Біля Гути-Камінської освятили пам’ятний хрест

01 Липня 2016, 14:21
3245

29 червня представники районної влади: голова районної державної адміністрації Валерій Дунайчук, голова районної ради Віктор Сус, його заступник Сергій Дмитрук, Клітицький сільський голова Степан Склезь, краєзнавці, громадські активісти, духовенство вшанували пам’ять 18-х новобранців із Каменя-Каширського та навколишніх сіл, які були розстріляні органами НКВД у червні 1941-го року.

Про це повідомляють у Камінь-Каширській РДА.

На сьогоднішній день відомі імена та прізвища лише двох загиблих призовників. Це – Аврам Мазур і Марко Шуляр.

На знак жалоби поблизу села Гута-Камінська відкрили пам’ятний хрест, який освятив настоятель Свято-Миколаївського храму, декан Камінь-Каширського району протоієрей Володимир Мицько.

Наталія Пась – директор районного народного краєзнавчого музею розповіла присутнім історію тих кривавих подій, спираючись на інформацію очевидця.

Коментарі
01 Липня 2016, 18:29
Він там й стояв раніше. Тільки може упав, Нового поставили. Його "святив" після першої революції, бувший архітектор району. Тепер напевно Дунайчук переосвячує, більший за всіх націоналіст.
02 Липня 2016, 00:58
Тут Каменя трохи занесло, бо який зв"язок між невинно убієнними призовниками і націоналістами? Жодного, як на мене.
02 Липня 2016, 01:11
І знову свята трійця: Дунайчук, Сус і його заступник Дмитрук - бувший голова РДА. Вже не раз на сайтах йшла мова про те, що нема жодної потреби таким десантом відвідувати події середнього чи й дрібного масштабу. То обоє Сус і Дунайчук прийдуть проводжати до війська 5 мобілізованих хлопців, то на якусь іншу подію взявшись за білі й тедітні руці ходять обоє, як би не було інших клопотів у кожного. Освячення пам'ятного Хреста не буденна подія, потрібно пам'ятати убієнних тоталітарною владою 75 років тому, можливо й потрібна присутність на цій церемонії когось з керівників району - того ж Суса чи Дунайчука. Але ж не обох! Нехай один бере участь у освяченні Хреста по подіях минулого століття, а інший відвідає вдову чи маму цьогоріч вбитого Героя, що боронив свою землю. Чи поїде в село де найпроблемніше вирішується питання призову до ЗСУ хлопців, адже район не забезпечує і 50% плану призову. Або зустрінеться з людьми якогось іншого села, роз'яснить плани і наміри районної влади щодо тих чи інших наболілих питань. А так, за державні немалі зарплати по двоє-троє державних службовців з дня у день виконують церемоніальні функції замість щоденної копіткої, напруженої і відповідальної роботи у такий складний для держави час! Звичайно, що звеличувати героїв Другої світової чи й Громадянської війни під командуванням Щорса - Будьонного легше, аніж дбати за нинішніх вояків та людей району...
02 Липня 2016, 12:56
"по двоє-троє державних службовців з дня у день виконують церемоніальні функції замість щоденної копіткої, напруженої і відповідальної роботи": дійсно, що вже давно перші особи району тільки й виконують церемоніальні функції ніж замість щоденної роботи. Справа у тому, що ось такі заходи у принципі плануються керівником апарату Ващук і тому більш-менш вона справляється зі своєю роботою оскільки бачимо що тут то там заходи проводяться але Вони думають, що такі церемоніальні заходи і є їхньою роботою, на жаль. На лице бачимо не професійний підхід до своєї справи оскільки ні один ні другий не займаються тією роботою яка належить виконувати виконавчій владі. Один не працює оскільки за Законом віддав повноваження адміністрації президента та думає що це не його справа йому й так зійде з рук, а інший не працює оскільки виконавча ланка на дорозі до інших повноважень для чого старатися однаково заберуть ті повноваження які потім будуть у інших людей всерівно не оцінять так к слід. Ось бовтаються одне з одним, а між ними цілий район який день за днем втрачає свій потенціал.
02 Липня 2016, 13:25
"голова районної державної адміністрації Валерій Дунайчук, голова районної ради Віктор Сус, його заступник Сергій Дмитрук, Клітицький сільський голова Степан Склезь... " - сьогодні вони вшанували пам'ять цих людей , а кожного 9 травня вшановують пам'ять тих НКВДистів, які цих хлопців розстрілювали..Бо УСІ НКВДисти , що служили на Західній Україні аж до 1961 року, отримали статус "Вєтєран вєлікой отєчєчствєнной" !!!
02 Липня 2016, 13:56
"бо який зв"язок між невинно убієнними призовниками і націоналістами? Жодного, як на мене.": то по Вашому якщо голова РДА висвячує, покладає квіти, гребе листя в парку та інше то кожного разу він націоналіст, комуніст, совок та інше? Як було сказано так сказано. Наприклад до якої-такої дати чи ідеологічного напрямку крім звичайного православного милосердя можна застосувати Цю акцію? По-моєму районом котиться такий собі,..... висвячуємо через українського священника, тому що раніше хрест який святився був висвячений "російським" священником? По-моєму хрест не може бути українським чи російським, хрест він є господнім. Але якщо Їм так слід робити нехай роблять. Але якщо вони такі побожні по-українськи то чому до цього часу немає ніяких висновків з того явища як говорить один - "вогонь спалив нашу святиню", чому до цього часу немає навіть подання до слідчих органів?
02 Липня 2016, 16:20
9 травня і НКВД це дві полярні речі, які об'єднав свого часу Сталін у своїй гібридній війні з Європою по насадженню там комуністичних ідей. Бо 9 травня для всіх простих людей бувшого СССР та й Європи означало - закінчення війни. (Упустимо момент 8 / 9 травня, коли мусили продублювати факт підписання акту про капітуляцію, але вже за участю представника Радянського Союзу.) Так от, 9 травня закінчилася війна для простих солдат, у т.ч. і поліщуків, котрих мобілізували на цю війну, що організували політики. З одного боку Гітлер з його фашистською ідеологією, з іншого - Сталіним з не менш злочинною антилюдською теорією побудови раю на Землі, яка ще до початку цієї війни забрала через тортури, терор, голодомор до десяти мільйонів людей тільки в СССР, ще ж стільки відправила на Сибір та в тюрми ГУЛАГу. Прості слодати не були учасниками НКВДшних спецоперацій, терористичних актів та іншої ГБшної роботи. Тому 8 чи 9 травня потрібно прийти до обелісків, віддати шану невільним жертвам, учасникам цієї кривавої масакри, справжнім ветеранам цієї кривавої Другої світової війни оскільки це потрібно не так мертвим, як нині живим для пам'яті. А от офіцери НКВД - є свідомими, добровільними та безпосередніми ідеологами, організаторами та виконавцями всіх злодіянь в ті страшні роки, котрі отримували шалені заробітки, утримували в достатку і безпеці свої родини та наживали майно. Саме НКВДисти ночами шастали селами, містами в пошуках демократично налаштованих людей, які не сприймали ідеології комунізму. Вони й розстрілювали без суду і слідства тисячі невинних, у т.ч і тих 18 молодих людей, що були страчені біля Гути. Щодо статусу, які отримали НКВДисти, то вони не тільки "вєтєрани...", вони й досі отримують високі спеціальні пенсії, їх сім'ї отримали прекрасне житло в інших містах, соціальний спецпакет з щорічним за рахунок податків українців відпочинком в кращих санаторіях. А найбільш "заслужені" й досі в міру своїх сил працюють на первопрестольную, оскільки бувших КГБісті в не буває...
02 Липня 2016, 16:49
Саме це я і мав на увазі..Зараз 9 травня - це чєствованіє виключно нквдистів
02 Липня 2016, 17:23
Думаю, що 9 травня у кожній голові сприймається по іншому. Це залежить від ментальності людини, її освіченості та кругозору. Хтось, для прикладу в Кремлі, однозначно це сприймає за перемогу тодішньої КПСС зі своїм інструментарієм - НКВС над фашизмом, Гітлером чи й німцями. Інші люди, зокрема й значна частина українців вкладає у цю дату саме закінчення війни, нагоду пом'янути жертви - вбиті й скалічені тілом та душею, віддати шану простим солдатам, воїнам цієї трагедії 20 століття. Ще інші - своє бачення, що продиктоване всією складністю нинішнього часу. Безспірним є одне - пам'ятати про цю Велику Перемогу потрібно, вшановувати односельчан, земляків котрі боронили свою землю від ворога необхідно, берегти пам
02 Липня 2016, 17:29
Перепрошую, технічна помилка: ...берегти пам'ять про жертви цієї війни - важливо. А от, як повелися переможці в соціалістичних країнах Європи, в республіках бувшого СССР під орудою все того ж НКВС - це вже інша тема розмови. Відтак, приходити до обелісків на 9 травня потрібно, при цьому святкувати Перемогу над нацизмом і думати про майбутнє своїх нащадків, аби вони не зазнали чосгось схожого...
02 Липня 2016, 23:20
Камінь фальшивий? Я ж не живу в місті дитинства, не збирав фактів про пожежу, тому "...чому до цього часу немає навіть подання до слідчих органів?" це не до мене. Знаю лише, що пожежа починається із займання, а займання локальне, то може Ви маєте факти, де почалося займання (в якому місці церкви)?
05 Липня 2016, 03:04
Вже давно має бути висновок експертів та десь вже був оприлюднений, тільки щось не хочеться піднімати цю тему.
09 Липня 2016, 15:22
Сумно в Камені.Дороги нікудишні вулиці не перейменовані.Магазини лавки та аптеки заполонили центральні вулиці.За які кошти люди купують?-бо ж крамниці недаремно відкриваються
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром