На Камінь-Каширщині - спалах кору: лікар-інфекціоніст розповідає, чим страшне захворювання та як його уникнути

23 Квітня 2018, 17:00
8157

У Кімінь-Каширському районі із 20 березня цього року станом на п’ятницю, 20 квітня, зафіксовано вже 19 випадків захворювання на кір.

Про це повідомляє Район.Камінь-Каширський головний лікар Камніь-Каширського ЦПМСД Ігор Соловей.

Кілька останніх років поспіль цієї хвороби у нас не було. 

Тепер же з недугою борються 8 дорослих та 11 дітей шкільного віку. 

За інформацією Ігоря Петровича, дане захворювання спостерігалося у селах Сошичне, Олексіївка, Яловацьк, Раків Ліс, Олександрія, Піщане, Клітицьк, Стобихівка, Личини, Камінь-Каширський

Медики заспокоюють - причин для паніки немає.

Втім сьогодні поведемо розмову із лікарем-інфекціоністом Камінь-Каширської ЦРЛ Анатолієм Овсієнком про те, як вберегтися від кору.

- Як відомо, сьогодні на Камінь-Каширщині фіксується спалах захворювань на кір. Анатолію Яковичу, чи багато хворих на кір перебуває на стаціонарному лікуванні?

- Наразі в лікарні перебуває семеро  осіб. Загалом у інфекційному відділенні лікувалося 11 людей (7 дорослих;4 дітей).Всього захворіло 19 людей. Хворі з різних сіл. І, зауважу, що враховуючи велику міграцію населення (а джерелом зараження є хвора людина з першого дня захворювання), воно може розповсюдитися в інші населені пункти району. Зверну увагу також, якщо кір перебігає з ускладненнями, то хворий може бути джерелом зараження протягом 10 днів з моменту появи висипу.

2


 

- Наскільки небезпечна дана хвороба?

- Небезпечна і дуже. Кір одне з найрозповсюджуваних гострих інфекційних захворювань дитячого віку, а в даний час і серед дорослого населення. До нього існує загальна сприйнятливість. І зі 100 здорових дітей, котрі спілкуються із хворим, можуть захворіти 95.  

- А розкажіть, будь ласка, а як розпізнати цю хворобу?

- Перші ознаки з’являються не одразу. До цього з моменту зараження проходить інкубаційний період тривалістю до 17-18 днів, частіше 10-12. Тоді настає катаральний період, що триває 3-4 дні. Основними ознаками його є підвищення температури, кашель, нежить, чхання, захриплість голосу, почервоніння очей, сльозотеча, світлобоязнь. При типовій формі кору через 1-2 дні з’являється дуже важлива для ранньої діагностики захворювання ознака, характерна для кору – дрібні плями білувато-сіруватого кольору, що розміщуються на слизових оболонках щік, губ, іноді вій. Температура через 1-2 дні може знизитися, а на 4-5 день від початку хвороби знову підвищитися. Разом з тим з’являється наступний цикл хвороби – в період висипання. Висип – плямисто папульозний (плями немов би здіймаються над поверхнею) різного кольору – від блідо-рожевого до яскраво-червоного. У 1-ий день він як правило, з’являється за вухами і поширюється на обличчя. На 2-ий день висип покриває увесь тулуб (груди, живіт, спина), а на 3-ій день з’являється на руках і ногах. Період висипання триває 4-5 днів.



 

- Анатолію Яковичу, як лікується кір?

- Головним у лікування хворого на кір є дотримання правильного режиму, догляд, повноцінне харчування. Батьки повинні знати, що при лікуванні дитини в домашніх умовах необхідно забезпечити максимальний спокій і постільне утримання протягом усього періоду підвищення температури і в перші 2-3 дні після її нормалізації. А також слід негайно викликати лікаря до дому. Ще раз повторюю, це небезпечне захворювання. Воно може викликати різні ускладнення: запалення горла, трахей, бронхів, легень, вух, слизових оболонок порожнини рота, кишок, шкіри, запалення рогівки очей, оболонок мозку. Тому при появі перших ознак захворювання звертайтеся до лікаря, виконуйте його поради, обмежте спілкування – бережіть своє здоров’я і здоров’я оточуючих.

- Тож як вберегтися від кору?

-  Обов’язкото треба своєчасно робити щеплення. При своєчасному застосуванні профілактичних щеплень в організмі людини виробляються антитіла проти вірусу кору, що можуть захистити дитину від захворювання на кір. До речі, в Україні проводиться щеплення проти кору шляхом введення корової вакцини вже з 12-місячного віку. Щеплення можна робити і зараз, під час спалаху захворювання. 

Оскільки інфекція передається повітряно-крапельним шляхом, заходи, які можуть зменшити ризик захворювання, це - дотримання температурного режиму, провітрювання, вологе прибирання, проведення дезінфекції.

2


 

1




 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024