Чи відповідають займаній посаді судді Камінь-Каширського районного суду

05 Жовтня 2018, 10:28
Кого із суддів Камінь-Каширського районного суду чекає переатестація 5145
Кого із суддів Камінь-Каширського районного суду чекає переатестація

Кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді ще не пройшли два судді Камінь-Каширського районного суду Волинської області.

Нагадаємо, що під час судової реформи усі судді мають пройти цю процедуру у Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС). За інформацією Громадське.Волинь, станом на середину вересня 88 волинських суддів досі не пройшли оцінювання на відповідність займаній посаді у ВККС. Серед них і судді Камінь-Каширського районного суду Борис Гамула та Віктор Гордійчук.


1


До речі, триває досі оцінювання колишнього судді Камінь-Каширського районного суду, а нині – судді Апеляційного суду Волинської області Петра Борсука.

Суддя Петро Борсук, Фото: Волиньпост
Суддя Петро Борсук, Фото: Волиньпост

Суддя Петро Борсук в період 1992 – 2002 року був консультантом Камінь-Каширського районного народного суду Волинської області. У 1999 році він закінчив Національну юридичну академію імені Ярослава Мудрого. Власну суддівську кар’єру Петро Павлович розпочав у 2002 році, коли його було призначено на посаду судді Камінь-Каширського районного суду Волинської області. Натомість свою нинішню посаду судді Апеляційного суду Волинської області Борсук Петро отримав у 2010 році.

Варто також відзначити, що він вже проходив співбесіду у ВККС, і щодо нього Комісія оголосила перерву, тож оцінювання Петра Борсука триває досі.

У більшості випадків ВККС оголошує перерву стосовно тих суддів, до яких є питання з приводу їхньої доброчесності. То ж які питання можуть виникнути до судді?

Наприклад, у 2017 році щодо нього було відкрите кримінальне провадження за винесення ним завідомо неправосудного рішення у справі про адміністративне корупційне правопорушення депутата Волинської обласної ради, екс-керівника Ягодинської митниці, Романа Микитюка. На думку слідчого, суддя Апеляційного суду Волині Петро Борсук 2-го лютого 2017 року виніс завідомо неправосудну постанову, якою скасував постанову Луцького міськрайонного суду від 29 грудня 2016 року та закрив провадження у справі про притягнення депутата Волинської обласної ради, колишнього начальника Ягодинської митниці Романа Микитюка до адміністративної відповідальності за порушення законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Однак подаючи своє досьє до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, він зазначає, що проти нього не було порушено жодної кримінальної справи.

1

Також Петро Борсук відомий тим, що скасував рішення Любомльського районного суду Волинської області у справі про незаконне перевезення бурштину.

У своїй декларації родинних зв’язків суддя зазначив дочку – Катерину Борсук. Донедавна вона працювала на посаді головної спеціалістки Камінь-Каширського районного суду Волинської області. Петро Борсук також вказав сестру своєї дружини – Любов Мельник, яка з 2011 року працює на посаді заступника керівника апарату Камінь-Каширського суду.

Є питання до судді і з приводу його електронних декларацій. В період 2012- 2017 років Петро Борсук заробив 1,5 мільйона гривень. Його дружина Тетяна Борсук за аналогічний період отримала 500 тисяч гривень доходу.

У декларації за 2017 рік суддя вказує, що з 2015 року суддя користується службовою квартирою у Луцьку.


Серед іншого нерухомого майна Петра Павловича та його дружини  – три земельні ділянки у Камінь-Каширському, Заліссі та Заборолі. Також він задекларував три об’єкти незавершеного будівництва: житловий будинок (площа 143 кв.м.) та господарські будівлі (площа 156 кв.м.) в Камінь-Каширському, житловий будинок його дочки в Голишеві площею 115 кв.м.

За матеріалами Андрія ПАСІЧНИКА, Аріни КРАПКИ, які виготовлені Центром журналістських розслідувань «Сила правди» в рамках проекту підтриманого National Endowment for Democracy

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром