Волинські туристи проклали веломаршрут через Камінь-Каширський район

01 Липня 2016, 12:39
5108

На Волині з’явився ще один маршрут для велотуристів, який пролягає через село Камінь-Каширського району.


 

Фото з підписами місцин і карту веломандрівки виклав у Фейсбуку Сергій Палько.

Солом'яна хата в Острівку
Солом'яна хата в Острівку


Солом'яний хлів в Острівку
Солом'яний хлів в Острівку

 

Його допис має назву «Велопохід по селах, озерах і річках північної Волині». Мандрівка тривала з 10-13 червня 2016 року.

Коментарі
01 Липня 2016, 16:03
Ото вже довели шкільну освіту до ручки, що й підпис ні написати, ні відредагувати не можуть, добре, що хоч гроші вміють порахувати)). Солом'яним буває тільки бичок і то у казці. А хата і хлів ДЕРЕВ'ЯНІ, але з солом'яною СТРІХОЮ!
01 Липня 2016, 18:25
Вона така вже давня, що й ЇЇ можна назвати солом"яною.
01 Липня 2016, 21:46
25 років тому солом"яну стріху видів у Миргороді Полтавської області та на Поділлі. А ця хата ще з людьми-утеплений цоколь, вата у вікнах, дрова біля хліва. Напевно старенька бабця бореться з самотністю та старістю у ній.
01 Липня 2016, 23:36
Я би не казав, що та хата настільки давня. Їй не більше, як на мене, 50 років. Це видно з того, що не розтріскали і не зігнили кути-з'єднання та з форми і розміру вікон. У всякому випадку, її будували у післявоєнний період, але без належного цементованого чи дубового фундаменту, тому й осіла, вросла у землю. Загалом, ця сумна картина з хатою свідчить про убогість людей Полісся. Ця хатина мало чим принципово відрізняється від житла бобра. Так само, хіба металевою пилкою, зрізаються/згризаються десяток дерев, з'єднуються в певну конструкцію і накриваються соломою/мохом. Скоріше всього, що у тій хатині відсутня дощата підлога і основою служить глинобитний тік. Від бобрового помешкання відрізняється хіба що вставленим шклом у вікна і дверима. Звичайно, що я дещо утрирую, але правди не сховаєш. Люди жили з лісу, грядки і водойми. Жодних заощаджень, окрім якогось відрізу полотна для приданого дочці чи на смерть та домотканої сорочини-другої про свєто, як кажуть поліщуки. В комірчині чи під сінником міг ще бути кожушок з барана на випадок зими. Не всі діти мали своє взуття взимку. В повоєнний час, як розказували старші люди, груба онуча і личаки - найбільш розповсюджене взуття у віддалених від міста селах. Чоловіки вперше отримували повноцінне власне "обмундирування" у війську. І гонорово повертались у село в відпустку через рік - змужнілими, одягнутими, з пілоткою на бекрень, законною "папіроскою" в зубах та наполовину пересипану російськими словами мовою. Це було модно, аякже інакше - долучився чоловік до цивілізації. Ясно, що в клубі дівчата від таких відпускників очей не зводили. Отаке життя було, малята... P.S. Замість паспорта в повоєнні роки сільська молодь десь до середини 70-х років отримувала довідку з колгоспу чи сільради про проживання, яка не давала права влаштуватися деінде на роботу чи оселитися в іншому населеному пункті. Хіба виходили заміж/одружувалися, або поступали навчатися у ВНЗ. За спиляну сосну в лісі без дозволу - Сибір, або Магадан без права вибору)) Тому, бідно нині живемо, автівки вживані, газ дорогий, айфони - китайська підробка, але сосну ріжуть кому не лінь і 3,14...діти на Президента мож що хоч. А от у 1988 році провідну журналістку "Радянського Полісся" Лідію Чирко КГБ за 24 години видворило за межі району без права на оскарження за безневинний політичний анекдот розказаний нею в автобусі з якоюсь делегацією передовиків с/г виробництва по дорозі до Луцька.
02 Липня 2016, 00:55
Як би там не було, але наше коріння з таких домівок. Багатші діди-прадіти покривали тернітом, цементною черепичею та гонтою. Невже до середии 70-х були без паспортів? Без пенсій колгоспних до початку 70-х виживали, по бабці знаю.
02 Липня 2016, 02:07
....&quot;Жителі сіл були безпаспортними (фактично кріпаками) аж до І з’їзду колгоспників (літо 1969 р.), коли Рада Міністрів СРСР пішла на полегшення життя селян і скасувала громіздку бюрократичну процедуру отримання паспорта колгоспниками. Тобто повна паспортизація населення фактично розпочалася аж через 42 роки після запровадження паспортів&quot;....<br/><br/>http://hromadskeradio.org/2016/03/17/pasportna-systema-srsr-robyla-z-selyan-kripakiv-i-pozbavyla-yih-svobody.
02 Липня 2016, 23:38
Дякую. Щойно повернувся виснажливого пішого походу (більше 20 км в спеку по грунтовим дорогам лісостепу) з відвідуванням старого цвинтаря, де серед трав&quot;янистої бузини, кленів ясенелистних, ясенів і височенних диких черешень залишки хрестів з дводюймових труб та надмогильних горбочків без хрестів цих кріпаків сільських, про яких Ви згадали.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024