21 червня: події, дати, іменини

21 Червня 2016, 08:00
1806 Джерело: telegraf.com.ua

21 червня святкують День санітарно-епідеміологічної служби, День батька, Міжнародний день скейтбордингу та Міжнародний День Йоги.

Згідно з Єпархіальним календарем Української православної церкви КП сьогодні, 21 червня, Великомученика Феодора Стратилата (319). Святителя Феодора, єпископа Суздальського (1023). Знайдення мощей благовірних князів Василiя i Константина Ярославських (ХІІІ). Преподобного Єфрема, Патріарха Антіохiйського (545). Преподобного Зосими Фiнiкiйського (VI).

Якщо ви бажаєте привітати своїх рідних вашому серцю людей зі святом, надсилайте нам свої привітання та фото іменинників на нашу електронну адресу [email protected]  і ваші близькі отримають гарний сюрприз на нашому сайті від вашого імені!

 

Цей день в історії:

860 - перший із руських походів на Царгород - напад дружин під керівництвом київських князів Аскольда і Діра.
Імператор Михайло ІІІ разом із патріархом Фотієм цілу ніч молилися у Влахернській церкві, де зберігалася чудотворна риза Богоматері, вранці ризу винесли на берег, і щойно вона торкнулася води, на морі здійнявся шторм, який поперекидав човни русів.

1547 - у Москві спалахнула грандіозна пожежа - за шість годин вигоріли Кремль, більшість посаду, у вогні загинуло понад 2,5 тисячі людей

1768 - гайдамаки взяли Умань. У різанині знищено від 12 до 20 тисяч євреїв і поляків та українців-уніатів. Загалом за три тижні Коліївщини, згідно з обрахунками польських і єврейських істориків, кількість забитих, спалених чи знищених в інший спосіб сягнула 200 тисяч осіб.

Після здобуття Умані гайдамаки розташувались табором поблизу міста. Рада повстанців обрала Максима Залізняка гетьманом і князем смілянським, а Івана Гонту - полковником і князем уманським

1892 - офіційна комісія протестувала перший електричний трамвай у Києві

1944 - в СРСР засновані Нахімовські військові училища

1957 - у Вінніпезі (Канада) провідник ОУН у Європі Андрій Мельник виступив з доповіддю «Ціль ОУН - визволення України»

1961 - президія Верховної Ради СРСР нагородила Київ орденом Леніна за «проявлений героїзм трудящими міста в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками при обороні столиці Радянської України в липні-вересні 1941 року». Також засновано медаль «За оборону Києва».

1971 - розкопуючи курган Товста Могила, український археолог Борис Мозолевський відкрив славнозвісну скіфську пектораль. Вага пекторалі - 1150 г; діаметр - понад 30 см. Вважається, що пектораль був виготовлена грецькими майстрами-ювелірами на замовлення знатних скіфів й датується IV ст. до н. е.

2003 - британський боксер Леннокс Льюїс у титульному поєдинку WBC у «Степлз-центрі» в Лос-Анджелесі переміг Віталія Кличка (технічним нокаутом у 6-му раунді)

 

21 червня народились:

1805 — Микола Закревський, український історик, фольклорист, етнограф, лінгвіст, письменник

1882 — Давид Бурлюк, російський живописець українського походження (+ 1967)

1890 — Петро Франко, український письменник (заг. 1941). Співзасновник «Пласту», педагог, командир авіазагону УГА, винахідник (переважно у галузі переробки молока). Син письменника Івана Франка. Убитий у 1941 р. радянським НКВС.

1897 — Юрій Кондратюк (Сергій Шаргей), інженер, конструктор, винахідник, теоретик ракетобудування українського походження (заг. 1941) Змінив ім'я і прізвище, щоб не бути призваним у денікінську армію в 1919 р.

1910 — народився Олександр Твардовський, радянський поет, перекладач і громадський діяч.
Був головним редактором журналу «Новый мир»; потрапляв в опалу через надання шпальт нонконформістським творам (зокрема, віршу Леоніда Кисельова, спрямованого проти загарбницької політики російських царів в Україні, творам забороненого в Києві Івана Дзюби та ін.), відтак двічі знімався з посади редактора

1915 — Карло Мікльош, український футболіст, гравець СТ «Україна», президент ФК «Карпати» (1990—1992).

1922 — Георгій Андрійович Аванесов, український диригент (†17 вересня 1984)

1946 — Євген Федорченко, український актор Львівського українського драмтеатру ім. М.Заньковецької, народний артист України

1962 — Віктор Цой, російський рок-співак (загинув 15 серпня 1990)

Якщо вам відомі важливі події чи факти для нашого району, які трапилися у цей день, залишайте цю інформацію у коментарях. Давайте разом створювати актуальний календар Камінь-Каширського району.

 

За матеріалами Вікіпедії, Єпархіального календаря Української православної церкви КП та Історичної правди.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024