Чи можна збудувати демократію на Поліссі? або Як Клітицький сільський голова забув про закон

13 Червня 2016, 14:56
3657 Джерело: vk.com

Можна! Якщо до цього залучаться широкі верстви поліщуків. Саме поліщуків, бо навіть найкращі консультанти і тренери з Луцька чи навіть самого Києва не зможуть зробити те, чого не хочуть місцеві.

Місцева більшість звикла, що демократія – це вибори, але не знає, або не розуміє, що демократія – це і свобода слова, і, не обмежене владою, право на інформацію. Звичайно не йдеться про державну таємницю чи конфіденційну інформацію, тобто види інформації, доступ до яких обмежено законом. Законом, а не приватним рішенням  якогось можновладця.

Свобода слова – це право пересічного громадянина вільно звертатись до будь-якого органу влади чи його представника, критикувати їх, і навіть кпинити з них, в тому числі у  вигляді сатиричних малюнків, шаржів, фотожаб та іншого, що не заборонено законом.

Доступ до інформації є продовженням свободи слова. Громадянин має знати все, що робить влада чи її представники, навіть про їх особисте життя. Недарма навіть депутати повинні подавати декларацію про свої доходи, а незабаром звітуватимуться про свої та своїх родичів доходи та видатки. Наразі таке  встановлено за суддями.

Свобода слова і доступ до інформації унеможливлює зловживання владою або використання її виключно в особистих інтересах. Це по-перше. А по-друге, доступ до інформації, так чи інакше, перетворює пересічного громадянина на співучасника господарських, адміністративних та політичних процесів.

Україна рушила в бік децентралізації. Це коли справи в громадах вирішує місцева влада за  активної участі членів громади. Децентралізація – це коли громада знає про проблеми і дає доручення місцевій владі ці проблеми вирішити. Громада оцінює не лише результат, а й процес вирішення. Скажімо, ефективність використання бюджетних коштів. Скільки сплачено за те, що коштує дешевше. Чи не придбано чогось неякісного.

За українським законодавством кожний член громади є співвласником бюджетних коштів і всього комунального майна. Він може про це не знати, як це є зараз, але тоді є ризик, що сільській голова чи сільські депутати, а як правило голова в купі з депутатами можуть робити те, що називається зловживання владою, корупція. Члени громади можуть і повинні знати про те, що вони є співвласниками, і тоді зловживати буде важче. Члени громади повинні не тільки знайти, а й контролювати використання спільної власності, і тоді зловживати буде неможливо, а на депутатські посади та посаду голови шахраї не підуть.

Це і є демократією. Тобто, це не тільки голосування. Це можливість брати участь у вирішенні певних питань. Меншою мірою це можливо на загально державному рівні – тут може бути застосований лише референдум, або судові позови щодо певних державних установ чи осіб. Натомість, на місцевому рівні, особливо в сільських громадах,  малих містах, навіть таких як Луцьк, співучасть у вирішенні питань, які мають соціальне, господарське, культурницьке значення має бути щонайширшою. Тоді вчасно робитиметься те, що вчасно треба зробити, робитиметься так, як треба зробити. Тобто для людей, а не тільки для начальства.

Але що ми нині маємо?! Ми маємо продовження тоталітаризму. Чи як писали в радянських газети – владне чванство.

Звернулися цього року в Камінь-Каширському районі  група селян  до свого, тобто Клітицького сільського голови Склезя Степана Степановича  зі зверненням.

Мовляв, «Відповідно Закону України «Про звернення громадян», в порядку створення додаткових можливостей виконання Закону України   «Про відкритість використання публічних коштів» на території Клітицької сільської ради, з метою створення додаткових умов запобігання корупції, забезпечення прозорості обігу громадських бюджетних коштів, з огляду на те, що переважна кількість представників Клітицької сільської громади не має доступу до Єдиного порталу використання публічних коштів, пропонуємо ухвалити рішення  сільської ради, яким,  починаючи з 01.06.2016 року усю інформацію щодо бюджетних коштів Клітицької ради розміщувати на паперових носіях на спеціально виготовлених стендах в усіх селах, що входять до Клітицької сільської ради.

Інформація має стосуватись наступних питань: а) затверджений сільською радою бюджет на поточний календарний рік з постатейним його розподілом; б) виплачена (станом на кожний календарний місяць) заробітна плата та додаткові виплати   посадовим особам згідно штатних розписів органу сільської ради та інших установ; в)  щоквартальна інформація про надходження до бюджету та джерела надходження; г) щоквартальна інформація про виконання та статті використання бюджетних коштів. Вище зазначену інформацію пропонуємо оприлюднювати за запропонованими  зразками, проект якого додається». І відповідно додали зразки.

Голова миттєво скликав раду, яка вирішила, чомусь керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і навіть Законом України «Про доступ до публічної інформації» – «…відмовити в колективному зверненні в задоволенні даного звернення…». А далі про те, що він, тобто голова з членами виконкому та депутатами вже все написав.

Не буду коментувати дивний стиль письма голови, який явно не зрозумів, що підписав, не буду ставити запитання – до чого тут 26 стаття та Закон «Про доступ до публічної інформації», який говорить не про відмову, а про обов’язковість надання інформації та встановлює відповідальність за ненадання. Не буду питати, чому голова з депутатами пропустили Закон «Про відкритість використання публічних коштів». Зверну увагу лише на те, що голова Степан Склезь, в найкращих традиціях, керуючись власними потребами та незнанням законодавства – вказав селянам на  місце, яке він для них знайшов.

Селяни виявились наполегливими і один з них подав пану Склезю ще одне звернення: «Відповідно  норм  законів України  «Про доступ до публічної інформації»; «Про звернення  громадян»; «Про місцеве самоврядування в Україні»; «Про відкритість використання публічних коштів», Прошу надати мені, в письмовій офіційній формі, відомості про бюджет та його виконання  у першому-другому кварталах 2016 року Клітицької  сільської ради. А саме, відомості: текст затвердженого сільською радою бюджету на 2016 рік.» та іншу «інформацію за запропонованими таблицями».

Окрилений першим успіхом, голова Склезь не забарився з відповіддю, яку можна переказати таким чином – «Не дам, бо вже не дав».

Тепер селяни мають всі підстави звернутись в оновлену останнім часом прокуратуру зі скаргою на дії голови, який порушив їх права, зазначені в низці чинних законів України. Або в суд, на який чекає оновлення.

Створити нове, можна лише поваливши старе. Старе валити, від старого відмовлятись дуже важко, бо треба змінювати свою свідомість. І якщо, бодай третина, селян найближчим часом зрозуміють, що їхня доля в їхніх руках, що Київ послав їм «човна» у вигляді Законів, що сідати в цей «човен» вони мають самі, і гребти мають самі. Тоді житимуть селяни так, як це належить жити українцям – народу європейському.    

Вероніка РОМАНОВИЧ, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Камінь-Каширського району

Коментарі
14 Червня 2016, 10:53
Клітицький сільський голова Склезь Степан Степанович - член Партії регіонів чи зараз вже так званого Опозиційного блоку
14 Червня 2016, 13:17
А інші сільські голови, чиї члени? Хіба тут партійна приналежність щось означає? Це старорежимні особи, які вміють підлещуватись, підкуповувати, які виграють на суспільній байдужості. Які прийшовши до посади, роблять що хочуть, а перед виборами перетворюються на ангелів і народ їх знову обирає.
14 Червня 2016, 14:19
В Клітицьку і Яловацьку прізвище Склезь поширене, тому прошу не асоціювати це з подіями давніми, про які розповів нещодавно Павло Романович, сповідуючись про свою мимовільну участь у руйнуванні Миколаївської церкви у Камені. Тоді якийсь тракторист з прізвищем Склезь після руйнування Храму посеред ночі потягнув тросом церковного дзвона у напрямку Яловацька... Не думаю, що це родина, але тоді не розуміли одне, а сьогодні - інше, народ є носієм влади. Він, НАРОД, найняв сьогоднішнього Склезя на виконання певної роботи, назвав його ГОЛОВОЮ не для того, аби він приховував інформацію про використання народних грошей...
19 Червня 2016, 19:23
Дорога Вероніко так як я довгожителем с. Яловацька, дуже добре знаю теперішнього сільського голову і нашого "ФЕРМЕРА" Сільчука. А Ви Вероніко є жителькою сусіднього села чи обласного центру і звідки у вас такі відомості про наше мальовниче маленьке село і чому ви критикуєте нашого Степана Степановича? Про його роботу можуть судити тільки жителі сіл, які входять до нашої сільської ради, і на на мою думку, результат його роботи уже видно хоча пройшов маленький термін його перебування на цій посаді. І ми жителі дуже вдячні Степану Степановичу за його роботу, і дай йому Боже здоров'я, сили,натхнення, смирення, терпіння . Вибачте шановна Вероніко я простий житель села знаю Склезів і знаю жителів села Підцир'я Романовичів і не треба по прізвищах судити людей, а по роботі. ГОЛОВА-НАША ГОРДІСТЬ,
20 Червня 2016, 20:08
Прості сільські жителі інтернет не читають. Прості жителі, якщо в інтернет пишуть, то трохи нахабніше або дурніше, але не так облесливо. А тут велика подія сталась - предмет теми, від імені представника села, навіть не тролити, а облизати вирішив. Але маю я погане передчуття, що станеться в громаді найближчим часом - на весілля і навіть на похорон голову не запрошуватимуть.
23 Червня 2016, 02:06
До чого тут це, аби вас запрошували як почесних гостей...
23 Червня 2016, 02:08
Вибачте, а що на вашу думку сільські жителі нахабні, а інтернет у нас майже в кожній хаті. А ви не з того корита вилізли?
23 Червня 2016, 17:12
Ну чого ви придираєтесь? Ну хто вас бачить за анонімом? Ну признайтесь собі, мені не признавайтесь - що ви не зрозуміли написане Каменем. А Камінь написав: що пересічного читача відразу видно. Він коментує, як на людях говорить. Тобто говрить одне, але думає про інше. Тому, якщо вслухатись і вдуматись в сказане ним, то виходить дуже смішно, або гидко. Ну вирішили ви захистити голову. То розкажіть, як він зайців рятував під час повені, або бабцю через сільську вулицю перевів. Бо що він ще може, якщо таке робить. А ви берете і переконуєте, що ваш їжачок не колючий.
24 Червня 2016, 02:04
Ви трошечки думайте, що пишете. Просто якесь безглуздя. Прямо скажіть, що маєте "зуб" на Степана Степановича.
24 Червня 2016, 13:02
Я трошечки не можу. Трошечки думати те саме, що трошечки жити. Я зуба не тільки на СС маю, а на всіх йому подібних, що живуть за правилом - все, що хочу, то моє, окрім того, що належить вищому начальству. А ще маю зуба на тих, для кого кожний начальник є святим і недоторканим. Якщо це колгоспниця, то ще можна , перетерпіти, а коли вчитель або лікар, то це повний.....!
12 Липня 2016, 22:45
Як пише пан Камінь всі аборигени на одне обличчя, тому і С. Склезь мабуть зовні такий же, але влада змінює габітус в бік альфа-особини. У таких невеликих селах очевидно лідер як лев у прайді і всі його страхи від молоді, бо й там природа час від часу дає альфа-особу. Звісно це аналогія дуже далека, бо в прайді все навколо продовження роду крутиться, а тут навколо грошей та умов життя можновладця.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024