З історії краю: неймовірно цікаве – поруч

15 Серпня 2016, 10:30
4137

Коли мова йде про визначні місця Камінь-Каширщини, то, здебільшого, ми маємо на увазі унікальні пам’ятки сакральної архітектури, якими є дерев’яні храми, та неперевершені в своїй красі поліські краєвиди й синьоокі плеса. А тепер до цього переліку долучений ще один об’єкт – пункт Дуги Струве, пам’ятки науки і техніки міжнародного значення.

Дуга Струве представляє собою 265 пунктів протяжністю близько трьох тисяч кілометрів на землях Норвегії, Швеції, Фінляндії, Росії, Естонії, Латвії, Литви, Білорусі, Молдови та України. Вона з’єднує Норвезьке море з Чорним. Об’єкт названий на честь відомого російського астронома і геодезиста Василя Струве (Фрідріха Георга Вільгельма Струве, німця за походженням), який у 19 столітті проводив роботи зі спорудження геодезичної дуги, щоб за її допомогою здійснити великомасштабні вимірювання параметрів Землі, її форми та розмірів.

У Вікіпедії зазначається, що опорні точки Дуги на місцевості позначались в різний спосіб: це могли бути видовбані заглибини в скелі, залізні хрести, пірамідами з каменів, гранітні куби з порожниною, залитою свинцем, спеціально встановлені обеліски.

У 2005 році Дугу Струве як унікальну пам’ятку науково-технічного значення було внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Відомо, що до ЮНЕСКО в Україні віднесені такі об’єкти: Київський Софійський собор з прилеглими будівлями, Києво-Печерська Лавра, історичний центр Львова, букові праліси Карпат, Резиденція буковинських митрополитів у Чернівцях, дерев’яні церкви карпатського регіону, стародавнє місто Херсонес Таврійський, а віднедавна – й об’єкти Дуги Струве.

З-поміж семи пунктів на Україні, як зазначено у Вікіпедії, на Волині знаходиться два: у селі Крупа поблизу Луцька і в Гуті-Камінській (Gutakamenskaja) Камінь-Каширського району.

Ще в 70-х роках ХХ ст. неподалік Гути-Камінської, попри дорогу на Клітицьк, у лісовій посадці стояла дерев’яна вежа, яку селяни називали «вілізор». Вона знаходилась на найвищій точці південно-західної околиці села і, як кажуть, призначалась для спостереження за навколишніми територіями у випадку пожежі. Вочевидь, свого часу так і було, але то лише прозаїчний факт, адже з цим місцем пов’язана й інша важлива й цікава подія: саме тут був розташований пункт всесвітньо відомої геодезичної пам’ятки. Всі об’єкти Дуги стояли на найвищих точках місцевості; інколи для цього навіть насипали кургани. В Гуті-Камінській насипати курган не було потреби, бо гора має природне походження: абсолютна висота її становить 191 м і є однією з найбільших абсолютних вершин району.

Восени 2012 року цей пункт був відновлений Науково-дослідним інститутом геодезії і картографії, а місце означене пам’ятним знаком. Пункт у Гуті-Камінській позначає такі географічні координати: 51°34′45″ північної широти і 25°02′01″ східної довготи.

Об’єкт, як зазначено на стелі, охороняється державою. І все ж варто розуміти, що охорону повинні здійснювати, щонайперше, ми самі. Зрештою, бережливе відношення до історії є елементарним показником цивілізованого співжиття.

А загалом, пам’ятка є досить цікавою як для туристів, так і для пересічних людей. Однозначно і незаперечно, що наявність об’єкта світового значення на території Камінь-Каширського району блискавично підносить туристичну привабливість краю на кілька порядків вгору.

Неймовірно цікаве – поруч!

Наталія Пась, директор Камінь-Каширського краєзнавчого музею.




 

 

Коментарі
15 Серпня 2016, 15:07
Дякуємо, пані Наталю!
16 Серпня 2016, 02:52
Щось роки не збігаються, бо відкрили в 2012, а фотографія 2009. Виходить, що сфотографований неіснуючий знак?
16 Серпня 2016, 12:25
то не налаштовані дати на фотоапараті (звісно, було б правильно відрізати дату на фото).
16 Серпня 2016, 13:17
gutakamenskaja - поясніть іноземцям, що назви населених пунктів пишуться в українській транскрипції, а не москальській, тобто gutakaminska
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром