6 вересня: події, дати, іменини

06 Вересня 2018, 08:00
2494

Вітаємо вас, дорогі читачі!

Сьогодні четвер, 6 вересня.

Іменини святкують: Арсеній, Георгій, Петро.

Сьогодні священномученика Євтихія, а також святителя Петра, митрополита Київського і всієї Русі.

Останній відомий тим, що, по суті, «благословив» Московію та її церкву, адже стояв біля їхніх політичних і духовних витоків. Саме Петро Ратенський, виходець з Волині, переніс київську митрополичу кафедру з Владимира-на-Клязьмі до Москви (1322), яка на той час була схожа радше на село ніж на місто. Під час жорсткого суперництва Москви з Тверським князівством, він рішуче став на бік Москви, адже приятелював з московським князем Іваном Калитою. Саме за активну підтримку митрополита Іван Калита згодом домігся від Константинополя канонізації Петра. У Москві митрополит заклав підвалини Успенського собору – першої кам’яної споруди Москви (1326). Тож і дійсно, московитам є за що йому дякувати. До речі, ховав Петра єпископ Луцький Феодосій, земляк святителя. Галицька митрополія на той час підпорядковувалася Київській, а Петро був першим очільником церкви, що мав титул митрополита «Київського і всієї Русі».

Цитата дня:  «Завжди пам’ятайте, що ваша нинішня ситуація не ваш кінцевий пункт призначення. Краще буде попереду. Вам не потрібно з’ясовувати все і відразу. Просто дихайте, насолоджуйтеся тим, що відбувається і не сприймайте ситуацію всерйоз. У той момент, коли ви все відпустите, розслабитеся і повірите в свої сили, все стане на свої місця, жити стане набагато легше, а проблеми підуть самі собою».

 

Якщо ви бажаєте привітати своїх рідних вашому серцю людей зі святом, надсилайте нам свої привітання та фото іменинників на нашу електронну адресу [email protected] і ваші близькі отримають гарний сюрприз на нашому сайті від вашого імені!

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром