У Нових Червищах ФАП оновили за кошти європейських партнерів

07 Червня 2018, 17:07
5512

Понад рік жителі села Нові Червища отримують первинну медичну допомогу в оновленому фельдшерсько-акушерському пункті.

Приміщення старого ФАПу реставрували в рамках спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

«Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» – це всеукраїнський проект, який реалізовується на території України на кошти Європейського Союзу та Програми розвитку ООН з метою створити сприятливе середовище для сталого соціально-економічного розвитку на місцевому рівні шляхом самоорганізації та соціальної активізації громад, розробки та впровадження невеликих за обсягом громадських ініціатив у всіх областях України, – пояснює сільський голова Марія Салівончик.

 

А розпочався шлях до цього ще у 2014 році. Тоді до участі у третьому етапі Проекту, на конкурсній основі відібрали 9 районів Волині і серед них – Камінь-Каширський.

Відтак Камінь-Каширська районна державна адміністрація та райрада підписали Угоду про партнерство з Програмою розвитку ООН. Після цього для сільських рад Камінь-Каширщини оголосили конкурс на участь у Проекті.

У результаті для його впровадження відібрали і Новочервищанська сільрада.

Активні та ініціативні місцеві жителі згуртувалися у громадську організацію «Новинка» і почали аналізувати, на що насамперед варто було б залучити кошти Європейського Союзу. Тоді більшістю голосів новочервищанці визначили, що усі зусилля потрібно спрямувати на реконструкцію фельдшерсько-акушерського пункту.

«Коли жителі села обговорювали можливу участь у європейських проектах, вони вирішили, що перш за все потрібно подбати про медпункт. Бо ж село знаходиться за 50 кіломертів від центральної районної лікарні. І перш ніж дістатися туди, хворі звертаються, звичайно, у ФАП», – розповідає Марія Василівна, яка на той час очолювала місцевий медзаклад.

ФАП у селі Нові Червища
ФАП у селі Нові Червища

 

«А для чого нам витрачати час і кошти, добираючись до районної лікарні, щоб тиск поміряти, укол зробити, горло подивиться? Ми довіряємо «своїм лікарям», – кажуть селяни.

Тільки от отримувати ці послуги раніше їм доводилося в умовах, далеких від комфорту.

Селяни розповідають, що хоч працівники медпункту і дбали про приміщення, все ж у ньому було зовсім незатишно, а у негоду – сиро і холодно. Мовляв, підлога там ледве трималася, через старі дерев’яні вікна задувало, дах приміщення прогнив. 

Тому хворі раніше неохоче навідувалися до ФАПу, зазвичай – у крайньому випадку. Коли хворіли малюки, мами воліли викликати «швидку». А село велике – 340 дворів, жителів загалом 1200. Тож і доводилося фельдшеру пішки чи велосипедом мчати від одного пацієнта до іншого.

Відтак новочервищанці вирішили реставрувати медпункт, щоб і медику спростити роботу, і про свій комфорт та безпеку подбати.

За півтора року спільної та інтенсивної роботи проект вдалося реалізувати.

Приміщення ФАПу після реконструкції
Приміщення ФАПу після реконструкції

Приміщення ФАПу після реконструкції
Приміщення ФАПу після реконструкції

Старе приміщення ФАПу зажило новим життям.

У ньому замінили підлогу, реставрували стіни. Повністю переробили пічне опалення. Зробили новий дах. Вставили енергозберігаючі вікна. Все це обійшлося у чималу час суму. Загальна кошторисна вартість проекту склала 357 054 грн. З них 222 тисячі гривень – це внески Проекту ЄС.

Виділялися на реконструкцію і кошти обласного бюджету –  30 тисяч гривень, а також районного 87,2 тисячі. Свою частку у реалізацію проекту внесли і жителі села Нові Червища. Громадська організація «Новинка» спрямувала на це 17, 854 гривень.

Отож, вже у 2016 році фельдшерсько-акушерський пункт розпочав роботу після капітального ремонту.

Урочистий момент відкриття ФАПу після ремонту
Урочистий момент відкриття ФАПу після ремонту

 

Ніл Вокер, координатор системи ООН в Україні, оглядає порівняльні фото приміщення до реконструкції і після
Ніл Вокер, координатор системи ООН в Україні, оглядає порівняльні фото приміщення до реконструкції і після

 

«Це небо і земля. Раніше приходили на прийом, а роздягнути дитину, щоб медичка оглянула, боялися, бо холодно. Тепер тут тепло і затишно. Добре, що нам випала нагода залучити гроші Євросоюзу, бо своїми силами цього зробити нам і дотепер, напевне, не вдалося б. А так он уже два роки лікуємося з комфортом», – говорить багатодітна мама Тамара Савонік.

Нині у ФАПІ працює фельдшер та медсестра. Щодня їм доводиться приймати до двох десятків пацієнтів. А під час сезонних захворювань їх кількість подвоюється.

Жителі села вже встигли оцінити затишок у оновленому приміщенні і про дискомфорт, який відчували до реконструкції, навіть згадувати не хочуть .

До речі, позитивно оцінили виконану роботу і представники делегації проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

З робочим візитом у Нових Червищах побували Ніл Вокер – координатор системи ООН в Україні, Маркус Бранд – радник ООН з питань ефективного урядування, Олена Рудіч – спеціаліст з розвитку громад, координатор Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у 12-ти областях, Ірина Бойко та Оксана Гузь – координатори Волинського обласного ресурсного центру громад.

Європейці на зустрічі із громадою села Нові Червища
Європейці на зустрічі із громадою села Нові Червища

Європейці на зустрічі із громадою села Нові Червища
Європейці на зустрічі із громадою села Нові Червища

Нілу Вокеру вимірюють тиск
Нілу Вокеру вимірюють тиск

Ніл Вокер спілкується з місцевими про вдалу реалізацію проекту
Ніл Вокер спілкується з місцевими про вдалу реалізацію проекту

 

«Оглянувши місцевий медичний заклад, вони були одностайні в думці, що відправною точкою у даному напрямку є ініціативність, самоорганізація громад та спрямованість на результат. Звичайно, фінансова підтримка того чи іншого проекту є важливою. Та потрібно також, щоб ініціа­тор бачив розвиток своєї ідеї та брав безпосередню участь у її реалізації. І тільки у співпраці можливі позитивні зрушення», – каже сільський голова Марія Салівончик.

Фото на пам'ять із представниками делегації проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН
Фото на пам'ять із представниками делегації проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН


 

 

Коментарі
05 Липня 2018, 23:53
Штрихи до останнього Дня перебування Суса, Дунайчука та Дмитрука у цьому селі. Манневичани виявляється вже перекупили Нові Червища. Скільки було вкладено коштів районного бюджету у це село просто страх, а тепер уся інфраструктура буде подарована Маневичанам? У свою чергу усе що належить районному бюджету повинно належити Камінь-Каширському району і ніхто не має права відібрати у Нас Наше добро.
09 Липня 2018, 18:56
Купили організаторів приєднання до Прилісного, а не Нові Червища.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром