Черче: запрацював православний дитячий табір

21 Липня 2017, 14:00
Текст, фото та відео - Богдан Ліпич 8254
Текст, фото та відео - Богдан Ліпич

П’ятий рік поспіль в селі Черче діє православний дитячий табір «Дорога до неба». Цьогоріч захід зібрав 105 дітей з різних сіл. Зокрема, Черче, Підбороччя, Мельники-Мостище, Мостище, Видричі, Добре, Бузаки, Теклине. Також були вихованці недільної школи з села Самарі Ратнівського району і навіть із сусідньої Білорусі

Табір традиційно проходив в урочищі Загаття, що над річкою Турія. Священик Свято-Георгіївського храму Віктор Базюк розповідає, що це місце йому сподобалось ще відтоді, коли прийшов на службу в місцевий храм.

«Воно наповнене особливою атмосферою, бо за переданням саме тут колись існував монастир і по цих стежках ходили ченці, завдяки яким і виникло село Черче».

 

1

 

Зрештою в цьому історично-святому місці з 17 по 18 липня й зупинилися діти на дві доби. Встановили намети та організували своє радісне християнське свято. 

 



1

1


 

Табір організовано так, щоб подарувати дітям якнайкращі умови для відпочинку. Тричі на день батьки привозили їм обіди та воду. Також на території є генератор для підзарядки мобільних телефонів тощо.

 




 

Священик храму преподобного Амфiлохiя Почаïвського села Теклине отець Михайло Чирук та вже згаданий настоятель черченського храму отець Віктор – були для дітей духовними наставниками.

 

3

1

 

«Саме вони проводили із нами уроки слова Божого, - розповідає одна із учасниць табору Анна Свередюк. – Бесіда стосувалася класифікації храмів. Батюшки розповідали, які є храми, що означають куполи та хрести на них тощо».

Дітей в таборі за віком розподілили на загони. Зокрема, існувало 5 команд, кожна з яких мала свою назву, емблему та керівників (вожатих), які допомагали священикам в організації заходу.

 

1

 

Наймолодший загін складався з учнів 5-6 класів та отримав назву «Палкі серця». Старші учасники табору Ангеліна Батура та Сергій Ферчук були для них вожатими. Загін семикласників «Калинонька» очолювали Раїса Батура та Валентин Хлистік. Третю команду повчали Ірина Лесік та Оля Мамонтова: це були учні 8 класу з команди «Адреналін». Старшу категорію дітей від 9-го до 11-го класів розділили ще на дві команди. Загін «Welcome» взяли під контроль Анна Кацевич та Наталія Свередюк, а команду «Діамант» - Анна Свередюк та Андрій Федчик.

 





1



1


3

 

Про дітей табору охоче розповідає старшокласниця Раїса Батура:

«Я в таборі вперше. Є вожатою для семикласників 2-го загону, у якому 20 дітей.  Приємно вражена: це дуже хороші, чемні та обдаровані діти. Вони навіть в гості мене запрошували у свої намети».

 

 

 

Кожен учасник табору мав особистий «паспорт», де були вказані ім'я, вік, клас та населений пункт проживання кожної дитини. А ще назва команди, імена вожатих, девіз та щоденна молитва табору. 

 



 

В таборі був навіть свій іконостас, де разом зі священиками молилися діти. Він являв собою три ікони, прикріплених до дерева. Поряд поставили стіл з двома примірниками молитовних книг та свічами. Свічу можна було запалити під час молитви. Поблизу висить хоругва, її мов прапор прикріпили до стовбура.

 



 

Також в «паспорт» вклеювали й так звані нагороди: відзнаки у вигляді медалей.

«Наприклад, медаль «за відвагу» отримали всі, бо наважились приїхати до табору. Медаль «за чистоту» вклеювали  за прибирання території табору, а ще існує нагорода "за допомогу ближньому», – розповідає Анна Свередюк.  

 

 

Окрім того за будь-який хороший вчинок діти отримували оригінальні паперові "гроші".

 «Їх у таборі ми називаємо «денаріями», - пояснює матушка Ольга Базюк, - Денарії існували ще за часів Ісуса Христа». 

 

 

За ці "гроші" можна було придбати різноманітні солодощі у "магазині" табору. Наприклад, газована вода коштувала від 20 і більше денаріїв, кукурудзяні палички – 35 денаріїв. А ще в наявності були круасани, різноманітні види печива, вафлі та все, чого забажає дитяча душа.

Постійно біля торгових точок шикуються діти.  Отець Михайло Чирук влаштувався за продавця.

 




 

Тим часом черченський батюшка Віктор у гучномовець повідомляє про можливість підзаробітку:

«Народ, доки в нас тиха година – хтось може собі підзаробити денаріїв. Під столами у нас багато пінопласту лишається і потрібно його позбирати».

 

 

А з пінопласту кожна команда «будувала» собі храм. Зрештою, старання дітей священики оцінили під час спеціального конкурсу. 

 




1

2


1

 

Згодом стартували змагання з біатлону. У таборі цей вид спорту організатори поєднали із їздою на велосипеді, стрільбою з гвинтівки, набиванням кульки ракеткою та біблійною вікториною. За влучну стрільбу та правильні відповіді під час вікторини дітей винагороджували «денаріями».

 




 

«А вчора у нас була естафета, - продовжує учениця недільної школи Свято-Георгіївського храму села Черче Анна Свиридюк. – А ще ми грали в пантоміму та варили в казанках юшку та каву».

 

 

На вечерю прибули батьки. Кожна команда порадувала їх театралізованою сценкою. Врешті-решт табір завершився святковим феєрверком та залишив приємні спогади його відвідувачів.  

“Хочеться повернутися туди знову,» - ділиться враженнями учениця недільної школи села Видричі Марія Кривош. - Все було чудово, дякуємо отцям Віктору та Михайлу". 

 


1


1


 

Тим часом священик Віктор Базюк розповідає, що практика проводити християнські табори для дітей вже давно існує в баптистів та інших релігійних конфесіях, та малорозвинена у православних, тому і вони вирішили не відставати.

«Наш табір проводиться передусім з просвітницькою метою, - додає отець Михайло Чирук. – Щоб діти різних недільних шкіл проявили на практиці свої знання Біблії та познайомились між собою. Маємо плани організувати подібний табір для молоді. Але на це все потрібні час та ресурси.  Маю надію, що з Божою допомогою у нас все вийде!»

 

Коментарі
21 Липня 2017, 18:53
Мовою оригіналу; примечательно що &quot;Молитвы для защиты, сохранения и спасения на всех путях жизни&quot;, &quot;Медаль за Отвагу&quot; та дитяча молитва написана російською мовою то це ще один доказ зросійщення наших чудових українських діток. І це прямо в серці України, а що вже говорити там на Сході. <br/>&quot;Тим часом священик Віктор Базюк розповідає, що практика проводити християнські табори для дітей вже давно існує в баптистів та інших релігійних конфесіях,&quot;: отже коли Московський &quot;отець&quot; розганяв з кадилом у руці на озері Ольблє практикуючих євангельських баптистів з анафеною на відступників то чи не згірше він поставився до інших релігійних конфесій як у цьому випадку коли цей &quot;священик Віктор Базюк&quot; говорить, що:&quot;практика проводити християнські табори для дітей вже давно існує&quot;.
21 Липня 2017, 22:34
Дуже рада, що діти так гарно відпочили. На мою думку треба, щоб такі табори проводились як частіше. Я сама мама, і була б дуже рада, якби моя дитина взяла участь у такому таборі під опікою священиків. <br/>Мені здається, що критикувати священиків за те що організували гарний відпочинок для дітей є вкрай неправильно. Яка різниця якою мовою, головне те що діти задоволені. Камінь, ви так критикуєте священиків, так організуйте в нас в м. Камінь-Каширському, подібний відпочинок для дітей і вчіть їх як треба любити Україну. В даний час канікул дітям треба десь відпочити від телевізорів, інтернету та телефонів, завести нових друзів. Я впевнена, що в нашому місті було б багато бажаючих взяти участь у подібному таборі. Камінь, моя Вам порада організуйте щось подібне, а вже потім критикуйте.
22 Липня 2017, 14:06
&quot; священик правильно зауважив, що у сектантів табори діють давно. &quot;: для пані Олени персонально відповідаю, що коли священник (московського патріархату) говорить про те, що :&quot;практика проводити християнські табори для дітей вже давно існує&quot; мотивуючи тим що інші християнські течії давно це роблять то по справжньому він не впевнений у своїх діях оскільки як би він був у цьому впевнений то він не згадував би Їх через те, що віра передусім і все. Отже пан &quot;священник&quot; у пешу чергу не має віри та впевненості у своїх діях але чому він ЇЇ не має, а отже саме через те, що як Ви тут говорите самі, що інші є сектантами але про те Московський патріархат є найправильнішою виявляється вірою. Про те це ще не все, коли Ваш священник говорить про те що мовляв інші християнські течії це вже давно роблять то скоріше всього що Ваш &quot;священник&quot; має якісь застереження і скоріше всього що ці застереження явні, а саме у тих не підробених Їм засобах як ото:&quot;&quot;Молитвы для защиты, сохранения и спасения на всех путях жизни&quot;, &quot;Медаль за Отвагу&quot; та інших що явно вказує саме на Вашу СЕКТУ московського патріархату у нашій рідній Україні, державі яка сьогодні потерпає від навали і засад не тільки зброї яка вбиває але передусім ідеологічної зброї яка розповсюджується по-між Ваших дітей і це настрашніше оскільки як казав Ваший голова сільської ради Черче, коли до Нас прийдуть Ми будемо захищатися. Але Він і Ви лукавите оскільки Вони Вже біля Вас і Ви не тільки не захищаєтеся але й даєте Їм у руки Ваше безціннне житя - душі Ваших дітей тому що не вся та зброя що стріляє, але найбільша та зброя що влучає це та зброя яка влучає у душі Ваших дітей і Ваш священник потому є тут найбільшим єфрейтором у цих справах ось чому Він не впевнений у своїх діях але на свій страх та ризик робить цю справу оскільки надіється що йому перепаде від його добродіїв більше як завше йому дають.
22 Липня 2017, 17:35
Я не здивуюсь, що &quot;Камінь&quot; - це &quot;пан&quot; з КП, бо така агресії проти УПЦ йде лише з того боку! Крім того &quot;пан&quot; ще й філософ, оскільки вміє шукати те, чого нема там, де цього нема!!! Далі стосовно мови, оскільки Ви - справжній патріот, то повинні знати яка мова є прамовою для української, тим більше ви знаєте, що богослужбова мова УПЦ - церковнослов'янська, а не російська, проте не кожна дитина в 10-11 кл. читатиме нею, то що поганого, що її передано російською, чи, можливо, якщо транскрипція буде українською, то декому стане спокійніше спати!? І про &quot;добродіїв&quot;. А Ви часто даєте таким &quot;панам&quot;( як Ви їх називаєте)? Ну от, так і всі. Проте одне у Вас вдається просто на ура - це вміння брехати!
22 Липня 2017, 18:37
І ще одне, &quot;Камінь&quot;, - залиште людей у спокої, не цькуйте один проти одного, зараз всім і так важко. Люди самі обирають собі і віру, і зрештою церкву. Це їхнє право, яке гарантує їм Конституція. А священики - молодці, не кожен захоче брати на себе відповідальність за таку кількість дітей!
22 Липня 2017, 18:55
&quot;мова УПЦ - церковнослов'янська, а не російська, проте не кожна дитина в 10-11 кл. читатиме нею, то що поганого, що її передано російською&quot;: отож бо шановний як Ви самі тут говорите все тут російське навіть траскрипція і та російська. Дожилися до того, що не знаючи мови ні дитячим, ні дорослим населенням й вже очевидно що скоріше всього що й тими самими &quot;священниками&quot; оскільки дожилися користуються російською транскрипцією сказав би господи, незнаючи мови й далі ЇЇ насаджують як темники народу, що вчора фактично був підневольним імперії який обслуговував владу яка йшла з Москви. Сьогодні після мільйонів смертей з голоду, вбивств, каліцтв та після часів атеїзму, російська транскрипція церковнослов&quot;янської мови говорить НАм фактами &quot;За отвагу&quot; демоструючи Нам вечное да несокрушимое, дабы что б Нам даже и в мыслях не было, что свобода це і є бог. Але напочатку свобода має бути від нашого &quot;брата&quot; оскільки тільки вільний народ може впізнати Його, невільний народ буде спочатку молитися до свого господаря, а потім тільки до бога. Тому якщо народ не має своєї мови та своєї церкви зі своєю мовою у Ній він не матиме і свого бога.
22 Липня 2017, 19:44
Солідарний з Камінь на 100 %
22 Липня 2017, 21:40
п.Реаліст, я вважаю себе патріоткою, але якщо ви мені відкриєте таємницю &quot;яка мова є прамовою для української&quot;, то я, мабуть, стану справжньою патріоткою. Істинний реаліст набирає в пошуковику слово &quot;богослужбова мова&quot; і читає, читає... ще раз читає і розуміє, що, навіть, ваші професори богослов'я визнають проблеми богослужбової мови в УПЦ(МП)
22 Липня 2017, 23:01
Камінь, це не мій священик і не мій сільський голова, я жителька м. Камінь-Каширського. Та якби в наш час діяла школа при церкві, я б її обов'язково відвідувала, і брала б участь у подібних таборах. <br/>Камінь, я не розумію чого у Вас стільки ненависті до священиків, до церкви. Станьте трішки добрішими. Яка різниця якою мовою, яка різниця з кого взяли приклад? ДІТИ Ж ЗАДОВОЛЕНІ!!! І це найголовніше.Треба живучи на світі робити більше добра. А читаючи Ваші рядки, в усіх коментарях, стає моторошно на душі. Погляньте, на фотографіях, на усміхнені обличчя цих дітей - вони ж ЩАСЛИВІ. Чого, Каменю і Вам бажаю.
22 Липня 2017, 23:16
Каменю, це не священики &quot;Московського Патріархату&quot;, а священики і діти УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ. Які люблять люблять і свою рідну Україну, і Бога. От, а читаючи, Ваші слова стає зрозуміло, що Ви надто любите тільки свої принципи, і через це зневажливо ставетеся до всіх оточуючих.
24 Липня 2017, 03:09
Розмістили свої коментарі три Олени, одна з них під ніком Лєна, друга - Olena, ну, і третя - Я-Оленка-зміючка, правда в тексті новин згадується четверта - матушка Ольга Базюк. Лєна і Olena кажуть: &quot; Яка різниця якою мовою&quot;, це підтверджують їхні ніки... А дружину попа чомусь назвали &quot;матушкою&quot;, виходить її чоловік - &quot;батюшка&quot; , то чому Толік каже, що це не священики &quot;Московського Патріархату&quot; ? Толя, і священники і діти &quot;які люблять свою рідну Україну&quot; моляться до Бога на &quot;своїй рідній мові&quot; і не пишуть Раїса&quot;Главарь&quot; хіба ви того не знаєте. Може ви не знаєте, що УПЦ є самоврядна православна церква з правами широкої автономії у складі Російської православної церкви (РПЦ) канонічного Московського Патріархату. Скоріше за все ви це знаєте, але вам прикро це визнавати, бо є ще одна УПЦ КП яка поки перебуває в неврегульованому канонічному статусі. <br/> Сам факт створення та дії дитячого табору &quot;Дорога до неба&quot; вказує на позитивні здвиги у духовному житті на теренах району. Зрозуміло, що під опікою молодих дієвих батюшок (хотіла написати священиків - клавіатура заїла))) діти поганого не навчаться, а перебування на природі в такому дитячому гурті піде їм тільки на користь. Але треба розуміти Лєні та Oleni, що не тільки «головне те що діти задоволені», але і те, що ваші діти це майбутнє України, зокрема одного з поліських районів Волинської області. Їм тут жити і скоріше за все їхні діти, мабуть, будуть на літніх канікулах відбувати вже у стаціонарних капітальних приміщеннях табору «Дорога до неба» чи у наметах табору черченського «Пласту». Мабуть, на той час і УПЦ(МП) об’єднається з УПЦ КП і онуків Лєна та Olena прийдеться вчити «Отче наш» та «Богородицю», невже вони будуть вчити своїх нащадків роду не на рідній мові. А Реалісту що каже: «богослужбова мова УПЦ – церковнолов’янська, а не російська» наведу цитату про нинішню церковнослов’янську мову в її цілком зросійщеному викладі російський академік світової слави Ф.Фортунатов висловився так: «С течением времени старославянский язык обратился у нас в тот искусственный искаженный язык, который употребляется теперь в богослужении и называется церковнославянским языком. Не смешивать с этим ломаным языком древний церковнославянский язык». Тобто богослужбову мову, про яку гостро висловився академік і запевняє Реаліст, тепер називають новітньою церковнословянською, тому що з’явилась вона у XVII столітті та й відтоді зазнала ще кілька суттєвих реформ, тому не коректно її ототожнювати з мовою Євангелій таких як : Південноруське-1092р., Мстиславське -1117р., Галицьке -1144р., Добрилове 1164р., Типографське ХІІ ст.., Євсевієве – 1283р., Волинське ХІІІ, Оршанське – ХІІІ, Холмське кінець ХІІІст. та інших древніх пам’яток богослужбових книг.
25 Липня 2017, 00:58
Минулого року я брала участь в цьому таборі, і хочу сказати, що ми молилися такими словами &quot;Боже, збережи Україну&quot;. По-перше, ви там не були і нічого не бачили, а по-друге, ніяких проросійських ідей там НЕМАЄ!!! Затямте це нарешті!
25 Липня 2017, 01:39
&quot;ніяких проросійських ідей там НЕМАЄ!!!&quot;: слава богу що дівчатко думає про Україну, єдину державу яка може ЇЇ захистити. Такі одиниці але час проходить і ось вже час йти до вінця і тут тобі говорять, що слід Вам прочитати молитву, так званому старосло&quot;янсько&quot;ю але якщо ЇЇ незнаєте то ось Вам ЇЇ переклад на російську траскрипцію і ось слава богу вже дитя хрестимо і так далі і тому подібне але крім цього на Сході продовжується війна і кадять кадилами той же самий московський патріархат тому добродійко мало думати про те що проросійських ідей немає слід діяти у той спосі,б щоб Вони не тільки у Вашій голові але й в інших мізгах відсутніми були, а інакше Ви можете повернутися, не даром Вам вручають &quot;Медаль за отвагу&quot;.
25 Липня 2017, 23:43
Каменю, слово &quot;Бог&quot; треба писати з великої букви, адже Він є Творцем нашим.
27 Липня 2017, 01:09
Шановний пане Каменю,тільки й можете усіх критикувати??Хотілося б почути про Ваші добрі справи.Священники організували цей табір передусім для того,щоб об'єднати дітей,допомогти їм знайти нових друзів,розширити круг спілкування.Головним в таборі була спільна молитва.А якщо заглиблюватися в той самий &quot;патріотизм&quot;,то наші діти люблять Україну,спілкуються українською,роблять хороші справи на благо нашої держави.Тому потрібно подякувати тим,хто намагається посіяти зернятко добра в душі наших. дітей,вчить їх милосердю.А милосердя нам на даний час дуже бракує!Перш ніж когось критикувати,потрібно собі задати питання:що я зробив для нашої держави?Який я приклад подав нашим дітям?У Ваших коментарях я бачу тільки зневагу в сторону православної церкви і її служителів.
27 Липня 2017, 17:05
Двійко, згідно етимологічному словнику, слово &quot;бог&quot; не пишеться з великої літери, воно має індоєвропейське походження і споріднене з інд. Bhaga &quot;господар&quot; або baga &quot;господар&quot;, &quot;бог&quot;. Релігійне значення не є основним. Загалом, слово &quot;бог&quot; пишеться з великої літери тільки у адептів релігійних вірувань. :)
28 Липня 2017, 01:39
Доброго дня! Шановний Каменю, а чого ж ви такий &quot;патріот&quot; сидите за клавіатурою і пишете &quot;розумні речі&quot;? Якщо ви причіпляєтеся до таких слів як&quot;Отвага&quot;, &quot;батюшка&quot; і &quot;Главарь&quot; (до речі&quot;Главарь&quot; це просто жарт одного з учасників табору) , то чого ж не стоїте на передовій разом з усіма хлопцями ваших років? А я скажу чого, тому що Ви боягуз! А сидіти за комп'ютером і писати про патріотизм може нині і дитина 10 років.
28 Липня 2017, 02:08
І ще одне. А хіба духовність людини залежить від мови?? Кожен має право на власну віру, і мова тут ні до чого! Той хто під іменем Камінь просто провокатор і він завжди шукатиме якісь дрібнички, аби зробити якусь сенсацію, навіть не задумуючись що він пише, ось як наприклад &quot;СЕКТУ&quot;. Ви взагалі думали перш ніж розкидатися такими словами? Задумайтеся над цим.
28 Липня 2017, 02:08
І ще одне. А хіба духовність людини залежить від мови?? Кожен має право на власну віру, і мова тут ні до чого! Той хто під іменем Камінь просто провокатор і він завжди шукатиме якісь дрібнички, аби зробити якусь сенсацію, навіть не задумуючись що він пише, ось як наприклад &quot;СЕКТУ&quot;. Ви взагалі думали перш ніж розкидатися такими словами? Задумайтеся над цим.
02 Серпня 2017, 12:50
Підтримую 007, бо вважаю, що Богу не важливо на якій мові ми спілкуємось з Ним,бо всі їх Він створив. Але ,оскільки у нас для 99,99 % населення українська мова є рідною,то для нас потрібно( а не для Бога),щоб богослужіння проводилися українською, бо ми її найкраще розуміємо.Ну а твердження багатьох ревних православних, про те,що ти ходи в храм постійно і будеш розуміти церковнослов'янську ,є хибним,ця мова мертва.
02 Серпня 2017, 19:39
&quot;Каменю, слово &quot;Бог&quot; треба писати з великої букви, адже Він є Творцем нашим.&quot;: для творця цього світу однаково з якої Ви букви напишете його слово й однаково якою Ви мовою до нього говорите. Але народ має свою мову і повинен мати свою мову у своїй церкві. Рано чи пізно одна має Нас покинути, якщо не за моє життя то принаймі за життя Наших дітей та внуків як дасть бог.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром