1 жовтня: події, дати, іменини

01 Жовтня 2018, 08:00
3065

Вітаємо вас, дорогі читачі!

Сьогодні понеділок, 1 жовтня.

Іменини святкують:  Аріадна, Іларион, Ірина, Софія.

Міжнародний день людей похилого віку.

  Офіційно дата була проголошена днем людей похилого віку резолюцією Генеральної асамблеї ООН від 14 грудня 1990 р., в якості підтримки однієї з ініціатив Організації Об’єднаних Націй. Резолюція ООН була також затверджена урядом України. 
На Україні процес старіння відбувається швидше ніж у країнах Західної Європи. Співвідношення робочих і пенсіонерів постійно змінюється далеко не на користь перших, що лягає тяжким вантажем на плечі держави у вигляді обов’язкових соціальних виплат – пенсій, допомоги, пільг. За статистикою кожен п’ятий українець – людина похилого віку. Шоста частина з них – самотні люди. 
Саме для того, щоб привернути увагу спільноти до проблем людей похилого віку та виразити їм вдячність за їх працю та досягнення, цей день з широким розмахом святкується в Європі (особливо в країнах Скандинавії) та Америці. Проводяться різноманітні фестивалі, конференції, конгреси, присвячені правам літніх людей та їх ролі у суспільстві, також відбуваються усілякі благодійні заходи. Багато з теле- і радіопрограм транслюють передачі, враховуючи смаки людей похилого віку. На Україні також проходять державні та волонтерські заходи для привернення уваги до проблем літніх людей. 
Найбільшою кількістю похилих людей відрізняється Японія. В цій країні мешкає 36 тисяч 276 чоловік, які подолали столітній рубіж.

Цитата дня: «Бути одинаком не означає бути самотнім, і бути самотнім не означає, що ви наодинці». 

FOODня: картопля.

  • крохмалисті речовини і калій абсорбують зайву воду і виводять їх з організму, а це в свою чергу сприяє зниженню тиску
  • рідке картопляне пюре корисне для шлунка не тільки через консистенцію і поживність, але й через здатність зняти спазм і зменшити біль
  • виводить шкідливі речовини, разом із ними токсини і шлаки
  • вітаміну С в картоплі на диво теж багато, всього в два раз менше ніж у лимоні і в три рази менше, ніж в апельсині. Але якщо врахувати, що картоплі ми з’їдаємо значно більше, то в основному цей вітамін надходить явно не з цитрусових.

Обережно!

  • серйозно нашкодити людині можуть пророслі бульби картоплі. Справа в тому, що в ній міститься речовина салонін, яка є отрутою. Але якщо в гладкій, хорошій картоплині його дуже мало, то в пророслих — в сотні разів більше
  • не можна вживати зелені частини картоплі
  • стара картопля містить багато крохмалю, це важка речовина для перетравлення. Таку картоплю рекомендують перед готуванням вимочувати у воді.

Якщо ви бажаєте привітати своїх рідних вашому серцю людей зі святом, надсилайте нам свої привітання та фото іменинників на нашу електронну адресу [email protected] і ваші близькі отримають гарний сюрприз на нашому сайті від вашого імені!

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024