Як учні першої школи Каменя-Каширського беруть участь в проекті «Відкривай Україну»

21 Квітня 2017, 23:19

Учні навчально-виховного комплексу №1 міста Каменя-Каширського об'єдналися, щоб взяти участь в освітньому проекті «Відкривай Україну».

Сьогодні їх команда впевнено крокує до перемоги.

Із журналістом видання Район.Камінь-Каширський поспілкувалася капітан команди, одинадцятикласниця Наталія Борох та розповіла, які етапи довелося пройти школярам у рамках проекту. 

«Цей проект нас дуже зацікавив перш за все тим, що ми зможемо зробити свій внесок у розвиток школи та міста. А ще маємо шанс в разі перемоги отримати навчальну поїздку за кордон», – розповідає дівчина.

Зрештою, свою участь розпочали із реєстрації. Спершу зібрали бажаючих взяти участь в проекті. До речі, за його умовами до складу команди повинні входити 15 представників всіх вікових груп (по 3 особи з кожної: 7, 8, 9, 10, 11 класи). Відтак, участь у проекті беруть здібні та активні – Назар Лагода, Софія Комар, Дмитро Мосюк, В'ячеслав Грицак, Софія Кривдік, Богдан Бірук, Дмитро Курчик, Марія Зрум, Аліна Гетун, Влад Раковець, Катерина Козак, Ірина Фарина, Юлія Приймак та Денис Домальчук

«Учні самі проявили ініціативу взяти участь в проекті, – продовжує Наталка. – Команді надали назву "Окрилені мрією", а вчителем-модератором стала наш педагог-організатор з виховної роботи Юліана Степанівна (Хоцевич, - авт.)".

За умовами проекту вчитель-модератор повинен допомагати учасникам команди у питаннях самоорганізації та реалізації, стежити за дотриманням умов та супроводжувати команду на всіх його етапах. Але ні в якому разі модератор не приймає рішень замість чи від імені команди.

 

ЕТАПИ ПРОЕКТУ

Проект триватиме до вересня 2017 року і складається з п'яти етапів: підготовчий, 1-й етап навчання, 2-й етап навчання, півфінал та фінал.

Після проходження підготовчого етапу, в рамках якого необхідно було зібрати та зареєструвати кожного учасника команди та їх вчителя у проекті школярі впевнено рухаються далі.

Перший етап навчання передбачав створення міні-проекту шкільного рівня та мав бути здійсненний у середовищі школи (в приміщенні, чи навколишній території). А також повинен бути актуальним, вирішувати певну проблему на рівні школи, покращити умови перебування в школі, або навколо неї, мав бути реалізований власними ресурсами команди та зрозумілим і доступним.

Свої проекти командам пропонували реалізувати у 6 напрямках: культура і мистецтво, медійний напрям, навколишнє середовище, урбаністичний напрям, здоровий спосіб життя та соціальний напрям.

«Проблемою, яка потребувала негайного вирішення – це відсутність мотивації учнів у навчанні", –  говорить одинадцятикласниця. 

 

Буквально за два дні школярі мали реалізувати свою ідею. Отримали дозвіл дирекції та на сходинках, що ведуть до актової зали та бібліотеки написали декілька мотиваційних фраз. 

 








 

У результаті організатори відзначили ідею юних камінь-каширських школярів кращою на Західній Україні.

 

А відео із втіленням в життя їх шкільного проекту увійшло до пятірки найпопулярніших в Україні за кількістю переглядів.

 

При виконанні 2-го етапу навчання постало завдання створити проект у просторі міста.

«Спочатку ми опитали людей та визначили, які проблеми найбільше турбують наших жителів.  Та загалом якоїсь особливої ідеї, яку ми зможемо реалізувати власними силами, нам не подали. Абсолютна більшість людей, незалежно від віку та статусу говорили про незадовільний стан доріг, сміттєзвалища тощо.

Проект міського рівня потрібно реалізувати до кінця травня, проте якихось особливих та оригінальних ідей поки що не маємо. Хоча гроші на реалізацію проекту є».

Тож, шановні читачі, якщо у вас є ідеї, які б діти змогли реалізувати своїми силами, підкажіть. 

 

Довідка. «Відкривай Україну» – освітній проект для учнів 7-11 класів малих міст України. Мета проекту – створити середовище для розвитку підлітків малих міст України, у якому вони набудуть необхідних компетенцій та отримають можливість реалізувати командою власну ідею у своєму місті. Наразі в проекті беруть участь 429 команд із 284 міст України. Разом із сотнями волонтерів і організаціями-партнерами організатори створюють умови для навчання, практичного втілення та презентації проектів громаді, представникам бізнесу, місцевій владі та всім зацікавленим у розвитку молоді України!