Непрямий підкуп виборців та «експлуатація» ЗМІ – методи ведення агітації кандидата у 23-му окрузі

18 Червня 2016, 09:28
2040

Кандидат у народні депутати України у 23-му виборчому окрузі Ірина Констанкевич продовжує агітацію, недотримуючись одразу кількох норм закону.

Непрямий підкуп виборців, агітація з використанням благодійного фонду та використання соціальної реклами у ЗМІ з метою агітації, –  такі методи ведення передвиборної кампанії з боку кандидата зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у п’ятницю, 17 червня.

Зокрема, кандидат від політичної партії «Українське об’єднання патріотів «УКРОП» Ірина Констанкевич продовжує проводити зустрічі з батьками обдарованих учнів у школах Камінь-Каширського та Любешівського районів, що супроводжується роздачею путівок у табір «Артек-Буковель». Під час заходів заступницю керівника благодійного фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» представляють як кандидата у депутати у 23-му виборчому окрузі. Відповідні зустрічі кандидат провела у Любешівському НВК та Камінь-Каширській ЗОШ-Ліцеї І-ІІІ ступенів №1.

Відповідно до ч. 14 Ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Крім того, інформація про відповідні заходи кандидата розміщується у засобах масової інформації під виглядом соціальної реклами без необхідних позначень. Зокрема, один з таких матеріалів розміщено в інтернет-виданні «Волинська правда».

Нагадаємо, що відповідно до ч. 8 ст. 74 Закону під час виборчого процесу забороняється використання у комерційній та соціальній рекламі прізвищ чи портретів кандидатів у депутати; назв чи символіки партій - суб’єктів виборчого процесу. А відповідно до ч. 6 Ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії.

Також ОПОРА звертає увагу на те, що у відповідних агітаційних матеріалах активно використовується благодійний фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», заступником керівника якого є кандидат Констанкевич. Використання благодійного фонду в цілях агітації можна також розцінювати як порушення принципу рівності виборчого права.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій – суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується забороною використання кандидатами у депутати, партіями – суб'єктами виборчого процесу під час фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчих фондів.

Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА уже фіксувала факти, які можуть розцінюватись як непрямий підкуп виборців з боку кандидата.

Коментарі
18 Червня 2016, 12:56
Ви б краще подали б її вже до суду , якщо маєте такі факти .Або написали б скаргу до ЦВК чи ОВК № 23 .
18 Червня 2016, 21:11
Маємо виписку з цієї інформації:"продовжує проводити зустрічі з батьками обдарованих учнів"; "супроводжується роздачею путівок у табір"; "надання виборцям,.... є непрямим підкупом виборців.": тепер давайте подумаємо про ті самі путівки про які так часто згадується в інформації "Опори". Пан І. Палиця говорить про те, що його/їхній фонд практикує так звану "роздачу" путівок вже зо-п"ять років підряд. Тобто раніше у цей час виборів не було але путівки "роздавалися". Тому швидше всього, що та інформація на яку наголошує "Опора" співпадає чи співпала з тим що зараз діється у межах округу №23, а саме вибори. Але "Опора" наполягає, що саме таке дійство є непрямим підкупом виборця у чому тепер можна посумніватися оскільки ніхто не буде питати ЦВК, а надто славнозвісну/сумнозвісну "Опору" чи може заступник громадської організації коли так співпало у часі (літо на дворі, час канікул), нагороджувати/нагородити всього п"ять-шість обдарованих учнів з району що навіть неможна врахувати чи обрахувати який же резонанс у суспільсві воно дасть на користь кандидата у цей передвиборчий час. Скоріше всього, що зі словами "Опори" цей результат для кандидата буде мінусовий тому ця справа є безсперспективною, а отже раз така справа кандидату можна тільки поплескати в долоні, що незважаючи на негативний громадський осуд Вона продовжує займатися своєю благодійністю. Але шановні, якщо наприклад зустріч проходила б без батьків як тут заявляє "Опора" то цей захід не вважався б підкупом? Але захід й так не вважається підкупом оскільки путівки надавалися ще громадянам які не мають виборчого права, а отже не можна вважати Їй підкупленими. Звичайно якщо разом з Ними були присутні батьки то шановні, якщо так то цей момент вважається для "Опори" "непрямим підкупом"? Але про те, якщо котрись з батьків не були присутні, а дитина принесла путівку то цей момент/захід не вважається непрямим підкупом ))))) . Не смішіть мої мешти. Шановні громадяни читайте конституцію яка говорить громадяни мають право незважаючи на расу, національність, віросповідання, багатий, бідний бути обраним. ТОму просто когось давить жаба. Все вирішує виборець за кого він буде голосувати.
18 Червня 2016, 21:34
"використання соціальної реклами у ЗМІ": Якщо "Опора" вважає, що Фейсбук є якесь таке собі ЗМІ та соціальна мережа Фейсбук є рекламною агенцією то що найменше можна зробити висновок, що як там сказати, щоб не образити "Опору", посадові особи територіальної мережі яка розташована десь у Луцьку щонайменше не мають достатньої фахової освіти або освіченості взагалі. Далі буде. Що тут пишуть???
20 Червня 2016, 11:07
Нехай собі їдуть дітки відпочивають, а якщо дехто такого не може зробити то хай собі мовчить і сопе в дві дирки
20 Червня 2016, 16:06
Каменю <br/> Ще раз прочитайте уважно ч. 14 Ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»<br/>.......супроводжується згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.<br/> І подивіться відеосюжет , який додається до статті
20 Червня 2016, 17:43
&quot; А відповідно до ч. 6 Ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. &quot;: то де ті кошти які виділила держава на ведення передвиборчої агітації, аще де ті кошти які виділила держава на будівництво шкіл, садоків, встановлення вікон, дверей і тому подібне. Тут шановні ніхто вже не говорить про Закон і порядок оскільки той хто має печатку на тому Законі сам його й порушує. Отже раз така справа то для Нас для чистоти єксперименту потрібно обирати хіба що бездомних бомжів. Це вже буде супер.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024