початку ХІХ  століття Наполеон Бонапарт  звернув увагу, що новобранці із гірських районів непридатні до військової служби. Причина – недолугість і туговухість. Передбачивши, що між розумовою відсталістю та зобом є якийсь зв’язок, імператор наказав систематично досліджувати зоб у своїх підданих. І лише у другій половині ХХ століття наукові дослідження підтвердили: недостатність йоду під час вагітності – основна причина кретинізму.

Багато кардіологічних, гастроентерологічних, неврологічних, інфекційних, дерматологічних   та інших захворювань неможливо лікувати без розуміння роботи щитовидної залози.

Саме в цій залозі продукуються тиреоїдині йодовмісні гормони(тироксин, трийодтіронін), роль яких – підтримка сталої температури тіла, регуляція обміну речовин і енергії, нормалізація росту клітин, забезпечення активності мозку, стабілізація ритму серцебиття тощо,- науковці виділяють понад 500  функцій. Ці гормони поступають до всіх систем і органів, без них неможлива повноцінна життєдіяльність.

Щитовидка працює на йоді, це її основний робочий матеріал.  Йод – найкращий антисептик, який вбиває всі стійкі та нестійкі мікроби.   Кожні 17 хвилин практично вся кров проходить повз ЩЗ , за цей час йодовмісні гормони  знищують або послаблюють шкідливі мікроорганізми – бактерії та віруси, які надходять до нас із їжею,  водою,  повітрям, проникають через ушкоджену шкіру.

Без достатньої кількості йоду відбувається  зниження імунітету, зростає ризик  інфекційних захворювань, спостерігається   загальна слабкість, заторможується інтелектуальна діяльність,   виникають  проблеми із зором, через порушення обміну речовин людина може або надмірно втрачати, або навпаки, набирати вагу, діти відстають у фізичному та розумовому розвитку. Субклінічні форми гіпотерозу не мають явних ознак: батьки не можуть зрозуміти, чому дитина почала погано вчитися, чому протягом дня сонлива, чому важко прокидається вранці.

Поки людина отримує  достатню кількість енергії,  вона  залишається  бадьорою, працездатною, повною сил, життєрадісною, стійкою до стресів, психічно стабільною, а отже, здоровою. Як тільки хоча б в одному з енергетичних ланцюжків  з’являються порушення, самопочуття погіршується. При серйозних  неполадках в енергетичному обміні, за який теж несе відповідальність ЩЗ,  людина  хворіє.

Чи задумувались ви, чому при достатньому щоденному споживанні кальцію (з молочними продуктами,  м‘ясом і субпродуктами, овочами, фруктами) організм відчуває його недостачу , що супроводжується   сухістю шкіри, ламкістю волосся, кісток, вразливістю зубів, зношуваністю  суглобів ? Виявляється, що для засвоєння кальцію організмом щитовидна залоза продукує спеціальний гормон – кальцитонін. Надмірне вживання кальцію при йодній недостатності призводить до відкладення кальцію на стінках судин та їх закупорювання– першопричин атеросклерозу, інсультів та інфарктів…

Для повноцінного функціонування ЩЗ потрібно 150-200 мкг йоду на день. Це мізерні дози, проте якщо їх не вистачає ( а ми з вами отримуємо не більше 30-50 мкг в день) , наш організм починає давати збій. Це можна порівняти з автомобілем. Як для людини вода і йод – життєво важливі елементи, без яких немає  життя, так аналогічно для автомобіля  - бензин і олива. Не змащуючи систематично запчастини, вони почергово будуть зношуватись, виходити  з ладу. Інший приклад: за кордоном вирощених свійських тварин обов’язково перевіряють на вміст в них йоду: якщо його не вистачає,- значить тварина хвора.

Щоб перевірити себе на наявність йододефіциту, достатньо зробити «йодну сітку» на зап’ястя спиртовим розчином йоду ( відома нам маленька коричнева пляшечка). Якщо протягом кількох  годин слід від намальованих ліній зникає, отже, відповідь ствердна.

В Україні  завжди існувала  проблема йододефіциту  у населення і пов’язано це в першу чергу з екологічною недостатністю йоду в грунті і воді. Техногенна катастрофа, відома, як  «аварія на Чорнобильській АЕС», внесла свій  вклад: нестача стабільного йоду  обумовила підвищене  накопичення радіоактивного йоду у щитовидній залозі у багатьох  жителів  регіонів, які постраждали в результаті аварії (гіпертиреоз).   Місцевість, де йоду  не вистачає у грунті, в воді, а значить і в їжі, називають ендемічною за йододефіцитом. Більша частина України є саме такою.  Волинське Полісся, Прикарпаття, Карпати, Закарпаття, Чернігівська область виділяються з- поміж інших підвищеним рівнем йододефіциту, приморські регіони страждають менше. Нижчі концентрації йоду виявлено  у сільських жителів порівняно із мешканцями міст, що пояснюється  особливостями харчування, адже в селі основу щоденного раціону складає  місцева сільськогосподарська продукція, вирощена на нашій йододефіцитній радіоактивно забрудненій території.


Дефіцит йоду в організмі провокують також суперхлорована трубопровідна вода,  консерванти, які ми щоденно споживаємо з усіма новомодними продуктами, внесення мінеральних добрив, токсичний вплив промислових відходів, не слід  недооцінювати  «свій вагомий вклад» вихлопних автомобільних газів. Поливаючи город водою «з крана»,  вносячи хімдобрива, ми вимиваємо  і так мізерну кількість  йоду із грунту.

Результат – масове зростання  добро – і злоякісних захворювань щитовидної  залози. Найпростіша статистика показує,  що 8 із 10 людей потребують корекції або лікування щитовидної залози. Причому найвищі цифри – серед дітей. За результатами досліджень, щорічно із 417 тисяч  новонароджених понад 360 тисяч - мають вроджений йодний дефіцит.

Надзвичайно важливо, щоб необхідна кількість йоду надходила до організму вагітних, в цей період щитовидна залоза працює на 30-50% інтенсивніше, адже життєво важливі йодовмісні гормони закладають як фізичний, так і інтелектуальний розвиток плоду, особливо в перші 3-4 місяці. Матусі, які годують груддю, мають пам’ятати, що при недостатньому надходженні йоду можливе навіть припинення лактації. Новонародженим, які перебувають на штучному годуванні, з перших днів життя потрібно вживати до 100 мкг йоду.

Не менш важливим є постійне забезпечення достатньою кількістю цього мікроелемента дітей і підлітків, організм яких росте і розвивається. Добова потреба в йоді для дітей –  50 мкг (грудний вік) -100 мкг (дошкільний вік) – 120-150мкг (школярі)-150-200 мкг (підлітки). У районах зобної ендемії  ( до яких належить і наше Полісся) кожна 4-та дитина до 6 років відстає у рості, кожна 3-я дівчинка –підліток має порушення статевого дозрівання, а інтелектуальний розвиток у 40% дітей відстає від вікової норми. Ще страшніші цифри і факти виявлено серед підлітків (14-16 років): до 17 років 76% молодих людей відносять до третьої групи здоров’я;  переважна їх більшість (82%) мають невротичні реакції, що призводить до схильності до паління, алкоголю, наркотиків, агресивних та непередбачуваних вчинків; 62% - мають дисфункцію вегетативної нервової системи, знову ж таки зоб, ожиріння, патології зору, часті ГРВІ, грип, порушення функцій опорно-рухового апарату, мігрені, шуми в серці тощо.

Зважаючи на те, що сьогодні відслідковуються зростаючі масштаби таких наслідків йододефіциту , як безпліддя, мертвонародження, ускладнення при вагітності, порушення статевих функцій у підлітків, - а за прогнозами науковців, внаслідок йодного дефіциту протягом 10 років в Україні може з’явитися на світ біля 6 тисяч дітей із вродженим  кретинізмом, 18 тисяч розумово відсталих  і біля 320 тисяч будуть відчувати значні труднощі у навчанні, - ми можемо зробити висновок, що якщо не вживати запобіжних заходів і залишатись в стороні від цих проблем, нам загрожує  інтелектуальна деградація, виродження генофонду.    

Слід зауважити, що йододефіцит – це не лише проблема України. Сьогодні 155 країн світу офіційно визнали її на своїй території. ООН віднесла проблему йододефіциту до трійки найглобальніших світових проблем, а експерти Всесвітньої  організації охорони здоров’я вважають, що її вирішення стане такою ж перемогою , як ліквідація натуральної віспи і поліомієліту.

«Що ж поробиш– екологія така », - скажуть деякі приречено. В певній мірі так воно і є: проблема йододефіциту набула національного статусу, територіально охопивши  всю країну. З нею воюють  ( хоч і не надто активно) на державному рівні, розробляючи програми ліквідації проблеми, винаходжуючи та втілюючи  способи профілактики. Але головна проблема – це знову ж таки  небажання багатьох людей вникати у це питання.  Адже насправді  ліквідувати проблему йододефіциту  просто і  по силах кожній людині. Як би не банально це звучало, але профілактика йододефіциту– це якраз той випадок, коли спасіння утопаючих– справа рук самих утопаючих. Давайте не будемо надто надіятись на державу і зробимо самі хоч щось  для себе та своїх близких, адже мова йде про наших дітей, наших внуків, їх інтелектуальне, фізичне, соціальне, духовне здоров’я.

Частина 4.  Як запобігти йододефіциту  , укріпити імунітет  та   вийти із хвороб без ліків


Для того щоб не мати проблем з цими неприємними захворюваннями, достатньо щодня вживати в їжу продукти, які містять йод. У  нормальних умовах приблизно 60% потреб йоду покривається за рахунок рослинної їжі і біля 1/3 – тваринної. Біля 90% йоду нашому організму повинні доставляти харчові продукти: морська риба, мідії, креветки, кальмари, морська капуста,  хурма, із доступних нам -  червоний буряк, салат, морква, яблука, чорноплідна горобина, горіхи, кисломолочний сир, молоко, гречка, пшоно. Найвища концентрація йоду – в морських водоростях, риб’ячому жирі. Ті діти, батьки яких вводили їх в дитячий раціон, були захищені не лише від рахіту, але і від дефіциту йоду. Нам слід чітко усвідомити, що вміст йоду в місцевих молоці, яйцях, м’ясі  занижений у 8-10 разів, незначний вміст - у фруктах  і овочах, крім шпинату. Наведені нижче дані допоможуть усвідомити,   наскільки наші продукти «відстають» від норми за вмістом йоду.  Щоб забезпечити добову потребу, нам необхідно щоденно вживати :

4 кг хлібобулочних виробів;  10 кг круп або виробів з борошна або фруктів, овочів, ягід; 3,5 кг картоплі; 1 кг яєць курячих; 2,5 кг сметани; 4 кг м’яса;  

5 кг риби річкової або 0,5 кг риби морської. Як бачимо, доступні  продукти харчування неспроможні забезпечити нас необхідною нормою життєво необхідного мікроелемента. Крім того, при вживанні надмірно солоної їжі, білокачанної чи цвітної капусти, хлорованої води, тривалому зберіганні, термічній обробці  продуктів втрачається до 60-80% йоду.

Які ж існують способи  усунення недостачі йоду? Їх три.

Перший – за допомогою неорганічного йоду. У 1920 році в Європі вперше було отримано йодовану сіль. Рівномірно розподілити 25 г йодату натрію в одній тонні солі  дуже непросто, плюс при зберіганні і термічній обробці йод випаровується. Є і інші негативні моменти.

У широко відомих «Йодомарині»  «Йодактиві»  активною речовиною є той же йодид калію, 200 мкг в одній пігулці, в антиструміні NaJ, КJ. У всіх  вищевказаних препаратах технічний йод представлений у вигляді солі. Розчиняючись у воді, йод сполучається із воднем і отримуємо НJ – сильний окисник, який вичерпує ресурси організму. Використання йодатів і йодидів в якості засобу йодування є хімічно необґрунтованим, оскільки при їх розчиненні не утворюються іони йоду. Зважаючи на загрозу накопичення такого йоду у щитовидці  та захворювання на гіпертиреоз («базедова хвороба»),  у деяких європейських країнах солі йоду заборонені для масової профілактики йододефіциту. Проте заради справедливості, солям йоду слід віддати належне,- вони протягом тривалого часу залишалися чи не єдиним доступним широким масам населення джерелом йоду.

Окремо слід наголосити на небезпеці проведення йодної профілактики за допомогою спиртового розчину йоду (той самий коричневий флакончик).

У жодному випадку не можна використовувати для профілактики та лікування спиртовий розчин йоду, призначений для зовнішнього застосування. Він має надвисоку концентрацію йоду - в одній краплі цього розчину – сотні добових норм. У разі прийому такої кількості йоду може виникнути гостре отруєння – йодизм. Навіть 2-3 грами- це смертельна доза. Лікарі  часто стикаються з опіками слизової, гортані і стравоходу і навіть шлунку, коли пацієнт, вирішивши підлікувати організм, використовував саморобний  йодний розчин. У більшості випадків таке самолікування закінчується опіками. Це  зовсім не той йод, якого не вистачає вашему організму.

Другий шлях – за допомогою органічного йоду, який сполучений з амінокислотою. Це продукти рослинного і тваринного походження, особливо продукти моря. Такий йод, маючи йонну форму, в організмі відразу потрапляє до щитовидки. Існують препарати на основі  бурих водоростей  (наприклад, «КЕЛП»), які широко використовуються за кордоном.  

Хтось із відомих людей сказав: «Хвороб немає. Є наше довге блукання у пітьмі власного незнання, іллюзій та хибних переконань».

Поряд з традиційними  є найновіший, найбезпечніший і найефективніший спосіб подолання проблеми йододефіциту,  продукт, який протягом лише перших двох тижнів відновлює  йодний статус організму, не маючи протипоказань і вікових обмежень. Назва продукту - «Йодіс-концентрат», він  являє собою високоякісну мінеральну воду, збагачену за спеціальною технологією багатоатомними  позитивно зарядженими іонами йоду. Ця розробка наших українських вчених    на чолі з академіком Української технологічної академії, професороим, доктором наук  Мельниченком В.М. стала надзвичайно важливою подією на всій нашій планеті, адже аналогу цьому препарату у світі немає. У «Йодіс-концентраті» йод, розчиняючись у воді, сполучається не з воднем, а з киснем, втрачає свій колір, смак, запах і вода набуває лікувальних властивостей. Йод без додаткових зусиль потрапляє у ЩЗ, у ній в достатній кількості виробляються гормони, і ті, в свою чергу, «заводять» весь організм, піднімають імунітет. Протягом 3-6 місяців  зникає більшість порушень і хвороб щитовидної  та молочної залоз  ( в тому числі гіпотиреоз, гіпертиреоз, вузловий зоб та фіброзно-кістозна мастопатія), на початкових стадіях розсмоктуються фібріоми матки, знімаються симптоми клімаксу, відновлюється діяльність чоловічої та жіночої статевих органів, розчиняються і виходять ниркові камені, соляні відклади, виходяться глисти, покращується пам’ять, зір, слух, стабілізується артеріальний тиск та цукор в крові, покращується якісний і кількісний склад крові, нормалізуються всі обмінні процеси, проходить цілий ряд хронічних хвороб.

Багато споживачів цього продукту називають його «живою водою», бо очищаючи кожну клітину нашого тіла, він сприяє їх максимальному живленню, засвоюваність вітамінів та мінералів зростає до 30%. Наведу цитату з виступу лікаря-імуноморфолога, наукового співробітника і лікаря-консультанта  з 50-річним стажем Баландіної К.К.:  «Я займаюсь вивченням клітин організму, визначаю під мікроскопом наявність токсичних та інших продуктів порушення обміну речовин. При цьому в клітинах виявляються такі жирові відклади, які клітину руйнують. Цей стан самоотруєння, власне, є супутником погіршення стану здоров’я  і називається «холестерикоз». За скількома б пацієнтами я не спостерігала, скільки б типів пошкодження клітин не було виявлено, незмінним залишається одне: якщо токсини із клітини не виходять,  то ніякі ліки, ніякі внутрівенні розчини не врятують організм від поганого самопочуття… Ознайомившись із продуктом «Йодіс-концентрат», я була в надзвичайному захопленні. Вперше я спостерігала таку неймовірну дію на морфологічні препарати: на склі під мікроскопом  клітини миттєво ставали чистими!!! Можу сміливо стверджувати, що серед відомих до цього часу медичних препаратів та харчових добавок, ще не було такого продукту, який би так швидко призводив клітини до чистого стану!..» Справжньою сенсацією цей продукт став у профілактиці та лікуванні СНІДу, туберкульозу, онкологічних хвороб тощо (див. відео «Врачи о Йодис.Йодис и рак» з участю лікаря Баландіної К.К.  у пошуковій системі YouTube)

Таких свідчень, результатів досліджень  науковців, лікарів-практиків доволі багато. Детальна інформація на сайті http://www.jodis-k.com.

Немаловажливим є той факт, що «Йодіс-концентрат» ефективно виводить радіонукліди, будучи сильним радіопротектором, що дуже важливо в теперішній екологічній обстановці а також при наслідках використання променевої терапії у онкохворих.

Дія «Йодіс-концентрату» абсолютно безпечна в будь-якому віці – від грудних дітей до людей похилого віку. Інноваційне сполучення «вода+ йод в йонній формі» є  найріднішою, найлегшою для сприйняття усіма живими клітинами.

А оздоровчий ефект настільки високий, що з’являється надія, не дивлячись  на щорічне погіршення екологічної ситуації, бачити людей істинно здоровими і щасливими. І це не просто слова. Яскравим підтвердженням цьому є  десятки тисяч зцілених, оновлених людських життів. Багаторічна міжнародна практика масового вживання продукції «Йодіс», наукові та  клінічні дослідження засвідчують позитивні висновки  ведучих спеціалістів про її високу ефективність та безпечність (неможливість передозування, відсутність побічних ефектів). До прикладу, за підсумками  2011 року  комітетом Верховної Ради з питань охорони здоров’я , МОЗ, Академією медичних наук України визнано «Флагманом вітчизняної галузі охорони здоров’я» та нагороджено Почесним знаком і грамотою Верховної Ради  «За успіхи в охороні  здоров’я населення України»  Дзержинську міську лікарню (Донецька область), в якій поряд із традиційними лікарськими засобами широко практикувалося застосування продукції «Йодіс» серед пацієнтів  всіх відділень; неодноразово цей заклад займав 1 місце в рейтингу лікувальних закладів області.

Інститутом ендокринології і обміну речовин ім. В.П.Комісаренко, АМН України вивчався вплив  води «Йодіс» на показники йодного дефіциту в учнів  школи №9 Мінського району м. Києва, Дзержинської міської школи та  однієї із сільських шкіл Житомирської області. Дослідження тривали 12 місяців і охопили біля 1300 школярів віком від 7 до 17 років. Встановлено, що щоденне вживання води «Йодіс» згідно з віковими потребами забезпечує організм мінімально необхідною добовою нормою йоду. Отримані слідуючі позитивні результати:

_ в 4,8 рази зростає число дітей з високим рівнем фізичного здоров’я ( виконання нормативів на уроках фізкультури);

_ на 30% збільшується продуктивність розумових процесів (пам’ять, увага, швидкість реакції, зосередженість тощо);

_ у 2,2 рази піднімається якість розуміння;

_ у  1,95 рази стає менше помилок у відповідях на тести;

_ на 35% покращуються показники психоемоційного тесту;

_ у 2-3 рази скорочується у дітей кількість захворювань щитовидної залози, ГРВІ, грип, застудних захворювань ;

_ повністю нейтралізується дія радіації;

_ спостерігається стійка масова позитивна динаміка у функціонуванні серцево-судинної системи ( на58%), у відновленні зору, слуху, нюху і багато іншого.

За результатами комплексних досліджень Міністерство охорони здоров’я України ще 11 років тому рекомендувало цей продукт всім дітям шкільного віку для щоденного вживання в цілях профілактики дефіциту йоду  (Додаток до Висновку  санітарно-епідеміологічної експертизи  №05.03.02-06/49526 від 01.11.2005 р.). Ще кращі показники були отримані нещодавно при дослідженнях серед школярів  Франції.

Даний продукт ( повна назва – «Сировина для виробництва йодованих продуктів «Йодіс-концентрат» ТУ У 14326060003-98») пройшов всі необхідні випробування, тести, дослідження. Спосіб йодування води  і напоїв отримав міжнародний технологічний патент у м.Женева, Швейцарія, №РСТ/UA, 99/00020 від 22.08.2001 року), патенти  продубльовано  і отримано  сертифікати у багатьох країнах (Великобританія, Німеччина, Туреччина, Ізраїль, Китай, Польща, Росія, Болгарія, Греція, Чехія, Мексика, Канада та ін.). Продукт отримав 5 золотих медалей  на Міжнародних виставках  як краща інноваційна вода з лікувальними властивостями, та  з 2004 року і по сьогодні представлений у щоденному харчовому раціоні сотень тисяч людей 40 країн світу, в тому числі країнах Євросоюзу, Америки і навіть Австралії як передовий продукт для профілактики йододефіцитних  хвороб.  У деяких країнах продукт внесено в загальнонаціональні програми оздоровлення нації, наприклад, у Норвегії, Болгарії. Значно підвищився попит на цю продукцію у населення Японії, особливо після радіоактивного витоку на Фукусімі внаслідок недавнього цунамі.    

В Україні теж наявний певний досвід реалізації аналогічних програм, правда, на місцевому рівні. Так, у 2010 році на сесії прийнято міську програму «Профілактика йодної недостатності у населення міста Дзержинська на період 2010-2014 роки» , яка стала підсумком спільної діяльності лікарів, депутатів і місцевої влади і яку в силу всім відомих обставин не судилося  завершити…

Значення йоду важко переоцінити, оскільки його благотворна дія виходить за рамки медицини. Протягом багатьох років як в Україні, так і далеко за її межами  «Йодіс-концентрат» широко використовується у сільському господарстві: тваринництві, птахівництві, рослинництві.  Заміна традиційного йодиду калію на «Йодіс» дозволяє отримувати екологічно чисту продукцію, значно підвищувати врожайність і продуктивність, смакові якості продукції на 25-60%. Сьогодні за допомогою «Йодіс-концентрату» освоєно виробництва  таких повноцінних йодованих продуктів, як безалкогольні і слабоалкогольні напої, молочні продукти, хлібобулочні вироби, курячі яйця та м’ясо.   

Із 2004 року споживче товариство «Йодіс-К» представляє на світовому ринку міжнародну програму «Вирішення проблеми йододефіциту». Основна концепція  і завдання цієї програми – допомогти людям відновити та захистити своє здоров’я від наслідків йододефіциту.

Насамкінець хочу вам нагадати «золоте правило» фізіології : «Організм – саморегулююча система». Воно на 100% спрацьовує у чистому, збалансованому довкіллі. Наш організм роками намагається максимально ефективно працювати у важких, екологічно несприятливих умовах, подібно генератору економить енергію, направляючи її туди, де вона найбільше потрібна, проте в умовах постійного йододефіциту його можливості не безмежні.

Йододефіцит – це не тимчасове явище, яке можна пережити чи ліквідувати. Це реальна загроза для всіх нас, яка з кожним поколінням все більше поглиблюється. Зупинити цей процес неможливо, оскільки природний стан довкілля вже ніколи не буде первозданним. Але захистити себе і свою родину від численних хвороб, пов’язаних з йододефіцитом, насправді  реально  і доволі просто і доступно всім. 


Серед споживачів продукції «Йодіс», жителів нашого району, уже є багато позитивних відгуків щодо її лікувальної, оздоровчої дії. Проте «Йодіс-концентрат» - це не новомодні ліки, як багато хто вважає, це продукт харчування, який при щоденному вживанні вирішує проблему йододефіциту на споживчому рівні, підвищує імунітет і гарантує вам здоров’я.

Відрадно, що саме Камінь-Каширський – перший і єдиний районний центр в Україні, який є одним із офіційних представництв споживчого товариства «Йодіс-К».

Людмила Блінова, учасник Міжнародної програми «Вирішення проблеми йододефіциту»

 

ПЕРШІ ВІДГУКИ СПОЖИВАЧІВ ПРОДУКЦІЇ «ЙОДІС» -ЖИТЕЛІВ КАМІНЬ-КАШИРСЬКОГО РАЙОНУ

Із «Йодіс-концентратом» вже 4 місяці. Зникли постійні головні болі, протягом 3 останніх місяців не міряю тиск,  бо немає потреби, а раніше тиск часто був високим. Літом легко перенесла жару. Стало легше дихати, пройшла задишка. Шиліпук К.С., 76 р., с.Полиці

***

За півтора місяця при вживанні «Йодіс-Селену» перестало випадати волосся і укріпилися нігті, у внуків  із «Йодіс-календулою» протягом двох днів пройшла ангіна, у  однорічної правнучки без температури і болю прорізався черговий зубчик. Маємо чудові результати у лікуванні псоріазу, в поєднанні із кремом «Актидерм». Коник Г.М., 66 р., м. К.-Каширський

***

Через 3 місяці вживання «Й-К» розмір вузлів зменшився із 6,5 мм до 4,2 мм (д-з вузловий зоб). Гаврилюк Л.Т.,50 р., с.Сошичне

***

П’ємо «Й-Концентрат» 6 місяців.  Дуже піднялись фізична активність, настрій. Головні болі вже давно не турбують, заспокоїлись нерви, зникло за-твердіння у грудях. Найбільше радіє 14-річний син – він за короткий період дуже підріс, у дочки (11 років) нормалізувався гемоглобін крові. Наталія Іванівна, 39 р., с. Пнівне

***

З вересня 2015 із «Йодісом», дуже задоволена – пройшла хронічна втома, піднялась працездатність, майже не болять ноги. Працюючи в ательє, можу чітко відзначити підвищення гостроти зору. Раїса Д.,  50 р., с.Підцир’я

***

Протягом перших 3 тижнів  прийому «Й-К» схудла на 8 кг, значно піднявся настрій, активність.  У сина нормалізувались аденоїди, пропало нічне хропіння. Відбілились веснянки, стала більш пружна шкіра, навіть зморшок менше. Людмила К., 35 р., с. Ворокомле

***

Результатів багато: зникли з рук бородавки, жовта пляма на оці, вирівнявся тон шкіри, нормалізувалась робота кишківника,   покращилась структура нігтів і шкіри, з’явилась легкість у рухах, ніби повернулась молодість. Алла М., 56 р., м.К.-Каширський 

***

Стабілізувалась температура (була постійно 37,5), зменшились судоми і болі в ногах, пройшли хронічні закрепи, відчувається більше сили. Приймаю «Й-К» та «Й-Селен». Онкохворий, 60 р.,  с.Личини 

***

«Йодіс»  вживаємо всією сім’єю з липня 2015 року і  швидко побачили результат: перестали шаруватися нігті, у період менопаузи часто «кидало в жар», зараз стан набагато кращий. У чоловіка покращився сон, він  майже забув про свою печію. У дочки грудна дитина, молока не вистачало, коли стала пити «Й-К», його стало більше і кращої якості, дитина стала більше наїдатися. Дуже дякуємо виробникам за таку чарівну воду.  Людмила К., 49 р., м. К.-Каширський

***

5 років не могли завагітніти. 4 місяці з чоловіком пили «Й-К» і «Й-Селен». Чекаємо дитину. Дякуємо Богу, що є такий продукт. Ірина Ч.,  28 р., м.Луцьк

***

Був вузловий зоб, вузли стали дуже давити .Через хронічне  запалення сідничного нерва без обезболюючих таблеток не могла заснути, навіть вночі часто «хапав корч». У результаті безконтрольного прийому ліків «посадила» шлунок – гострий ерозивний гастрит. У Луцьку прописали «Йодомарин» і ліки для шлунку, але замість них я почала пити «Йодіс-концентрат» (70мг/дм3) по 2-3 норми. Через півроку на УЗД підтвердили, що  шлунок повністю здоровий, вузли зменшились.    Набагато більше працюю на городі, ні ноги, ні спина не турбують, про таблетки забула. Раїса В., 63р., м.К.-Каширський

***

«Який був і який став –це небо і земля». Цукровий діабет, аритмія, аденома, задишка, високий тиск – по кож-ному із цих пунктів є результати, у які я сам не відразу повірив. Цукор інколи «срибав» до 20-22 ммоль, зараз -5-6, тиск в нормі, задишка пропала, за серце тепер не так страшно. З’явились сили і бажання працювати. Олександр В., 68 р., м.К.-Каширський

***

Інвалід дитинства  (ДЦП, когнітивна недостатність). Протягом лише 2 місяців спостерігається зростання зосередженості, нервової врівноваженості, покращилась пам’ять, легше дається навчання. Галина Ю., 40 р., вчитель, м.К.-Каширський

***

Уже 20 років  хворію на  псоріаз. Після 3 місяців щоденного вживання «Йодіс-концентрату» (70 мг/дм3) і «Йодіс-Селену» зуд припинився, пройшло почервоніння,  нових висипань немає, в деяких місцях  «псоріатичні бляшки» зникли. Наталія М., 40 р., с. Нуйно

***

«Йодіс» вживаємо всією сім’єю 3 місяці. Опіки, порізи, прищі – за допомогою «Йодіс-календула-спрею» легко і швидко все проходить.  Чиряки на спині і шиї за 2 дні присихали , зникали, а ті, що не бризкали, довго і з болями заживали. Олег Ш., 16 р., с.Полиці

***

Майже рік із «Йодісом». Не хворіли на грип і застуди, через місяць від початку прийому перестало боліти коліно, яке турбувало понад 7 років. Зараз дуже багато працюю і не втомлююсь, незважаючи на свої роки; піднявся апетит. У невістки значно зменшився соляний горб. Багнюк Т.О., 71 рік, с. Пнівне

***

У 7-річної дитини була гнійна ангіна, температура. Після першого ж застосування спрею температура впала, дитина спокійно спала ніч. Наступного дня після багаторазового  бризкання  почервоніння пройшло, до вечора від ангіни не залишилось і сліду. Оксана Г., 38 р., с.Підріччя 

***        

За допомогою «Йодіс-календули-спрею» забула про постійні проблеми з горлом, застуди.  Аліна П., 16 р., с.Житнівка 

***

У  10 -місячної дитини за 2 дні зник стоматит, без температури і болю прорізався  перший  зубчик.  Мама Діани П., с.Полиці

***

Біль в горлі, кашель, температура і нічого не допомагало. Врешті пропав голос. Поставили діагноз –ларингіт і виписали гору ліків, пообіцяли видужання, але тривале. Сестра із Личин передала «Й-К-Спрей». Я в аптеку не пішла, через кожні півгодини бризкала спреєм.  Протягом доби голос повернувся. Неллі З., 45 р., м.Луцьк

***

Неймовірна дія «Йодіс-календули спрею»: підліткові прищі на обличчі 16-річної дочки пропали протягом 5 днів.  Щодня після чистки зубів бризкаємо всі в рот, при перших відчуттях вірусних інфекцій – ще і в ніс. Якось непомітно зникли зубні камені. Ірина К., 36 р., м.К.-Каширський

***

Протягом двох тижнів безуспішно мастила «заїду» маззю, рекомендованою лікарем, рана ятрилась і збільшилась до розмірів 2-копієчної монети.  Зрошувала «Й-К-спреєм», за першу ніч заїда присохла, ще за 3 дні-зникла. Алла Б., 20 р., м.К.-Каширський

***

У п’ятирічного  сина почалась вітрянка, з’явилась  висипка по всьому тілу. Почали обприскувати «Й-К-спреєм», до вечора прищики перестали чесатися, до ранку посвітлішали, їх стало менше. Протягом 4 днів вітрянку ми подолали. Руслана М.,30 р., м.К.-Каширський

***

Від застуди до запальних  процесів  у трахеї. При глибоких вдихах  відчувався біль в грудях, піднімалась температура.  За порадою знайомої, випила гарячого чаю з медом і відразу за ним - 50 г «Йодіс-Календули». До ранку всі симптоми зникли. Світлана Т.,36 р., с.Грудки         

***                      

Кращих заживляючих засобів, ніж «Й-концентрат» і «Й-К-спрей» мабуть, немає.  Будь-які пошкодження шкіри швидко і легко заживають, без нагноювання і сухих «вавок».  Йодіс ще і обезболює. Найбільші враження- коли на місця опіку, глибокого зрізу нігтя  покладено компреси, -миттєво зникала біль ,  шкіра відновлювалась, через дві години на місці опіку не було навіть почервоніння, а ніготь швидко відріс.   Порізи зростаються так, ніби «затягується»  замочок, не залишаючи ніякого шраму чи будь-якого  сліду.  Людмила Б., 42 р., м. К-Каш.               

***  

Під час походу до стоматолога мені зняли коронки і вирвали зуб. Замість обіцяного місяця для загоювання рани завдяки «Й-К-спрею» вдалося пришвидшити цей процес до півтора тижня (зрошувала десну по кілька разів на день). Марія П., 52 роки, с.Раків Ліс

***

За допомогою «Йодіс-календули-спрею» зник чорний наліт на зубах. Наталія І., 40 р., с.Личини

***

Сім’єю відпочивали на морі. «Згоріли» ті, хто не  змазував шкіру «Йодіс-концентратом», проте завдяки «Й-К» дію сонячних опіків вдалося  нейтралізувати. Олена К., 28 р., м.Ковель

***

Після перших 3 тижнів вживання «Йодісу» почався очисний криз – відчувалась загальна важкість, ноги ватні, голова важка. Але знаючи, що це почалась чистка організму і токсини, радіація  виходять із своїх «насижених місць» , продовжила щодня вживати цю водичку, причому в більшій кількості. Відчувались мурашки, там де були солі, потім через 2 місяці добре відчула свій артрит у колінах, міжхребцеві спинні диски. Але все проходило швидко, зараз зовсім інші відчуття свого здоров’я, набагато більше сили. Лідія Я., 44 роки, м.Камінь-Каширський

***

Моя дружина з першого тижня вагітності приймала і продовжує приймати "ЙОДІС-КОНЦЕНТРАТ", вагітність і пологи пройшли дуже добре, хоч дружині вже 37 років. Дитина швидко розвивається, і це підтверджують лікарі. До ванночки додаємо "ЙОДІС-ВАННУ" і дитині - по 100 мкг на день - для імунітету, для розуму і взагалі, щоб бути захищеним від хвороб. Дитині 3 місяці, почали різатись зубчики, бризкаємо  спреєм «Йодіс-Календула». Раді, що живучи в умовах радіаційного забруднення можемо захиститися від радіації і канцерогенів. Віктор В., 41 рік, Камінь-Каширський

***

Крім того, що «Йодіс-концентрат» і «Йодіс-селен» вживаємо щодня понад рік всією сім’єю, і весь цей час не ходимо в аптеку, випробували їх чудодійну силу –коли болить зуб, тримаючи цю воду кілька хвилин, біль проходить; закапували в вухо – миттєво зникали поколювання; коли в око попали часточки металу при електрозварювальних роботах , крім «Йодісу», нічого не допомогло. Юрій В., 49 р.,  м. Камінь-Каширський

***

Постійні болі і набряки в ногах вдалося швидко усунути завдяки «Йодіс-концентрату» (пити) і «Йодіс-ванні» (компреси). Навіть не сподівались, що без ліків можна досягти таких результатів. Валентина П., с.Великий Обзир

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром