Прес-офіцерка, пожежна та рятувальниця: в ДСНС розробили словничок фемінітивів

22 Вересня 2018, 21:00
Рятувальники підготували словник фемінітивів для власної прес-служби 1615
Рятувальники підготували словник фемінітивів для власної прес-служби

Рятувальники підготували словник фемінітивів для власної прес-служби. Повідомляють у Міністерстві внутрішніх справ України.

Cловник підготовлено в рамках Проекту «Посилення здатності жіночих громадських організацій проводити адвокацію та лобіювання включення антидискримінаційного підходу у реформу сектору безпеки». Реалізує його Громадська організація «Інформаційно-консультативний жіночий центр» за підтримки Фонду Підзвітності Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів. Найближчим часом він буде розповсюджений серед територіальних підрозділів Служби.

Читайте також: Редакторка мережі Район.in.ua розповіла, чому їхні журналісти пишуть професії у жіночому роді

Нагадаємо, наприкінці 2017 року Уряд відмінив наказ про заборону на 458 професій для жінок, завдяки чому Україна частково позбулась ганебного явища дискримінації за ознакою статі. 

Адже ще з радянських часів українські жінки не мали права працювати в цілих галузях економіки. Серед «табуйованих» для жінок сфер виробництва були металургійна, гірнича та харчова галузі, транспорт, зв’язок, сільське господарство тощо. Значні обмеження для жінок були встановлені у військовій службі, правоохоронній діяльності.

А на сьогодні виник запит, є потреба часу – чітко артикулювати жінок у всіх суспільних процесах. Водночас, рятувальниця, пожежна, та десятки інших професій, котрі раніше вважалися традиційно чоловічими – поступово опановуються жінками та стають нормою нашого життя. Й активне застосування прес-офіцерам та прес-офіцерками ДСНС фемінітивів торуватиме шлях для більш системних змін.

Коментарі
23 Вересня 2018, 12:18
Якщо є офіцер і офіцерка, то мають бути офіцерята. Не плутати з дітьми осіб, які мають офіцерські посади. Офіцерятко – це кандидат на посаду офіцера. А для ще більшої гендерної рівності, за мєнтовською логікою, мають бути офіцерики – тобто кандидати чоловічої статі і офіцеряткі – кандидати жіночої статі.
24 Вересня 2018, 01:06
Пожежна машина, може, професія пожежниця?“Моя мама пожежна”?!
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024