«До них потрібно, як до рідних», - камінь-каширський пасічник про особливості професії бджоляра

19 Серпня 2018, 16:07
Бджоляр Петро Луцик 4315
Бджоляр Петро Луцик

Про «дикі танці» бджіл та їх надзвичайну кмітливість  напередодні Дня пасічника розповів бджоляр із Каменя-Каширського Петро Луцик

Звичайна цікавість у дитинстві переросла у «вічну любов та турботу» в літньому віці

    — З 11 років я знав, що таке бути бджолярем. Мій батько тримав кілька вуликів, от я й і виявив цікавість. Але на це треба багато часу, якого тоді в мене не було.  Навчання, армія, робота… А пенсія подарувала спокій та «відпочинок душі». Зараз я їм приділяю чимало часу, адже люблю, як своїх дітей. Звик до цих «Божих мушок» і говорити про них можу цілими днями.

Досвід та практика – те, що рухає будь-яким процесом, а підтримка рідних тільки додає сил та наснаги

    — Ще за часів навчання в технічній академії Києва, я пройшов курси бджоляра. Прочитав чимало книг про цю діяльність. Намагався перейняти досвід тих, хто розуміється на цьому, уважно слухав будь-які зауваження та відразу застосовував набуті знання на практиці. Це є важелем процесу. Ніщо не зрівняється з тим, коли ти власними руками доторкнешся до «прекрасного».  А це «прекрасне» допомагає мені підтримувати моя дружина – Катерина. Раз поїхав на заробітки, на той час тримав тільки два вулики, а вона геть весь мед вибрала(жартує) . Але моя жінка також розуміється на цьому, бо її батько був пасічником.

Від укусів не втекти. А хто ж від них застрахований?

    — Так, вкусити бджоли можуть будь-кого і мене кусали, та я, як то кажуть, не ображаюсь, все одно їх люблю. Хоча бувають такі випадки, коли в людини надзвичайно сильна алергія, тіло вкривається набряками, інколи це може викликати анафілактичний шок. Тому, коли прямуєш до вуликів, варто одягати спеціальний костюм і сітку від бджіл на голову. Я також використовую пасічний димар. Дуже корисна річ! Дим нейтралізує запах пахучої рідини, яку бджоли виділяють під час відчуття загрози їхньому життю. Вони тоді починають метушитися і збирати мед, щоб у разі чого покинути вулик із запасами. В такому стані бджола не здатна вкусити, бо не зможе правильно зігнутися для укусу.

 

Пасічний димар
Пасічний димар

Поведінка бджіл унікальна і дуже складна. Це все рефлекси та інстинкти, набуті чи вроджені. Вони швидко запам’ятовують  місце розташування свого вулика, при польоті за нектаром - шлях до джерела медозбору і назад, пам’ятають забарвлення квітів, їх форму і запах, які з них  медоносні.

    — У них все як у людей – злагоджена система. На вході стоять охоронці, щоб ніхто не проникнув до їх домівки, а у вулику не може бути більше однієї матки. Бо, як кажуть, дві господині в одній хаті не вживаються. Одна з них повинна знайти інше пристанище. В цьому їй допомагає рій бджіл, що вилітає на пошуки. І ось що найцікавіше: вони видають такий дивний звук, щось схоже до жаби, аби дати сигнал матці, що місце для домівки знайдено. Якщо далеко вона, як будь-яка жінка, сідає на дієту, аби схуднути(сміється).

Вощина з бджолами
Вощина з бджолами

Вощина
Вощина

У народі кажуть, що бджоли вміють передбачати погоду і є своєрідними синоптиками.

    — Скільки існує різних прикмет у народі. Я спостерігав за цим і виявив, що дійсно так. От наприклад, якщо бджоли збираються у вулик, то варто очікувати дощу. Якщо вони рано припиняють літати у вечері це є ознакою збереження гарної погоди на завтра, пізній політ провіщає негоду. І дуже цікавим є те, що коли бджоли восени щільно закривають прополісом і воском льоток, залишаючи невеликі отвори, - зима буде холодною і суворою. Натомість перед теплою зимою льоток залишається відкритим.

Здавна відома цілюща властивість меду. Він містить 300 компонентів. І близько третини з них навіть не мають назви. В народі його називають «панацеєю». Бджолині продукти містяться у багатьох ліках сучасності.

    — Зранку ложку меду і запити її холодною водою заряд енергії на весь день.  Якщо перевтома чи виснаження, прискорене серцебиття чи запалення в організмі – на допомогу прийде мед. А як він покращує пам’ять! Та й взагалі всі бджолині продукти корисні, якщо їх правильно вживати. До прикладу, прополіс називають «природним антибіотиком», ним лікують незагойні рани, виразки, туберкульоз на будь-яких стадіях, обмороження й опіки. Скажу вам так: в мене день завжди починається з чашки чаю з медом. І смачно і корисно. Тільки варто пам’ятати, що температура води не більше 50 градусів, бо тоді властивості цього продукту зникають, а інколи в гарячій воді можуть перетворитися на отруйні. До речі, я лікуюся не лише медом, але й укусами бджіл. Коли я пошкодив палець, а він напух і дуже болів, дав покусати його. Не повірите, але біль зник буквально за кілька днів.

Вулик всередині
Вулик всередині

Без бджіл почне вимирати людство

Петро Луцик переконаний, що мобільні телефони, Інтернет, та й загалом інноваційні засоби, а також отрутохімікати, якими обробляють поля негативно впливають на бджіл: останнім часом восени вони просто кидають свої вулики і відлітають.

    — Нема бджіл – нема запилення,  садків, урожаю тощо.  Один американський вчений, кандидат наук дослідив, що якщо на Землі пропадуть бджоли – через років 5-10 вимерне все людство.  Тому що не буде запилення, почнуть рости дикі рослини, отруйні, які людина не зможе їсти.

Де людська рука – там біда

Людина завжди прагне до досконалого, але інколи це «ідеальне» не збігається з планами природи. Вона вмішується в цей злагоджений механізм та завдає непоправної шкоди.

    — Давним-давно політичний китайський лідер Мао Цзедун вирішив, що горобці з’їдають рис і сказав знищувати їх, відганяти. Як не стало жодного горобця, от тоді тільки і запанікували китайці. Адже почала з’являтися всяка нечисть: гусінь, різні шкідники, а найголовніше – пропали бджоли. Чому? Бо почали рости дикі рослини, не було запилення. І тоді стало так китайців з 10 біля однієї яблуні( там вони низькорослі) і вручну запилювали. А там і горобців з інших місцевостей завезли. Ось так людина вмішалася в природу!

Якими якостями характеру повинен володіти істинний пасічник, яким він повинен бути?

    — Насамперед  кожна жива істота хоче любові та тепла. Неважливо коти це, собаки, гуси чи бджоли. Вони відчувають, коли до них з приязню, а коли навпаки. Справжній пасічник це людина з душею: чесний, добрий, трудолюбивий та добродушний. Тільки тоді і мед буде і бджоли не втечуть.

Що ви порадили б новачкам у цій справі, з чого потрібно починати? І чи можливо заробляти кошти бджільництвом в Камені-Каширському?

    — Звичайно потрібно мати всі якості справжнього бджоляра, а далі вже читати книги, знайомитися з іншими пасічниками, щоб вони ділилися досвідом. Але найголовніше у цій справі – практика, без неї не вийде нічого. А в Камені-Каширському бджільників офіційно зареєстровано дуже мало, ця галузь ніяк не підкріплена, немає допомоги чи заохочення від держави. Хіба тільки на місцевий ринок вийти продавати. А ось якби Україна розумно ставилася до такої діяльності, то непогані інвестиції мала би. Головне запам’ятайте, що жодна техніка не здатна з такою точністю й делікатністю виконати роботу, яку виконує «Божа мушка». А крім пасічників ніхто не здатен добути якісний мед.


Обробка димом
Обробка димом

Обробка пасічним димарем
Обробка пасічним димарем


Жінка Катерина допомогає хазяїну
Жінка Катерина допомогає хазяїну



 

Уляна Лебич

 

Коментарі
23 Серпня 2018, 04:59
Але нормального меду на ринку нема. Тай продавців декілька: здоровань, росіянин в брилі біля Васі газетяра та дядько в "шиї".
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024