Камінь-каширцям розповіли про об’єднані громади

20 Квітня 2016, 15:14
Василь Грома розповідає про децентралізацію 1746 Джерело: reforma.voladm.gov.ua
Василь Грома розповідає про децентралізацію

У Камінь-Каширському консультанти Асоціації міст України (проект ПУЛЬС) Василь Гром і Олена Кузьмич поспілкувалися із сільськими та міським міста головами про децентралізацію та реформу місцевого самоврядування.

Зустріч у Камінь-Каширську відбувалася за підтримки Волинського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій у рамках тематичного постійно діючого семінару «Актуальні питання діяльності органів місцевого самоврядування», повідомляють на сайті Офісу реформ Волинської області.

Консультант-експерт із бюджетних питань Василь Гром обговорив із посадовими особами місцевого самоврядування та державної виконавчої влади району актуальні питання, що пов’язані з об’єднанням територіальних громад, адже у Камінь-Каширському районі досі не створено жодної ОТГ.

Він висловив жаль, що місцеве самоврядування по суті не стало суб’єктом управління у державі, адже Польщі, Словаччині, Румунії та інших європейських державах яскраво підтвердила ефективність і безповоротність цього процесу.

Експерт переконаний, що саме пропоновані зміни в системі місцевого самоврядування у повній мірі можна назвати саме реформою, так як всі інші так звані реформи, що пропонуються українцям у їх переважній більшості – наразі лише просто заходи.

Він пояснив. що завдяки об’єднанню територіальні громади позбудуться «вертикального ланцюга» у вигляді відносин із областю та районом. а натомість отримати прямі фінансові стосунки із Державним бюджетом України та ряд інших вагомих преференцій і зокрема у фінансовій сфері..

Зауважимо, що на зустрічі із консультантами прибуло майже чотири десятків представників місцевого самоврядування із різних куточків Камінь-Каширщини. Дискусія видалася досить гарячою, адже сільські голови так і сипали запитаннями та пропозиціями, пробували аргументувати причини зволікання з об’єднанням.

Василь Гром пояснив сутність об’єднання – громади можуть отримати вагомі і досить відповідальні повноваження, а також чималі фінансові ресурси, що дасть можливість  покращити життя на своїх територіях, наблизити послуги до людей тощо. Також він мовою цифр довів суть ефективності і доцільності такого об’єднання, як саме, небувалого за всі роки незалежності нашої держави збільшення доходів ОТГ, які уже функціонують  в області.

Він переконаний, що зворотного шляху немає: децентралізація – це потенціал для можливостей і навіть досить вагомий бар’єр тінізації економіки та корупції

«Повністю оновлене місцеве самоврядування – інша країна», – наголосив консультант.

Зі збільшенням фінансового ресурсу зростає і авторитет громади в очах її мешканців. Також він пояснив, що громади отримають повноваження, які були забрані колись. Тим паче, що держава гарантує підтримку ОТГ і створює фінансовий ресурс задля розвитку об’єднаних територіальних громад.

Василь Гром зауважив, що через власну недалекоглядність необ’єднана лише одна територіальна громада уже втратила як мінімум 10 млн у 2016 році, а якщо не об’єднаються, то втратять аналогічні кошти і в 2017 році.

«Об’єднуватися треба. Дороги назад немає», – тихо пролунало у залі.

Також консультант розповів про показову волинську громаду із центром у селі Зимне Володимир-Волинського району, де націлені на розвиток і постійно шукають нові можливості для фінансування того чи іншого проекту.

У підсумку сільські голови розійшлися із зустрічі із думкою про те. що потрібно об’єднувати і управляти територією. Проте як це їм вдасться, залежить від них самих.

Додамо, що Офіс реформ у Волинській області створений та діє на виконання Меморандуму між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України і Асоціацією міст України.

Діяльність регіональних консультатнтів фінансується АМУ в рамках Проекту USAID ПУЛЬС
























 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024