11 жовтня: події, дати, іменини

11 Жовтня 2018, 08:00
1208

Вітаємо вас, дорогі читачі!

Сьогодні четвер 11 жовтня.

Іменини святкують: Олександр, Олексій, Анатолій, Антон, Опанас, Валентин, Василь, В’ячеслав, Григорій, Єфрем.

Сьогодні свято в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

У цей день згадують пам’ять усіх 79-ти святих, чиї мощі покояться на території Ближніх печер. Серед них зокрема Нестор Літописець, Аліпій Печерський, Іоанн Багатостраждальний, Марк Гробокопатель та Ілля Муромець, якого московити давно зробили власним святим.

Варто зауважити, що в давнину мощі лаврських святих притягували до себе не тільки віруючих, але й різного роду темних особистостей. До святині йшли душевнохворі, сатанисти, а також міські злодії. Останніх особливо багато було напередодні Великодня. Злодії намагалися вкрасти побільше монет, які богомільні відвідувачі печер залишали на раках святих угодників. Існувало повір’я, що вкрадене «привертатиме фінансову вдачу» протягом року.

Утім, серед пійманих святотатців траплялися і люди зовсім не дотичні до кримінального світу, які просто прагнули розбагатіти будь-яким шляхом. 

Цитата дня: «Коли ви починаєте помічати що-небудь хороше в інших людях, ви в кінцевому підсумку припиняєте шукати хороше в собі і почнете його бачити». 

FOODня: ананас.

Ананас, який справедливо названо фруктом, насправді – просто висока трава, полюбивша посушливі місцевості Південної Америки. Сьогодні до нас бразильський гість може потрапити не тільки з історичної батьківщини, але і з Африки, Гаваїв, В’єтнаму, Філіппін.

Лікарі стверджують, що кілька ананасових колечок, з’їдаються щодня, приносять організму величезну користь.

  • головна особливість ананаса полягає в його здатності акумулювати в собі велику кількість води. Близько дев’яноста відсотків його структури займає саме вода, в якій розчинені корисні речовини
  • практично неперетравлювана клітковина, з яким з організму виводяться продукти переробки, токсини, шкідливі елементи. Структура внутрішніх жорстких волокон ананасового плода настільки жорстка, що в давньому минулому з них робили грубу тканину – щось на зразок джутових мішків
  • наявність антиоксидантів робить ананас незамінним засобом боротьби зі старістю, що насувається. З’їдаючи шматочок-другий в день, ми створюємо вільним радикалам в прямому сенсі нестерпні умови життя. Радикали гинуть, ми не старіємо, так як клітини не пошкоджуються
  • антиоксиданти не тільки знижують швидкість старіння, але і рівень холестерину, а тому реально борються з хворобою століття атеросклерозом. Під їх здоровим протизапальну натиском відступають серцево-судинні проблеми, подагра, артрит.
  • марганець, якого в соковитій ананасної плоті ну дуже багато, зміцнює структуру кісток і сполучних тканин

  • аскорбінова кислота, у величезній кількості міститься в ананасі, зміцнює імунну систему.

Обережно!

 

  • очевидна проблема – наявність органічних кислот у високій концентрації. Зрозуміло, що надто кисла їжа, до якої відноситься ананас, особливо свіжий, здатна серйозно пошкодити слизову шлунка. Тому перевищувати рекомендовану дозу не можна. Всяка надмірність – це шкода, ананас не виняток
  • якщо перестаратися, то емалі зубів соковитий ананас шкоди завдасть не менше, ніж карієс або зубний камінь
  • категорично заборонено використовувати кисло-солодку плоть тропічного фрукта, який би низькокалорійної і смачною вона не була, для монодієти. Шкода ананаса в цьому випадку вже не просто сильний: така дієта просто небезпечна для здоров’я.

 

Якщо ви бажаєте привітати своїх рідних вашому серцю людей зі святом, надсилайте нам свої привітання та фото іменинників на нашу електронну адресу [email protected] і ваші близькі отримають гарний сюрприз на нашому сайті від вашого імені!

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром