Камінь-каширець розповів, чому не варто боятися призову до армії

04 Квітня 2019, 08:05
Камінь-каширець розповів, чому не варто боятися призову до армії 5609
Камінь-каширець розповів, чому не варто боятися призову до армії

Колишній призовник, який відслужив у Нацгвардії, Максим Семенюк закликав молодих хлопців не боятися армії. Адже саме цей етап у житті загартовує їх як справжніх чоловіків, вчить бути відповідальними, дотримуватися порядку у всьому,а головне – самостійності.

«У 19 років я написав добровільно заяву, що хочу іти раніше зазначеного терміну. І ось уже відслужив 1,5 років», – говорить Максим.

Нагадаємо, з 1 квітня розпочався весняний призов на строкову службу в ЗСУ. У Камінь-Каширському районному військкоматі чекають півтори сотні призовників для проходження призовної комісії.

Отож, пройдемося по головних пунктах, які цікавлять, певно, кожного призовника.

Вік

Вік призовників у 2018 році складе від 18 до 27 років, однак відправці у війська підлягають юнаки з 20 років. Абсолютно всі чоловіки, які потрапляють під цю категорію і не мають ніяких підстав для відстрочки, або ж отримання білого квитка за станом здоров'я, зобов'язані відслужити в армії.

 Призовники 18 – 19 років зобов’язані прибути до військового комісаріату для проходження медичної комісії та визначення ступеня придатності, для врахування можливості їх залучення до військової служби в подальшому. 

Віковий ценз призовників був змінений в Україні не так давно – ще кілька років тому в армію можна було потрапити відразу після шкільної лави, якщо колишній учень не зміг вступити до навчального закладу для продовження підвищення рівня своєї освіти. Однак Президент видав Указ, згідно з яким вік призову був піднятий до 20 років.

Максим Семенюк каже, що й справді, людина, яка йде до армії, повинна мати чітке усвідомлення того, навіщо їй потрібна військова служба. Хоча воно приходить до кожного у різному віці.

Термін та відпустка

Терміни, на які молоді українці повинні відправитися в армію, складають: 1,5 року – для хлопців, які йдуть служити після школи, не маючи диплому про отримання вищої освіти; 1 рік – для юнаків, які закінчили університет та отримали диплом рівня магістра або спеціаліста. При цьому юнаки можуть бути направленні до військових частин Збройних сил України так і до інших військових формувань: Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту та Національної гвардії України.

Максим Семенюк говорить, що за цей період надається відпустка – 10 днів, а строкова військова служба зараховується до стажу роботи, що гарантує пенсійні накопичення. Відпустка хоч і маленька, та їїцілком вистачає (в армії як не як).

Платня військовослужбовцям-строковикам та харчування

Військовослужбовці, призвані на строкову службу, перебувають на повному державному утриманні та користуються низкою пільг. Бійці, що вливаються до лав Збройних сил України, розміщуються в казармах або на кораблях, забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчуванням та камуфляжною формою згідно з установленими нормами і сезоном (налічує понад 25 найменувань одягу).

За словами Максима Семенюка, він щомісяця отримував 450 гривень. І харчування було досить різноманітним.

«Харчували нас добре. Солдатів годували. Тож самі собі їсти ми й, можна сказати, не готували», – говорить він.

До речі, за повідомленням місцевого військкомату, саме зараз департамент фінансів спільно з Генеральним штабом опрацьовує питання забезпечення військовослужбовцям строкової служби у розмірі мінімального прожиткового мінімуму і вище, в залежності від звання та посади. Усім покликаним на строкову службу при призові виплачують грошову допомогу в розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня календарного року (3,7 тис. грн – 2019). При звільненні в запас виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів). Військовослужбовцям з числа дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування – 12 окладів.

Також військовослужбовці, які звільнилися з військової строкової служби, мають право на отримання матеріальної допомоги в розмірі середньої заробітної плати на день призову, але не менше мінімальної заробітної плати. 

Щодо залучення до військових дій на Сході

Строковці до виконання завдань в зоні проведення бойових дій на сході країни не залучаються. Служба необхідна для опанування військовою спеціальністю.

«Були такі хлопці, що перевелися в інші частини і за своїм бажанням відправилися на Схід. Та ніхто цього не агітує, адже це справа кожного. В армії швидше навчають військовій справі», – каже Максим Семенюк.

Не варто боятися іти в армію, а варто звернути увагу на штрафи за ухилення від служби, ба навіть тюремне ув'язнення

Починаючи з 2016 року, фраза «я не отримав повістку до військкомату» вже не допоможе. За законами України про черговий призов оголошується в ЗМІ і з цього моменту у всіх чоловіків, які підходять за віком є ​​10 днів, щоб з'явитися до військкомату. Інші причини будуть вважатися спробою ухилитися від служби в армії, що загрожує штрафом або навіть тюремним ув'язненням.

В законі України прописано кілька варіантів покарання для тих, хто ухиляється від військової служби. За те, що молода людина не з'явилася до військкомату, вона може отримати штраф від 85 гривень до 119, повторне порушення - 170-255 гривень. У випадку стягнення штрафу через виконавчу
службу вказана сума стане значно більшою. А якщо молода людина працює офіційно, то її роботодавці можуть також отримати штраф за неявку до військкомату. Цей штраф складе від 1 до 3 неоподатковуваних мінімальних доходів громадян, при повторному порушенні - від 3 до 7. Пояснюється це тим, що при прийомі на роботу в відділі кадрів мають вимагати військовий квиток.

Але, не варто забувати, що деяким молодим людям може загрожувати і кримінальна відповідальність. А це – 3 роки обмеження волі. 

Напрочуд юнаки, які самі з’являться до військового комісаріату, можуть розраховувати на вибір місця служби та рід військ.

Побажання молодим хлопцям-призовникам від Максима Семенюка

«Це варто пройти кожному. Це хороший життєвий досвід. Переховуватися – це не варіант. Я, як-то кажуть, за період служби «за розум взявся», зрозумів, до чого хочу прагнути, навчився самостійності, стриманості та відповідальності», – переконує хлопець.

 Військовий комісар Камінь-Каширського РВК Сергій Швачко у свою чергу теж закликає жити як закон велить. А він єдиний для всіх.

«Коли порушуються наші права, ми сильно обурюємось, а коли самі не виконуємо вимоги законодавства, вважаємо це нормою», – говорить він.

Коментарі
04 Квітня 2019, 15:41
Чогось злодійкувата влада живе по понятіям!!!
04 Квітня 2019, 23:20
нехай подадуть дані чиї діти чиновників з райдержадміністрації та районної ради проходили службу у ЗСУ.У всіх як не енурез то ср...чка.
05 Квітня 2019, 00:32
І знову ми повертаємося до старого. Дивимось на когось. Треба навчитись відповідати перш за все за свої вчинки. А критику влади залиште для парламентських та місцевих виборів та спитайте у своїх депутатів як служив він та його дітм
05 Квітня 2019, 00:34
Для читача. Якщо маєте конкретну інформацію викладіть її. Хай всі про це дізнаються.
05 Квітня 2019, 01:07
З усього району під час призову іде у військо 6-8 хлопців і це як правило діти, які самі згоджуються служити.Це в кращому випадку.А де інші???Інші платять бабло.
05 Квітня 2019, 01:16
Напишіть хто платить, кому платять, скільки платять. Давайте винесемо це на обговорення. Якщо є реальні факти давайте звернемось до правоохоронних структур. Ми тільки жаліємось на владу. Ми і є влада. А якщо ми за норму вважаємо відкуплятись від армії то ми не заслуговуємо ні кращої влади ні кращого життя.
05 Квітня 2019, 01:36
На зупинці навпроти будинку культури бачив списки призовників невже вони всі будуть " відкуплятись".
05 Квітня 2019, 03:39
Прочитав Ваші коментарі і черговий раз розчаровуюся в наших людях. Відслужити строкову службу, а це означає вивчити військову справу та бути готовим захистити свою Україну, сім'ю, рідних, є обов'язком кожного здорового і поважаючого себе чоловіка.<br/>Маю одного знайомого (йому 63 роки і уже ніяк не зможе служити). Так цей чоловік переживає, що рано чи пізно його запипає внук: &quot;Діду, а ти захищав Україну від російських загарбників?&quot;. Нажаль таких людей мало, а багато молоді (особливо в Камінь-Каширському районі) взагалі вважають за &quot;лохів&quot; тих, хто пішов служити. Звідси береться неповага до захисника, України. За таких умов, Україна ніколи не здобуде свою повну незалежність, чи то від озброєного російського агресора, чи то від розтлумачень красоти &quot;руського міра&quot; від УПЦ МП.<br/>Ми самі маємо будувати свою незалежну Україну і служба в армії, це лише малий вклад кожного у цю справу.
11 Квітня 2019, 21:10
хай зеленський служить
14 Квітня 2019, 02:59
Ти Сергій шось забагато кошелів плетеш!.
14 Квітня 2019, 02:59
Ти Сергій шось забагато кошелів плетеш!.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39