Мельники-Мостище: учні упорядкували могилу першого сільського голови

10 Червня 2016, 16:51
2962

З нагоди святкування Зелених свят учні ЗОШ І-ІІ ступенів села Мельники-Мостище організували  прибирання  могили першого сільського голови села Івана Даниловича Ладана.

Сільський голова похований на території місцевого кладовища. Родичів у нього не лишилося, тому за цінною історичною пам’яткою місцевого значення нема кому доглядати.

Так, з власної ініціативи, юні волонтери – учні 8 класу Ілля Рудчик, ЮліяНикитюк, Євгенія Херло та Станіслав Рудчик, на чолі з учителем історії Романом Березнюком вирішили привести могилу до ладу.

«Вона стосується, як історичної пам'яті села, так і зачіпає проблему відносин УПА і радянської влади», – пояснює Роман.

На жаль, зі відомостей про життя Івана Даниловича практично не залишилось. Зокрема відомо те, що він був учасником Першої світової війни, після якої залишився жити у Вінниці, де й одружився. У 1941 році разом із дружиною приїхав у село Мельники.

21 березня 1944 року 70-ю Армія Білоруського фронту звільнила село від німецьких окупантів. Після чого обрали виконком сільської ради, який і очолив Іван Ладан. З таблички пам'ятника встановленого на могилі дізнаємося, що Іван Данилович загинув у березні 1945 року «від рук українських буржуазних націоналістів». Проте подробиці його смерті так ніхто б і не знав, якби ними не поділився один із старожилів села – Іван Кирилович Олісейчик.

Чоловік розповів, що Ладан покінчив життя самогубством. В той момент сільський голова разом із повноваженими із Ратного перебував у будинку Матрони Солонінко, покійної жительки села Мельники. Уночі помешкання оточили бандити у військовій формі, вимагали скласти зброю та здатися. Те, що це були націоналісти – Іван Кирилович сумнівається.

Посадовці наполягали на виконанні їх вимог, проте Іван Ладан вкрай відмовився та вистрелив із рушниці собі у піднебіння. Ті, хто лишився живим – здалися бандитам, після чого їх вивезли до будинку Олексія Савовивча Олісейчика на допит, а потім розстріляли в урочищі Тополя.

Іван Олісейчик оцінює Ладана, як гарного чоловіка та жаль, що сільський голова так і не дожив двох місяців до закінчення війни.

Нестор ЛІПИЧ, громадський кореспондент

1

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром