Курить кожен п’ятий волинянин

31 Травня 2016, 21:00
2215 Джерело: iiuytredcjkj.blogspot.com

У всьому світі 31 травня відзначають День боротьби з тютюнопалінням, що запроваджений Всесвітньою організацією охорони здоров’я в 1987 році. 30-літня битва далася взнаки, бо на Волині значно поменшало курців.

Як свідчать дані статистів, нині цигарки до вподоби 138 тисячам краян – майже на 40 тисяч менше, як у 2010-му, пише Тижневик «Сім’я і дім»

– У нашій області приблизно курять 21% волинян. Цей показник дещо нижчий, ніж загалом по Україні, де він сягає 22%, – запевняють лікарі. – Завдяки системним загальнодержавним заходам – підняття в рази акцизу на тютюн, введення заборон на куріння в громадських місцях, активна інформаційна, освітня кампанія – Україна перемістилася з 4-го на 33-тє місце за рівнем куріння.

Однак досі гостро стоїть питання малолітнього куріння. Згубна звичка традиційно косить підлітків, які жадають скуштувати заборонений плід. Як наголошують медики, потрібно усвідомити, що паління – це не просто погана, а вбивча звичка. Від хвороб, пов’язаних із курінням, щороку помирає близько 120 тисяч українців.

– Досліджений факт: у курців у 5 разів частіше виникає інфаркт міокарда, в 4 рази частіше інсульт, у 16 разів – захворювання судин ніг, – констатує головний лікар обласного центру здоров’я Сергій Новосад. – Саме на інформування населення про небезпеку тютюнопаління спрямований один із профілактичних напрямків регіональної програми «Волинькард», метою якої є зниження високої захворюваності та смертності від серцево-судинних недуг у нашій області.

Лікарі наголошують, що через куріння найчастіше виникають онкологічні захворювання. Наприклад рак ротової порожнини у 92% зумовлений саме курінням, рак легень, трахеї і бронхів – у 85%, рак нирок, сечового міхура – у 47–48%.

– Шкідливим є пасивне куріння, коли той, хто не курить, мусить труїтися димом курця, – каже лікар центру. – Тобто він проти власної волі також наражає своє здоров’я на небезпеку.

 

 

 

До слова, понині правоохоронці та громадськість дивляться крізь пальці на дотримання закону про заборону куріння в публічних місцях. Хоча закон ухвалений ще 16 грудня 2012 року, він реально мало де виконується.

– Потрібно постійно нагадувати, що закон забороняє куріння у громадських місцях, зокрема у приміщеннях закладів ресторанного господарства, у державних установах, на дитячих і спортивних майданчиках, на зупинках громадського транспорту, в під’їздах будинків, ліфтах, – каже Сергій Новосад. – Поряд з тим, що правоохоронні органи зобов’язані штрафувати за такі порушення, давайте й самі будемо дотримуватися активної громадської позиції. І робити зауваження таким людям, адже вони шкодять не тільки своєму здоров’ю, а й здоров’ю людей, які їх оточують.

Текст: Роман ЖИЖАРА
Інфографіка: Дмитро АВРАМЕНКО

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024