Як живеться селянам Камінь-Каширщини після старту медичної та освітньої реформ

22 Жовтня 2018, 18:45
Як живеться селянам Камінь-Каширщини після старту медичної та освітньої реформи 3076
Як живеться селянам Камінь-Каширщини після старту медичної та освітньої реформи

Сміятись чи плакати від перших результатів реформ освіти та медицини не знають жителі сіл Камінь-Каширщини. Про це вони розповіли народному депутатові від УКРОПу Ірині Констанкевич, яка нещодавно з робочим візитом побувала в районі.

На особистому прийомі, під час зустрічей із громадами у селах Фаринки, Соснівка, Волиця та Пнівне люди тільки й говорили про те, як справляються із новими викликами процесу реформування.

Діти пішли у перший клас без букварів

Освітяни розповідають про позитивні зміни у підходах, методах викладання. Кажуть про те, що отримали від держави для запровадження Нової української школи по 6 цеглинок конструктора на дитину, парти, дидактичний матеріал, що ще мали б отримати ноутбуки. Водночас підкреслюють, що без підтримки батьків  важко було б стартувати. Розмова зводиться до того, що через неповністю продумані кроки у реформуванні з боку держави, воно великою мірою лягло тягарем на плечі батьків. Окрім того зауважується, що вперше за історію незалежності України першокласники пішли до школи без буквариків.

«Я неодноразово намагалася донести до урядовців те, що на впровадження нової української школи вони передбачають замало коштів.  За 1 мільярд гривень не реально реалізувати нову концепцію. Однак, на жаль, не була почута і наступного року, схоже, ситуація не зміниться. Але шлях реформ завжди важкий, тому давайте не втрачатимемо надії, що спільними зусиллями нам все вдасться», – зауважила народний депутат.

А тим часом селяни сподіваються на підтримку та допомогу Ірини Констанкевич. Жителі села Фаринки – у ремонті даху місцевої школи, жителі села Соснівка – у заміні вікон, дверей у їхній ЗОШ. Соснівчани розповідають, що їм вдалося за підтримки районного керівництва добудувати приміщення місцевого навчального закладу, де розмістили кілька класів початкової школи. Але є ще одна класна кімната, яка потребує капремонту, тож і звернулися до депутата за допомогою у цьому, а також у придбанні музапаратури, спортінвентаря.

Реформа медицини: у селах лишаться без лікарів

Але найбільше селяни стурбовані реформуванням медицини. Люди просто кричать від невідомості того, як далі буде. Адже вже тепер відчувають себе приреченими. І на особистих прийомах, і на загальних зустрічах з Іриною Констанкевич вони говорять про відсутність гарантованої державою підтримки. Зокрема, гостро піднімають питання хворі на діабет. Інсуліну для хворих Камінь-Каширського району залишилося на тиждень-другий і все, бо цьогоріч держава виділила лише половину коштів від потреби на закупівлю ліків інсулінозалежним.

«Ми залишилися зі своєю бідою сам-на-сам. Але ж якби хоч ті пенсії та зарплати були такими, щоб ми моли придбати собі ліки. А так навіть на смужки для щоденного вимірювання цукру в крові нам не вистачає. Тому доводиться економити на них. Але ж на інсулінові не зекономиш…», -- в розпачі розповідають пенсіонери, які прийшли на зустріч до народного депутата з проханням посприяти у вирішенні цієї проблеми.

Керівництво Камінь-Каширської центральної районної лікарні та районна влада знають про неї, але не в силі вирішити. За словами голови районної державної адміністрації Валерія Дунайчука, на інсулін для хворих краю вдалося віднайти в районному бюджеті 100 тисяч гривень, але потрібно в чотири рази більше. Тож Ірина Конставнкевич пообіцяла взяти це питання під особистий контроль.

В розпачі люди від реформування первинної медико-санітарної допомоги. Для прикладу, частина жителів сіл Фаринки, Соснівка, Волиця та Пнівне бояться залишитися без лікаря. Раніше всі вони при потребі зверталися до лікаря Оксани Кухтей, яка обслуговувала ці населені пункти. Однак, коли надання медичних послуг відбуватиметься за деклараціями, половина селян залишиться поза її увагою. Не тому, що не хочуть підписувати договір, а тому, що вона вже набрала відповідну кількість пацієнтів, а інших лікарів тут нема…

У селі Фаринки жителі давно клопочуться про ФАП: тут є недобудоване приміщення, але без належної документації. Коштів, щоб його довести до ладу, дотепер не знайшлося. А з початком медреформи селяни і взагалі втратили надію на введення ФАПу в дію.

«Як бути людині, яка по хаті ледве пересувається, бо втратила здоров’я самовіддано працюючи? Де отримати медичну підтримку, коли лікаря на всіх не вистачає, а ФАПа по сусідству нема? У ньому, може, хай би за окрему плату, та можна було сподіватися на допомогу», – каже крізь сльози місцева жителька Ганна Мазурик.

Селяни із Фаринок насправді навіть заздрять жителям сусідньої Волиці. Адже у них є ФАП. Його стан  нещодавно покращили за кошти Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Втім волинці «в шоці» від думки, що маючи в селі медзаклад, змушені будуть за найелементарнішою меддопомогою звертатися у райцентр, бо їхній лікар, та ж Оксана Кутей, не зможе їх прийняти через певні обмеження внаслідок реформи.

Зрештою Ірині Констанкевич добре зрозумілі занепокоєння селян, бо про проблеми із медициною на селі їй доводиться чути дуже часто. Саме тому вона стала ініціаторкою програми «Здоров’я –  кожному мешканцю села». В її рамках відбуваються виїзні прийоми лікарів по селах.

«Людям потрібна така підтримка. Щоб якось допомогти жителям найвіддаленіших сіл, ми започаткували програму «Здоров’я –  кожному мешканцю села». Упродовж року програма успішно діє у Ківерцівському районі. Нині вона вже стартувала і у Камінь-Каширському, Любешівському та Маневицькому районах.Ця робота дуже потрібна, бо на ці прийоми приходять переважно люди старшого віку, які не мають можливості та й фінансової змоги поїхати до райцентру чи обласного центру на такі огляди, – зазначає народний депутат.

Пнівне: болюче питання – дороги

Однією з наболілих проблем для жителів Пнівненської сільської ради є дорога сполученням Камінь-Каширський – Седлище. Її стан уже не можливо описати словами. Вона настільки розбита, що місцеві жителі дивуються, як автомобілісти ще терплять.

«Ми боїмося, що невдовзі залишимося відірваними від світу, – каже сільський голова Сергій Ковальчук. – Через цю дорогу ризикуємо вчасно не отримати медичної допомоги. Наприклад, нещодавно до нас не зміг доїхати реанімобіль на виклик, а що далі».

Жителі села звернулися до Ірини Констанкевич, щоб вона озвучила їхнє прохання поремонтувати шлях. Адже самих селян не чують.  Ірина Мирославівна вже підготувала відповідне звернення.




ТЕТЯНА ПРИХОДЬКО,

Камінь-Каширський район

Коментарі
22 Жовтня 2018, 23:51
"пішли до школи без буквариків": не були передбачені чи не вистачило на всіх?
23 Жовтня 2018, 18:10
І ось нарешті на сайті з’явилась іще одна «інформаційна» лінія – лінія УКРОПу в особі Констанкевич. Воно й правильно – подібне притягує подібне, Юля знайшла Ірину. А могла б Ірина зі своїм мандатом для виду та показово Савченка відвідати. Як народна обранка запитати, чому школу в Стобихівці не будують. Дунайчука провідати. Про те саме запитати. Депутатський запит чи бодай звернення до міністра освіти чи хоча б обласного начальника управління освіти та науки подати?! А не ділитись бабським горем з приводу стану медицини та освіти на районі. Доктор філології мала б для початку розібратись в ново ухвалених законах про освіту та охорону здоров’я, зрозуміти, що перші позитивні паростки закону про охорону здоров’я з’являться не раніше, аніж за п’ять років, за умови якщо державний та місцевий бюджети щороку будуть збільшуватись, якщо назавжди з медицини випруть чиновників радянського розливу, якщо медику платитимуть не ставку, а за якісну роботу, якщо на керівні посади в лікарнях приходитимуть за конкурсом та обрані рядовими медичних установ, в не по блату або за хабарі. Те саме й про освіту. Досить глянути на тих, хто керує в районі, області освітою. Не за столом буде сказано – професійні де…и. Колись казали: не вмієш вчити – іди на керівну посаду. Не вмієш керувати - іди в науку. Не тямиш в науці – зумій списати чуже і видати за своє.
23 Жовтня 2018, 22:15
Доктор є, але філології мабуть нема. Треба бути точним. Дві кобіти на першій світлині звісно, що не володіють жодними технологіями, крім маніпуляції свідомістю поліщуків.
01 Листопада 2018, 01:23
Ну от перед тим як писати усілякі дурниці і аля претендувати на розумників, спочатку вивчіть інформацію. А сьогодні до неї доступ є в різних джерелах. Тим більше про Стобихівку писали не раз, і в тому числі, і що зробила нардеп для вирішення цього питання.
01 Листопада 2018, 07:34
Шановний пане Читачу! Кожен має право на свої міркування, висловлювання, але не полінуйтесь зайти просто на сайт народного депутата України Ірини Констанкевич і Ви самі побачити, що лише по Стобихівці було 7 звернень до центральних органів влади (чотири в минулому році і три в цьому) та по два до місцевих чиновників. За Поданням Ірини Мирославівни в 2017р і 2018р виділялися кошти з державного бюджету , які відділ освіти використовував на ПКД на будівництво школи, а от документації і досі не має, і не проводиться тендер. Чому так працює виконавча влада. це вже інше запитання. І про законопроекти знайдете документацію, за висновками незалежних ЗМІ Ірина Мирославівна один з найкращих депутатів-законотворців, правда багато законопроектів не хочуть вносити на голосування в залу (потрібна воля більшості). І жоден чиновник обласного чи районного рівня не провів стільки зустрічей з виборцями у нас в районі як народний депутат. Це факти. Те. що вимагає Закон України "Про статус народного депутата України" - те і виконує народний депутат України 23 виборчого округу. І коли в парламенті, у виконавчій владі буде така більшість. тоді і буде реальне державне управління. Думки людей дуже важливі, але поради мають бути такі, які дають інструменти до дії, а не відповідають реальному стану речей. Адреса сайту- http://imk.net.ua. Кожен четвер можна поспілкуватися про роботу народного депутата України в приймальні за адресою м. Камінь-Каширський вул. Ковельська, 16., прийти на зустріч з нардепом, особисто задати запитання, сьогодні 01 листопада 0 19.15 прямий ефір з народним депутатом України Іриною Констанкевич на телеканалі Аверс. Телефонуйте, запитуйте. Тільки разом можна змінити наше життя, громаду, країну на краще...
05 Листопада 2018, 14:44
Шановні Світлано-Дарино. Перед тим як братись до захисту вашого керівна, заявляти про свою досконалість на тлі читацьких дурниць, не зайвим було б уважно прочитати мій коментар. В ньому питання кількості звернень, запитів народного депутата є вторинним. Більшою мірою йдеться про те, що нардепи наші регулярно демонструють або незнання законів, або їхнє нерозуміння, що до певної міри стосується вашої патронеси. Кількість звернень, навіть не запитів, останнє ефективніше, не є порятунком від проблем та ознакою якості депутатської активності. Щодо законотворчих успіхів Констанкевич, визнаю читав лише один законопроект з її підписом, але щодо численних інших то маю сказати, що за експертною оцінкою, до Верховної Ради від її депутатів приходить така кількість недолугих законопроектів, що на голову не налазить. Один тільки «закон» «про заборону руского міра в Україні» чого вартий. Що мала б насправді, володій вона належними знаннями, зробити Ірина Констанкевич, це, по-перше, депутатським запитом, а не зверненням, добитись оприлюднення перевіреної інформації про санітарно-технічний стан шкіл, принаймні на території її виборчого округу. По-друге, добитись, за допомогою її партійного патрона Палиці, прийняття обласної програми ремонту, будівництва шкіл з урахуванням сучасних вимог до освіти, формування територіальних громад та демографічної ситуації в селах. По-третє, за допомогою Палиці добитись програми реалізації в області медичної реформи. Це: чіткі, а не політико-спекулятивні розрахунки – де і які мають бути медичні установи; система зв’язку, дороги, кількість і рівень кваліфікації медичних працівників, інформування громадян про загрози захворювання. Бо в нас медична реформа, завдяки місцевим губернаторам, мерам, головам, верховним та місцевим депутатам, медичним чиновникам, за межі Міністерства охорони здоров’я так і не вийшла. Простіше. Спочатку нардеп має організувати об’єктивне вивчення проблем, потім, на основі отриманих знань писати запити, звернення і законопроекти, а потім виставляти свої досягнення на власному сайті.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром