27 червня: події, дати, іменини

27 Червня 2016, 12:00
1392

Сьогодні відзначають Всесвітній день рибальства.

Згідно з Єпархіальним календарем Української православної церкви КП сьогодні, 27 червня, розпочинається Тиждень 2-й після П’ятдесятниці. А також Пророка Єлисея (ІХ ст. до Р. Хр.). Святителя Мефодiя, Патріарха Константинопольського. Благовірного князя Мстислава, у Хрещеннi Георгiя, Хороброго, Новгородського (1180). Преподобного Мефодiя, ігумена Пешноського (1392). Преподобного Єлисея Сумського (XV-XVI).

Якщо ви бажаєте привітати своїх рідних вашому серцю людей зі святом, надсилайте нам свої привітання та фото іменинників на нашу електронну адресу [email protected] і ваші близькі отримають гарний сюрприз на нашому сайті від вашого імені!

Цей день в історії:

1663 – у Ніжині відбулася козацька рада (Чорна рада) на якій гетьманом Лівобережної України було обрано Івана Брюховецького

1709 – під Полтавою зазнали поразки війська шведського короля Карла XII у бою проти російських військ царя Петра I. Це поклало край намаганням гетьмана Івана Мазепи, котрий виступив союзником шведів, відокремити Україну від Росії. Він змушений був шукати захисту в Туреччині і невдовзі помер у селі Варниці біля Бендер

1834 – відкрито Київський університет св. Володимира (зараз - Національний)

1919 – уряд УНР із Кам'янця-Подільського звернувся з нотою до Паризької мирної конференції.

Проголосивши головною метою боротьбу з більшовизмом, уряд України зажадав негайно визнати суверенність українського народу і тим полегшити міжнародні зносини УНР. Також вимагалося надати допомогу у боротьбі з Червоною армією; вплинути на Польщу, яка веде бойові дії проти УНР та ЗУНР; на Румунію, яка затримує українське військове майно, що лишилося на її території

1921 – у Харкові Раднарком УСРР прийняв постанову "Про нові грошові знаки" під назвою "розрахункові знаки Російської соціалістичної федеративної республіки"

1936 – ЦВК і РНК СРСР прийняли ухвалу про заборону абортів. Скасована в листопаді 1955 року.

1941 – Угорщина оголосила війну СРСР

1944 – початок масової депортації болгар, вірмен і греків з Криму в східні райони СРСР

1964 – у Вашингтоні відкрито пам'ятник Тарасові Шевченку

1967 – в Енфілді (Англія) встановлено перший у світі банкомат із видачі готівки

1996 - почалося пленарне засідання Верховної Ради України - безпрецедентне за тривалістю.

Воно стартувало зранку в четвер і завершилося вранці у п'ятницю, коли депутати затвердили проект Конституції України

2001 – у м. Львові під час Святої Літургії у візантійському обряді за участі Івана Павла ІІ беатифіковані (проголошені блаженними) ряд українських греко-католицьких новомучеників.

За матеріалами Вікіпедії, Єпархіального календаря Української православної церкви КП та Історичної правди.

Коментарі
27 Червня 2016, 18:39
Раз так багацько спогадів ссср, то чому про ядама мартинюка ні слова? він в цей день у Львові захистив кандидатську на тему: "Партійне керівництво раціоналізаторською та винахідницькою діяльністю" та файно посидів після захисту в ресторації.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром