Як учні першої школи Каменя-Каширського беруть участь в проекті «Відкривай Україну»

21 Квітня 2017, 23:19
4850

Учні навчально-виховного комплексу №1 міста Каменя-Каширського об'єдналися, щоб взяти участь в освітньому проекті «Відкривай Україну».

Сьогодні їх команда впевнено крокує до перемоги.

Із журналістом видання Район.Камінь-Каширський поспілкувалася капітан команди, одинадцятикласниця Наталія Борох та розповіла, які етапи довелося пройти школярам у рамках проекту. 

«Цей проект нас дуже зацікавив перш за все тим, що ми зможемо зробити свій внесок у розвиток школи та міста. А ще маємо шанс в разі перемоги отримати навчальну поїздку за кордон», – розповідає дівчина.

Зрештою, свою участь розпочали із реєстрації. Спершу зібрали бажаючих взяти участь в проекті. До речі, за його умовами до складу команди повинні входити 15 представників всіх вікових груп (по 3 особи з кожної: 7, 8, 9, 10, 11 класи). Відтак, участь у проекті беруть здібні та активні – Назар Лагода, Софія Комар, Дмитро Мосюк, В'ячеслав Грицак, Софія Кривдік, Богдан Бірук, Дмитро Курчик, Марія Зрум, Аліна Гетун, Влад Раковець, Катерина Козак, Ірина Фарина, Юлія Приймак та Денис Домальчук

«Учні самі проявили ініціативу взяти участь в проекті, – продовжує Наталка. – Команді надали назву "Окрилені мрією", а вчителем-модератором стала наш педагог-організатор з виховної роботи Юліана Степанівна (Хоцевич, - авт.)".

За умовами проекту вчитель-модератор повинен допомагати учасникам команди у питаннях самоорганізації та реалізації, стежити за дотриманням умов та супроводжувати команду на всіх його етапах. Але ні в якому разі модератор не приймає рішень замість чи від імені команди.

 

ЕТАПИ ПРОЕКТУ

Проект триватиме до вересня 2017 року і складається з п'яти етапів: підготовчий, 1-й етап навчання, 2-й етап навчання, півфінал та фінал.

Після проходження підготовчого етапу, в рамках якого необхідно було зібрати та зареєструвати кожного учасника команди та їх вчителя у проекті школярі впевнено рухаються далі.

Перший етап навчання передбачав створення міні-проекту шкільного рівня та мав бути здійсненний у середовищі школи (в приміщенні, чи навколишній території). А також повинен бути актуальним, вирішувати певну проблему на рівні школи, покращити умови перебування в школі, або навколо неї, мав бути реалізований власними ресурсами команди та зрозумілим і доступним.

Свої проекти командам пропонували реалізувати у 6 напрямках: культура і мистецтво, медійний напрям, навколишнє середовище, урбаністичний напрям, здоровий спосіб життя та соціальний напрям.

«Проблемою, яка потребувала негайного вирішення – це відсутність мотивації учнів у навчанні", –  говорить одинадцятикласниця. 

 

Буквально за два дні школярі мали реалізувати свою ідею. Отримали дозвіл дирекції та на сходинках, що ведуть до актової зали та бібліотеки написали декілька мотиваційних фраз. 

 







1

 

У результаті організатори відзначили ідею юних камінь-каширських школярів кращою на Західній Україні.

 

А відео із втіленням в життя їх шкільного проекту увійшло до пятірки найпопулярніших в Україні за кількістю переглядів.

 

При виконанні 2-го етапу навчання постало завдання створити проект у просторі міста.

«Спочатку ми опитали людей та визначили, які проблеми найбільше турбують наших жителів.  Та загалом якоїсь особливої ідеї, яку ми зможемо реалізувати власними силами, нам не подали. Абсолютна більшість людей, незалежно від віку та статусу говорили про незадовільний стан доріг, сміттєзвалища тощо.

Проект міського рівня потрібно реалізувати до кінця травня, проте якихось особливих та оригінальних ідей поки що не маємо. Хоча гроші на реалізацію проекту є».

Тож, шановні читачі, якщо у вас є ідеї, які б діти змогли реалізувати своїми силами, підкажіть. 

 

Довідка. «Відкривай Україну» – освітній проект для учнів 7-11 класів малих міст України. Мета проекту – створити середовище для розвитку підлітків малих міст України, у якому вони набудуть необхідних компетенцій та отримають можливість реалізувати командою власну ідею у своєму місті. Наразі в проекті беруть участь 429 команд із 284 міст України. Разом із сотнями волонтерів і організаціями-партнерами організатори створюють умови для навчання, практичного втілення та презентації проектів громаді, представникам бізнесу, місцевій владі та всім зацікавленим у розвитку молоді України!

 

 

 

 

Коментарі
22 Квітня 2017, 02:47
"проте якихось особливих та оригінальних ідей поки що не маємо": Пропоную дітлахам. Камінь_Каширський потребує Вашої участі в озелененні його території. Що таке озеленення? Це у першу чергу - висадити зелені насадження у Нашому парку який має доволі місця для цього творення залучаючи до цього спеціалістів, спонсорів та зелених дизайнерів. Крім цього слід залучити ще Підцир"ївську школу яка знається на цих речах краще від інших, закласти у цій школі в парнику кілька сот для вирощування насінин, наприклад червоного дуба або інших вічнозелених насаджень щоб через два-три роки мати посадковий матеріал для розширення цієї акції, оскільки озеленення це не одномоментниий акт, він має бути постійним, принаймі на п"ять-сім років. Початок буде зроблена Вами сьогодні. Далі якщо встигнете то слід озеленити не тільки Наший парк але й наприклад місця які так чи інакше потребують Вашої участі, наприклад місце поряд Залізнодорожного вокзалу відсвяткувати його сторіччя від дня заснування або інші місця. Удачі Вам.
22 Квітня 2017, 02:57
БІБЛІОТЕКА. Ми усі знаємо, що районна бібліотека для дорослих потребує налагодження доброї електрофікації оскільки у цій бібліотеці ніколи немає нормальної напруги тому у принципі страдають працівники і страдають читачі коли приходять працювати з інтернетом та іншими матеріалами. ТОму "Відкривай Україну" вперед до відповідальних за цю справу оскільки ніхто не може повпливати на відповідальних осіб, скільки можна обіцяти та нічого не робити!!!!
22 Квітня 2017, 14:55
Слушно. Червоні дуби-це красиві дерева. На жаль у Камені ніде не бачив дорослих дерев цього виду. Пригадую лише територію ВПУ (там декілька молодих дерев поблизу майстерні з боку котельні) та початок камінського лісу (в бік Озюрка) ліворуч по грунтовій рокаді десь через метрів 300-400 декілька соток лісових культур березово-дубових.
22 Квітня 2017, 19:06
Взагалі червоні дуби проростають просікою недалеко від переїзду біля &quot;грибочка&quot; що за с. Нуйном але чомусь вони з початку пророщення відмерзали тому вони не пішли вгору як слід але росли майже корчами. Можливо десь у тому місті є й інші не такі вже захаращені але по-моєму, крім різання усіх підряд дерев які вже повідживали свій вік переважно в К-Каширську тополі то слід започаткувати в К-Каширську постійне насадження молодих деревець з таким притиском що К-Каширський буде виглядати через спливу часу 10-15 років як рукотворний парк. Але цей парк має бути не тільки у тому місті де він зараз але й скрізь від початку до кінця. Наприклад слід обсадити новими деревцями Наші кладовища оскільки голі кладовища це не вірно якщо воно має бути голим то тільки в середині цього місця але по периметру мають бути дерева обсаджене переважно дійсно червоним дубом або іншими вічнозеленими насадженнями. Крім того в К-Каширську є багато інших місць які можуть засаджені зеленими насадженями і які майже ніколи не будуть забудовані. Тут у Нас майже все захаращено скрізь пустка та несвіч що. Тому молоді люди якщо бажають щось зробити тут то Їм слід просто організувати, зробити початок. Ніколи у Нас наприклад випускники не садили свої деревця але Їм слід започаткувати таке правило адже через десять років Вони приїдуть й побачать свою роботу, а через сорок у НИх будуть свої дуби, каштани або липи. Тут здається, що це трівіальна набита оскоминою робота - садити дерево але посадивши десять чи п&quot;ятдесят це буде рух і з кожним роком буде інакше ніж учора. Між іншим насіння дуба червоного - один гривень за одницю.<br/>https://www.facebook.com/groups/zelenoe.delo/ - тут можна знайти.
22 Квітня 2017, 21:29
Дякую. Школярем зі школи їздив з однокласниками за Нуйно в лісну шкілку з питомником,чи як там воно у лісників зветься. Там ніби теж були молоді червоні дубки.
23 Квітня 2017, 23:17
МОЛОДЦІ!!!! Бажаю успіхів!
15 Липня 2017, 17:21
Успіхів усім!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39