Кулею і вогнем: як браконьєри знищують мисливські угіддя на Камінь-Каширщині

03 Травня 2020, 15:20
6618

Найбільшою бідою захисників лісової фауни як було, так і лишається незаконний відстріл звірів – браконьєрство.

І начебто держава надала таким організаціям повноваження контролювати відповідно до букви закону все, що стосується охорони природи та інших видів діяльності, пов’язаних з мисливством, втім, щоб привести до відповідальності двоногих вбивць пернатих єгерям часто доводиться добряче постаратися.

Люди ж бо наші поліські, попри всю щирість душі, ні та й полюбляють порушувати закон. Особливо, якщо в кишені у ласого на захищену законом лісову здобич мисливця залежалося посвідчення депутата чи службовця певного рангу. Як то кажуть, права свої знаємо, а от про обов’язки згадати – зась!

«Сьогодні браконьєрство найбільше зло як для тварин, так і для їх захисників», – з прикрістю ділиться голова та за сумісництвом єгер громадської організації «Мисливсько-рибальський колектив «Наболоцький» Сергій Бойчук.

2
Сергій Бойчук
Сергій Бойчук


 

«Стараєшся для людей, але далеко не всі це розуміють»

«Наша громадська організація працює ось уже шостий рік. Ми доглядаємо приблизно 6 тисяч гектарів мисливських угідь на території Ковельського та Камінь-Каширського району. До лав нашої спілки вступили мисливці з Тойкута, Запруддя, Сошичного та інших ближніх сіл. Загалом, близько двох десятків любителів полювання та риболовлі. Ми дбаємо про те, щоб кількість звірини в лісах зростала, слідкуємо за популяцією диких кабанів та кіз. Не кривитиму душею, мисливцями нашої організації за цей час вкладено чимало праці, людських та матеріальних ресурсів. Все задля того аби повернути до наших лісів наших лісів тварин, які майже зникли протягом останніх десятиліть. І радує, те що, в останні роки звірів на території угідь значно побільшало», –розповідає Сергій Бойчук.

Хоч починала свою роботу громадська організація «Мисливсько-рибальський колектив «Наболоцький»» в далеко непростих умовах. Звиклі до незаконних видів мисливства жителі довколишніх сіл часто ставили палки в колеса новоствореній спілці. Тож Сергію Васильовичу та його колегам-мисливцям доводилось неодноразово фіксувати факти незаконного полювання на території угідь.

«Стараєшся для людей, але далеко не всі це розуміють. Приємно, що нині нам вдалося навести певний порядок. Випадки браконьєрства серед жителів прилеглих до угідь сіл часом трапляються, та все ж не так часто…», – ділиться Сергій Бойчук.

Поки Сергій Бойчук розповідає про роботу мисливської організації, його автомобіль провозить нас на свіже лісове згарище. З почорнілого лісового настилу то тут, то там піднімаються клуби диму – пожежа ще живе, тліє…

«Днями був підпал трави на полі поруч з угіддями, вогонь перекинувся на ліс. Полум’я заледве вдалося згасити пожежникам та жителям ближніх сіл. За попередніми підрахунками вигоріло від 20 до 40 гектарів лісу, що входить до наших угідь. Там же звірів багато було, птахів, кормова база на зиму для кіз… Це надзвичайні збитки як для лісового господарства, так і для нашої мисливської організації», – говорить Сергій Бойчук. 

Читайте такожЛіс – не фенікс: як на Волині масово горять екосистеми, хто їх підпалює і гасить

Показуючи лісове згарище, Сергій Васильович продовжує розповідати про проблему браконьєрства:

«Днями наші мисливці виявили двох браконьєрів, які з пневматичними рушницями незаконно перебували на території господарства. Хоч рушниці ці й пневматичні, та мають калібр більше 4,6 мм та є достатньо потужними для полювання. Виникла конфліктна ситуація, адже порушники не хотіли віддавати зброю, довелося звертатися в поліцію. Найбільш же обурливе те, що за упійманих браконьєрів одразу ж вступився депутат Сошичненської сільської об’єднаної територіальної громади Віктор Семенюк». 

Читайте також: «Заготівля – не злочин, а лісівники – не злочинці», – директор Маневицького лісгоспу

 

Чому депутат ОТГ захищав браконьєрів?

«Я показав їм посвідчення єгера та на мою законну вимогу пред’явити документи на зброю і право полювання, затримані у грубій формі відмовились. Після цього браконьєри спробували втекти. Разом з іншими мисливцями нам вдалося відібрати зброю та втримати їх до приїзду поліції», – ділиться Сергій Бойчук. 

До чого ж тут депутат та голова земельної комісії Сошичненської сільської об’єднаної територіальної громади Віктор Семенюк? Мисливці товариства Сергій Бойчук та Василь Філаретов розповідають, що в розпал конфлікту виявлені ними порушники звернулися за допомогою саме до нього. Депутат місцевої ради прибув на місце події разом з поліцією.

«Як тільки він приїхав, то одразу ж став на захист затриманих, – продовжує Сергій Васильович.  – Мотивував він це тим, що піймані браконьєри ходили зі зброєю по землі Семенюка і в них є на це право. Але ж відповідно до законодавства це – чистої води браконьєрство. Ще й особливо у цю пору року, коли з 1 квітня до 15 червня у лісах  оголошено так званий «місячник тиші». 

До слова, дійсно, відповідно до чинного законодавства, в період з 1 квітня по 15 червня, аби зайвий раз не турбувати тварин у період розмноження і не заважати гніздуванню птахів, у лісах забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою. За великим рахунком, навіть прогулянка з собакою у лісі вважається порушенням, а тут люди зі зброєю. Нехай пневматичною, але достатньо потужною, щоб полювати на кіз.

Цікаво ж те, чому саме депутат ОТГ Віктор Семенюк вступився за браконьєрів?

«Вони у нього працюють на підприємстві,  – відповідає Сергій Бойчук. – Та й зброя ця, як виявилося, належить Семенюку. Її конфіскували правоохоронці. За цим фактом Ковельським відділом поліції порушено кримінальну справу.

Подав окрему заяву про вчинення кримінального порушення під час затримання браконьєрів і голова громадської організації «Мисливсько-рибальський колектив «Наболоцький»» Сергій Бойчук. До слова, правопорушники також звернулися в поліцію зі своєю заявою, в якій вказано, що єгер та лісівники перевищили свої повноваження та нанесли їм тілесні ушкодження. Хто правий у цій ситуації – буде вирішувати слідство.

Розповіли Сергій Бойчук та Василь Філаретов і ще один цікавий факт. Пожежу, котра днями знищила десятки гектарів мисливських угідь, за іронією долі, спричинив один із впійманих напередодні браконьєрів. У той день чоловік випасав у полі баранів, які належать тому ж таки депутату Сошичненської ОТГ Віктору Семенюку. З якихось причин він розвів вогнище. Вітер же швидко погнав вогонь по сухій траві до лісу. В цьому пастух зізнався на місці. Хоча, це вже зовсім інша історія і розбиратися в ній повинні виключно компетентні органи.

Читайте також: Як ми спалили Луцьк: хвороби, збитки і зайченята

 

Пастка на звіра. Чия вона?

Показали мисливці й пастки на диких звірів, облаштовані поруч з їхніми угіддями. Сергій Бойчук розповідає, що її також встановили люди Віктора Семенюка:

«Я мав з ним відверту телефонну розмову. Він попередив нас, щоб ми не думали ліквідовувати цей капкан, адже встановлений він знову ж таки на Семенюковій землі... Але ж хіба так можна? Це ж знову порушення закону! Ми розводимо звірів, будуємо вольєри, обробляємо 13 гектарів землі, для того, щоб тваринам був корм, а вони ставлять на них пастки». 

Сергій Бойчук ділиться, що цей прикрий інцидент став неприємною несподіванкою, для нього, адже раніше їхнє мисливське товариство співпрацювало з підприємцем та депутатом ОТГ Віктором Семенюком. У свій час той навіть надав спілці мисливців фінансову допомогу в розмірі 10 тисяч гривень.  Сьогодні ж, як бачимо, ситуація змінилася докорінно.

Читайте також: Відповідальність має обличчя: інтерв’ю з новим начальником Держекоінспекції на Волині

***

... Здавалося б, у цивілізованій правовій державі буква закону для всіх одна. І відповідальність за скоєння порушення також повинна бути однаковою. Та ця прикра історія вже вкотре доводить, що все далеко не так гладко. В українських правових нормах далеко не кожен юрист може розібратися, що там й говорити про звичайних людей. Такі вже реалії сьогодення.

Прикро, що і влада, і компетентні органи часом безсилі, а часом дивляться крізь пальці на різного роду порушення. Біда України в тому, що будь-який закон у нас як решето, куди повернеш, звідти й посипеться зерно істини. Тому було б добре, якби описана вище історія вирішилася виключно у правовому полі відповідно до чинного законодавства.

Світлана ЧИЖУК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024