Експедиція року: камінь-каширські туристи пройшли 100 кілометрів узбережжям Чорного моря

08 Січня 2018, 21:20
3772

Кожного року вихованці Камінь-Каширської районної станції юних туристів беруть участь у Всеукраїнському конкурсі на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію з активним способом пересування «Мій рідний край».

Вони були вже неодноразово переможцями обласного та Всеукраїнського етапу конкурсу.

Даний конкурс зазвичай  проходить у грудні. На ньому розглядаються звіти, які взяли участь у краєзнавчих експедиціях і відповідають вимогам до туристсько-спортивних походів 1-3 ступенів та І категорії складності. А метою даного конкурсу є залучення учнівської молоді до активної краєзнавчої та пошуково-дослідницької роботи з вивчення історичного минулого, духовної та культурної спадщини українського народу, природного різноманіття рідного краю тощо.

Так, у серпні 2017 року СЮТур була проведена двохтижнева екологічно-краєзнавча експедиція південно-східною територією колишньої Бессарабії.



 

Експедиційна група у складі 11 учнів з НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – гімназія» №2 м. Каменя-Каширського і школи села Підцир’я та 2-ох керівників пройшла один з найцікавіших та найпізнавальних маршрутів Одещини. Він складався із елементів екологічного, сільського, етнічного й екстремального туризму вздовж узбережжя Чорного моря.

Шлях проходив від курорту села Приморське (Кілійського району) до смт. Затока.

 


 

Частина цього маршруту пролягала територією створеного  1 січня 2010 року національного природного парку "Тузловські лимани". Тому, метою даної експедиції було глибше і досконаліше дослідити еколого-географічну характеристику НПП «Тузловські лимани» та загрозу знищення Чорноморської кефалі.

Перед початком маршруту учні відвідали місто-герой Одесу, Акерманську (Білгород-Дністровську) фортецю та українську Венецію, яка розташована в дельті Дунаю – місто Вілкове.





 

Пішохідний маршрут простягався на 100 кілометрів вздовж піщаного берега Чорного моря по косі, з них близько 20 км по материку.

На маршруті експедиції зустрічалось дуже багато еколого-краєзнавчих об’єктів, а саме: Озеро Сасик (Кундук), озеро Малий Сасик і Джантшейське, маяк Шагани, курорт Катранка і Расейка, коса Тузловських лиманів та її прорви, лісове урочище «Лебедівка», Будацький лиман та багато ін…

Найцікавішим та найгарнішим об’єктом на маршруті експедиції була коса Тузловських лиманів.

1

1

 

Це незаймана територія узбережжя Чорного моря, що простягається на 50 кілометрів – 35 з яких відноситься до  національного природного парку «Тузловські Лимани». Серед лиманів Дунай-Дністровського межиріччя лимани Тузловської групи - Шагани, Алібей, Бурнас - займають особливе місце. Вони мають міжнародний статус (включені до так званого Рамсарського списку водно-болотних угідь), оскільки відіграють велику роль у природному функціонуванні й взаємодії прибережних екосистем усього Чорного моря. Тузловські лимани мають велике значення для підтримання біологічного різноманіття регіону; забезпечують зимівлю багатьох видів птахів. Тут гніздиться близько 1 тис. пар водно-болотяних птахів і до 120 тис. особин утворюють сезонні скупчення.  Для всіх лиманів характерна наявність лікувальних грязей. Загальна кількість видів птахів, що тут живуть (зареєстрованих протягом цілого року) - більше 200, що перевищує 50% всієї орнітофауни України.

Учнівська експедиція вивчила екологоло-географічну характеристику Тузловських лиманів та визначила основні причини загрози зникнення славнозвісної Чорноморської кефалі та шляхи вирішення даної проблеми. Також під час експедиції була вивчена проблема загибелі дельфінів Афеліна.

Отже, камінь-каширські школярі подолали близько 100 км маршруту. Він хоч і був дещо складним, проте дуже мальовничий. Адже шлях проходив найчистішим і малолюдним узбережжям Одещини, де пісок на пляжах співає пісні під ногами, а птахів неймовірна кількість.

 

Іван Тищук,

директор станції юних туристів.

 










1










1







2



1



2

2

1

2

1

1





1

1

1

 

 

Коментарі
28 Січня 2018, 11:25
Толку з тих експедицій.Нема куди просто гроші дівати.
09 Лютого 2018, 20:27
Мене запросили я теж би пішов.
08 Квітня 2019, 20:31
А що краще сидіти дома і свою сраку в кріслі м'яти, молодь хоче хоч щось побачите а не тільки район свій , Тай бюджету туда не так багато було вкладено
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром