Як осівецький господар замість поля картоплі завів плантацію малини

29 Травня 2018, 15:48
Домашній бізнес - вирощування малини 5889
Домашній бізнес - вирощування малини

Володимир Цап розвиває домашній бізнес: вирощує малину та дає роботу односельчанам.

Сільське безробіття, як і 10 та 20 років тому – чи не головна проблема периферійних територій. Більшість селян мають особисті господарства та садять традиційні для села картоплю, моркву та буряк. Тримають корову, свиней та птицю. З того і живуть. Хоча, як показує практика, час змін настає і у тихому звичному плині буття звичайного українського фермера. Хоча б у тому, що господарі починають розуміти, що потрібно пробувати щось нове, адже саме воно може змінити існуючий стан речей.

Так сталося одного дня і з героєм нашої сьогоднішньої оповіді – Володимиром Цапом із села Осівці Камінь-Каширського району, який твердо вирішив, що має спробувати започаткувати свій бізнес.

«Я був без роботи. На селі її важко знайти. Але чимось займатися треба. Більшість моїх односельчан садять картоплю, буряк, капусту та моркву, тобто традиційні культури, до яких усі звикли. Малиною не дуже займались на той час, тому я вирішив спробувати. Можна було б і лохину спробувати виростити, проте для цього треба мати немалі гроші. До того ж, вона не так швидко починає родити, потрібно вичекати певний час. Малину ж, восени посадив, а через весну на літо можеш збирати перший урожай і, відповідно, мати прибуток »,  — пригадує Володимир Петрович.


Щоб господарювати ефективно, потрібно постійно вчитись, впевнений Володимир Цап, а тому за нагоди, чоловік взяв участь у Зимовій Агрошколі – ініціативі, започаткованій Волинським обласним центром зайнятості. Під час навчань став учасником проекту «Підтримка україно-польських ініціатив щодо розвитку садівництва та ягідництва у Волинській області», який реалізовувався громадською організацією «Фонд місцевого розвитку» (Україна), благодійним фондом «Вектор соціальної ініціативи» (Україна), Товариством Інтеграція Європа-Схід (Польща), Фундацією Європейська Академія Самоврядування (Польща) за сприяння Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку в рамках фінансування закордонних справ РП («Польська допомога»).

Чоловік взяв участь у Зимовій Агрошколі
Чоловік взяв участь у Зимовій Агрошколі

За програмою обміну досвідом Володимир Цап їздив до сусідньої Польщі, щоб перейняти досвід тамтешніх фермерів, які займаються малиною. На практичних заняттях почерпнув для себе чимало цікавої і корисної інформації і, звичайно, надихнувся тим, що побачив у найближчих сусідів-поляків.

«Звичайно, зараз можна багато чого прочитати в інтернеті, але коли ти бачиш, як це діє на практиці і є успішною справою, це додає віри у власні сили», — резюмує господар.


Проблема чи не кожного, хто розпочинає власну справу — відсутність стартового капіталу. Якщо ж почати вирощувати малину, його потрібно порівняно небагато. Наприклад, у перший рік Володимир Цап посадив 50 соток городу, на другий рік ще стільки ж. Звичайно, у перший рік купив пагони малини, далі садив уже зі свого поля. Обираючи сорт малини, спершу поспілкувався з людьми, які займаються цією справою. Обрав сорт, оптимальний для території свого району.


«Але виростити – це лише пів справи, – ділиться пан Володимир. – Величезною проблемою є збут малини. Це така ягода, яку потрібно зібрати і відразу ж продавати. Вона зовсім не може лежати. Якщо проаналізувати минулий 2017 рік, були проблеми із збутом та ціною. Вона впала дуже: 11-15 гривень за кілограм. А працівнику, який її збирає треба було заплатити 8 гривень за кілограм. Тому я заключав договори із підприємцями і тоді уже був спокійний, що мою ягоду куплять. Хоча, якщо везти самому, треба враховувати затрати на перевезення».


Започаткувавши власний бізнес, Володимир Цап не лише сам заробляє, а й є роботодавцем для своїх односельчан. Починається робота з весни, коли 5 працівників прополюють малинники, потому до самої осені у господарстві є чим займатись, а в час збору малини потреба у працівниках зростає в рази. Минулого року, наприклад у господарстві працювало 8 людей, і цього планується не менше.

Малина
Малина


Поки у селі, де мешкає Володимир Цап, малину вирощують одиниці.

«Хоча, якби таких господарів було більше, можна було б формувати більші партії ягоди і, відповідно, менше залежати від ціни, - розмірковує фермер. – Поки що ми не думаємо про переробку, а забезпечуємо збут малини після збору, хоча з часом ми прийдемо і до доданої вартості».


Малину Володимир Цап вирощує лише 4 роки. Озираючись на минуле, зізнається, що є багато проблем, з якими стикаєшся, започатковуючи власну справу. Проте, не помиляється той, хто нічого не робить, тому пробувати радить усім. Кожному те, до чого лежить душа.

За малиною ж перспективу в Україні господар бачить, бо якщо за роки, що працює на себе, не передумав кидати почате, то значить, що домашній бізнес мати вигідно.

Коментарі
30 Травня 2018, 21:55
Цікава казка. Реалії сумні. Я реальний інвестор. Маю кошти на посадковий матеріал, готовий купити саджанці малини і посадивши, обробляти. Але протидія мені як інвестору страшенна. Для фермерства, як це не дивно, мені необхідна земля, згідно Земельного кодексу, безоплатно мені могло бути передано до 2 га землі за межами населеного пункту. Рішенням міської ради, можна уточнити дату та номер десь грудень 2016 року, партія Укроп в особі Герасимик внесла обмеження на дію земельного кодексу щодо земель за межами населеного пункту. Геокадастр спираючись на це рішення відмовляє в отриманні ділянок згідно земельного кодексу ст.121. Сьогодні відміняють земкодекс, завтра Укроп гроші свої введуть, щось запахом сепаратизму несе від цих рішень, але про інше. Незважаючи на прийняте рішення про обмеження в 50 сотих, депутати міськради поотримували до 2 га ділянки, бо ж вони депутати. Якщо Петро Справедливий, то нехай опублікує список депутатів, що отримали по ласому шматку, який заборонено народу. Про 50 сотих - коли писали кодекс, над ним сиділи агрономи, юристи, економісти і просто цілі наукові заклади, а тут прийшов Швондер і знов будує комунізм, мовляв усім не хватить. Так всім і не потрібно- а на 50 сотих фермерське господарство хіба дурень буде влаштовувати за 5 км від міста, одні переїзди з'їдять весь прибуток.<br/>Це рішення створило широке коло зловживань та важко уявити скільки збитків нанесло державі у вигляді неотримання доходу від інвестицій та створення робочих місць, вже не говорячи про неотримання продукцію. На арендованій землі такий низькоприбутковий бізнес нерентабельний, читайте розрахунки для наших земель. Ось що буває, коли кочегар за спеціальністю, починає виконувати не властиві йому функції.<br/>Зрозуміло, що обмеження в приватизації сг земель нашого району вигідні тим хто чекає перспектив для добування того, що під землею, реальний власник, а не орендар не дозволить нищити Україну, тому обмежити їх кількість зрозуміло кому вигідно, а проголошено через людину з відсутністю досвіду і знань земельних питань.<br/>Для чого кричати про необхідність інвестицій, я вам привів конкретний приклад як все виглядає на справді. Завезу я краще свої грошики до Польщі та привезу з десяток телевізорів, та пралок це більш реальна інвестиція. На все добре панове!
03 Червня 2018, 00:35
Колишній сільський голова мабуть готується до виборів, просто шок. Малина чотири роки,не смішіть , роботу односельчанам теж не смішно. Цікаво чому ж його діти їздять до Польщі на заробітки а не допомагають батькові розвивати бізнес. Це не стаття а дійсно казка.
03 Червня 2018, 01:17
Мабуть кріт почув халявні гроші. Йому невперше. Має досвід ''роботи '' . Вся стаття суцільна брехня.
03 Червня 2018, 18:08
Таких 'фермерів' пів. Осовців або і ціле село. Видно бабло м халявним запахло
09 Липня 2018, 23:57
&quot;Ось що буває, коли кочегар за спеціальністю, починає виконувати не властиві йому функції.&quot;: а інакше і не може бути. Можливо хтось має інакшу думку але навіть досягнення Кучми доказують нам про те що дроблення землі на селі на три-п&quot;ять ділянок при приватизації земельного фонду доказало усім що земельна реформа у свій час пішла не в ту сторону оскільки тепер інвестор десять раз подумає чи приходити на землю з п&quot;ятдесятьма власниками чи ні. Тому очевидно пан якого тепер називають Петро Справедливий не бачачи іншого шляху як розвиток земельних відносин у своєму власному селі й поводиться тим самим способом як бачив Їх у власному селі.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024