Камінь-каширські юні туристи піднялися на 10 найвищих вершин українських Карпат

23 Серпня 2018, 11:13
Камінь-каширські юні туристи піднялися на 10 найвищих вершин українських Карпат 4233 Джерело: Фото Івана Тищука
Камінь-каширські юні туристи піднялися на 10 найвищих вершин українських Карпат

Вихованці Камінь-Каширської районної станції юних туристів  провели десятиденний пішохідний похід в Карпати. Пройшли вони 135 кілометрів.

До туристської групи  входило 15 учнів міських шкіл, школи села Видричі та 2 керівника (Іван Тищук, Сергій Крот).

Маршрут групи проходив по Мармароському та Чорногірському масиві, що є найбільш важкими для туристів через великий перепад висот. А знаходиться на цьому маршруті 10 найвищих вершин Українських Карпат. Тож побували наші юні туристи на вершині Брескул (1911м.), Туркул (1933 м.), Піп Іван Мармароський (1936 м.), Менчул (1998 м.), Ребра (2001 м.), Гутин Томнатик (2018 м.), Петрос (2020 м.), Піп Іван Чорногірський (2028 м.), Бребенескул (2032 м.), Говерла (2061 м.).

«Маршрут походу готувався протягом року та був розрахований на добре підготовлених дітей, з хорошим туристським досвідом та фізично загартованих» – розповідає один із керівників групи Іван Тищук.

1

1

1

 

Учні під час походу відвідали географічний центр Європи, що в селі Ділове. Побували на мармуровому кар’єрі біля села Ділове, на території Румунії (маршрут проходив по кордоні України з Румунією). Піднімались по «Мармуровому» хребті до «гуцульських Альп», бачили квітучу казку з Карпатських рододендронів (в народі Червона Рута). Збирали Карпатські гриби та ягоди (афини або яфини), на полонині Півник. Побували у сироварні, де ознайомилися з технологією варіння прісного сиру (вурди). Відвідали каплицю Святого Губерта – покровителя лісівників та мисливців, що знаходиться на горі Півник. А ночували наші юні туристи в колишній обсерваторії на горі Піп Іван Чорногірський – найвище розташована будівля України.



 

Також коштували воду з мінеральних джерел біля полонини Щівник та в селі Кваси, побували на найбільш високогірному озері України – Бребенескул (1801 м.), пройшли межами старого чесько-польського кордону та ознайомились і частково дослідили лінії оборони часів І та ІІ Світової війни, підкорили нові вершини…

«Маршрут вийшов насиченим, як в інформаційному плані, так і спортивному. Велика різноманітність перешкод, рельєф, постійна зміна погоди дало можливість перевірити учасників походу на витривалість та злагодженість дій у специфічній місцевості. Дітям доводилося застосовувати різні технічні прийоми, орієнтування в гірській місцевості, долання притисків, ділянок з осипами, моренами, високотрав’ям, курумнику», – розповідає Іван Тищук.

Цей похід був І-ї категорії складності.

1

Паралельно туристи із школи села Раків Ліс здійснювали похід ІІІ-го ступеня складності протяжністю 90 кілометрів. Група з 10 учнів (керівники: Карпік Сергій, Савчук Юрій) проходила по Свидовецькому масиві та Горганах.

«Діти односланчно запам’ятали назавжди прохолоду і тишу карпатськів пралісів, запахи квітучих лук-полонин, дзюрчання гірських струмків, велич неосяжних хребтів, смак овечого сиру-бринзи та вурди звук трембіти, щирість і доброзичливість карпатців. Втомлені, але надзвичайно задоволені, всі учасники двох груп разом повернулись до своїх домівок. Вони досягли мети» –кажуть керівники груп.

Подібні туристичні походи Камінь-Каширська  районна станція юних туристів проводить щороку. Її вихованці беруть участь у обласних змаганнях з туристсько-спортивних походів, у яких постійно в трійці лідерів області.

Звіт про цьогорічні походи розглядатиметься в грудні в рамках обласних змагань. А метою їх є залучення молоді до активної діяльності з вивчення історії, культури, природи рідного краю, формування практичних умінь і навичок зі спортивного туризму, популяризації здорового способу життя, удосконалення змісту спортивних туристських походів.

1


1

1

1

1

1

1

1

1

1

1



4

1

1

1

2

1

1

1

Фото Івана Тищука

 

Коментарі
23 Серпня 2018, 16:01
Оце молодці!!! Відео є чи не має? Відео напевно надзвичайно цікаве. Такий маршрут й для дорослих надзвичайно тяжка справа та цікавим.
23 Серпня 2018, 17:30
Так формуються справжні відчайдухи, так здобувається наполегливість, жага досягнення поставленої мети, сміливість у подоланні труднощів, так у поті, втомі і радощах народжуються громадяни, котрі мали можливість дивитися на речі, події та явища з висоти у прямому та переносному їх сенсі. Це гартує, допомагає у житті, розширює кругозір і робить людину Людиною! Респект керівникам цього туристичного походу неабиякої складності, котрі не побоялися взяти на себе вантаж відповідальності за неповнолітніх! А хлопці і дівчата - просто неабиякі МОЛОДЦІ! Дякую за гарний фоторепортаж!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024