Термінали та кавомати у Камені-Каширському встановлені з іноземною мовою

13 Вересня 2016, 10:37
4303

Автоматизовані системи у місті Камені-Каширському, як, наприклад, термінали та кавові автомати, не доступні для громадян українською мовою, або якість української не належного рівня.

Інформація про послуги в меню поданих терміналів та кавоматів подається виключно іноземною мовою. Текст квитанції про здійснення оплати також частково наведений іноземною мовою. Зафіксовані факти порушують закон «Про захист прав споживачів», а ще свідчать про неповагу до україномовних громадян.

Журналісти Район.Камінь-Каширський виявили у місті 4 термінали з порушеннями, що належаль товариствам з обмеженою відповідальність – «Є-ПЕЙ» та «ВАП-КАПІТАЛ»:

 

На вулиці Шевченка, 22 (у магазині «Сенс», що на вході до міського ринку)

 

На вулиці Шевченка (на зупинці поблизу Центральної районної лікарні).

 

На Площі Культури, 2А (на зупинці в центрі міста).

 

На вулиці Шевченка (на вході у торговий комплект «Пасаж»)

 

Кавові апарати:

Кавовий апарат в центрі міста за адресою Площа Культури, 13. Знаходиться на території, що належить Камінь-Каширській райспоживспілці.

Голова правління райспоживспілки Тетяна Єфімова повідомила, що згідно договору оренди площа розміром 4 кв.м. була передана в тимчасове платне користування суб’єкту господарювання Павлу Капітулі, де і був встановлений кавомат, меню якого подано іноземною мовою.

Кавовий апарат по вул. Воля, 44, що знаходиться на території Камінь-Каширського вищого професійного училища.

У відповідь на запит дирекція училища відповіла, що згідно договору № 1042 оренди нерухомого майна кавовий автомат належить підприємцю Ігорю Пужняку.

Розміщення терміналів та кавових автоматівта надання послуг без наявності в них державної мови порушує статтю 15 закону «Про захист прав споживачів», яка вимагає надавати інформацію до придбання споживачем товару чи замовлення послуги згідно із законодавством про мови. В частині 1 статті 17 сказано, що за всіма споживачами однаковою мірою визнається право на задоволення їх потреб у сфері торговельного та інших видів обслуговування. Встановлення будь-яких переваг, застосування прямих або непрямих обмежень прав споживачів не допускається, крім випадків, передбачених нормативно-правовими актами.

Згідно статті 10 Конституції України державною мовою в Україні є українська мова, а  відповідно до частини 2 статті 6 закону "Про засади державної мовної політики", державна мова обов'язково застосовується на всій території України.

Окрім того українська мова повинна вільно використовуватись в економічній і соціальній діяльності об'єднань громадян, приватних підприємств, установ та організацій, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб відповідно до частини 2 статті 18 ЗУ "Про засади державної мовної політики".

Щоб відстояти своє право на україномовне середовище активні громадяни міста надіслали за адресою вказаних вище товариств відповідне клопотання з вимогою привести свою інформацію про послугу розміщену в терміналах (та мову квитанцій) у відповідність до норм чинного законодавства. А також у Державну інспекцію прав споживачів з проханням звернути увагу на порушення вимог законодавства про захист прав споживачів.

Серед кавових апаратів журналісти нашого видання також виявили і той, що не порушує прав споживача та свідчить про повагу підприємців до громадян (на фото нижче).


 

Коментарі
13 Вересня 2016, 13:41
Торгові марки не перекладаються на мову аборигенів.
13 Вересня 2016, 16:24
там меню іноземною мовою
13 Вересня 2016, 18:28
Безпорадні, як інваліди. У тих пристроїв є господар(і). Взяти їх за одне місце та заставити змінити мову з російської на українську. А слухати Каменя в бейсболці, якому все пофіг, бо йому кухтей при совку щось там набудував не варто.
22 Вересня 2016, 01:08
За яке саме місце? І за що заставити? І до чого тут камень? Може взяти за якийсь предмет чи орган? Нікуди не заставляти, а з любові до української - змусити? Каменя пропустити повз вуха, а міськім депутатам силами громади вказати на "тупість". Най або через суд, або через рішення міської ради унеможливлять проростання "русскаго міра" на Поліссі та забезпечать вивчення української мови усіх, хто себе українцем чи поліщуком вважає.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024