Луценко пообіцяв припинити переслідування бійців 51 ОМБр

31 Травня 2016, 15:15
1696 Джерело: facenews.ua

Суди над бійцями з Волині досягли свого апогею, і 19 травня воїни пішли під військову прокуратуру на протест. Далі події розвивалися з блискавичною швидкістю, – повідомляє Район.Луцьк.

Уже 20 травня ЗМІ облетіла звістка, що слідчі військової прокуратури Західного регіону за дорученням Генпрокурора Юрія Луценка припинити кримінальне переслідування майже 150 осіб з 51 ОМБр, яких притягували за ухилення від військової служби. А 23 травня Луценко пообіцяв закрити усі сфабриковані військовою прокуратурою справи проти бійців 51-ї бригади після зустрічі з неформальними лідерами колишніх військових та громадськими активістами.

Митарства військовослужбовців тривали протягом 2014-2015 років. Бійцям інкримінували здебільшого самовільне залишення військової частини (СЗЧ). Також резонансу набула справа «22 запорожців», яких звинуватили у дезертирстві. Військовослужбовці, залишившись без постачання, виходили з «котла» в районі Червонопартизанська і 25 липня 2014 року перейшли кордон із РФ. Вони одразу повернулися в Україну, не зрадивши присягу і зберігши таким чином свої життя.

Дані про кількість слідчих справ зібрав і систематизував правозахисник Василь Нагорний, який на волонтерських засадах уже другий рік відстоює честь військовослужбовців. За його інформацією редакція «Сім’ї і дому» підготувала інфографіку.

Крім того, Василь Нагорний брав участь у зустрічі з Юрієм Луценком і коротко переповів результати розмови. Наводимо скорочено інформацію, яку опублікував адвокат бійців у соцмережі.

«Спілкувався з нами, як з рівними, без зверхності і давав виговоритись. Відчувається, що він хоче «розрулити» ситуацію, адже із власного досвіду знає, що таке каральна прокурорська система. Отже, про що домовились:

1. Усім бійцям 51 ОМБр, які зараховані в СЗЧ, потрібно з’явитись у військову прокуратуру Луцького гарнізону та дати пояснення щодо звинувачень в СЗЧ і – що головне (!) – щодо дій їхніх командирів, які зарахували їх у списки СЗЧ! Генпрокурор пообіцяв, що слідчі не будуть керуватись лише рапортом командирів при оцінці доказів, а будуть брати до уваги та перевіряти інформацію про те, хто відпускав бійців додому, хто не надавав направлень на лікування тощо. Ні про які затримання, взяття під варту, домашні арешти, угоди про визнання вини – не може бути й мови!

2. Усі кримінальні провадження будуть закривати. Частину за зміною обстановки, а частину за відсутністю складу злочину. Не може йти мова про притягнення до кримінальної відповідальності тих, хто проявив себе на сході, як герой. «Не може держава карати своїх синів, які її захищали» (Юрій Луценко).

3. По кримінальному провадженню «22 бійців із Запоріжжя». Інформацією Генпрокурор по цій справі уже володіє і розуміє цих бійців.

Ну, і на останок Генпрокурор запевнив, що ніяких переслідувань ініціативної групи по захисту 51 ОМБр не буде, а то чого Матіос запрошував мене на роботу слідчим».

Наталія ШАПОВАЛ

Візуалізація: Дмитро АВРАМЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром