Гінекологічні послуги конфіденційно й інклюзивно: сучасна практика у Камінь-Каширській лікарні

15 Вересня 2023, 17:10
Лікарки-гінекологині, які почергово здійснюють прийом у кабінеті безбар’єрного доступу Партнерський матеріал 11334
Лікарки-гінекологині, які почергово здійснюють прийом у кабінеті безбар’єрного доступу

У Камінь-Каширській центральній районній лікарні уже протягом двох місяців працює гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення.

Це медичний простір, де жінки, незалежно від віку, місця реєстрації та наявності захворювань (зокрема проблем опорно-рухового апарату), можуть пройти огляд, проконсультуватися з лікарем-гінекологом та отримати необхідну медичну допомогу.

Послуги тут надають цілодобово, безоплатно, конфіденційно та інклюзивно. Анонімно можна отримати не лише медичну допомогу, а й психологічну – у випадку домашнього або гендерно зумовленого насильства.

Камінь-Каширська центральна районна лікарня

Ціль та завдання нових медичних просторів

Гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу у Камінь-Каширській центральній районній лікарні почав працювати у червні цього року. 

Відкрили його в межах заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення у співпраці з Українським Жіночим Фондом та регіональним партнером у Волинській області – громадською організацією «Розвиток Волині».

Завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення Камінь-Каширської ЦРЛ Оксана Мартинюк

«Однією з цілей цього кабінету є надання допомоги жінкам, які  постраждали від насильства, виявлення таких прихованих випадків та запобігання їх можливому повторенню. Це актуально завжди, а в умовах війни тим більше. Бо можемо мати справу не лише із сімейним насиллям. До того ж в нас є багато внутрішньо переміщених осіб із прифронтових територій», – каже завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення Камінь-Каширської ЦРЛ Оксана Мартинюк.

Вона додає, що лікарі готові не лише надавати медичну та психологічну допомогу, а й за потреби скерувати жінок до необхідних спеціалістів. 

Утім медичні послуги тут надають не лише постраждалим. Важливими цілями кабінету також є покращення сексуального та репродуктивного здоров’я жінок та забезпечення доступу до гінекологічних послуг жінок з інвалідністю, проблемами опорно-рухового апарату. 

Гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу у Камінь-Каширській ЦРЛ

Відкриття безбар’єрного кабінету оцінили схвально 

«Протягом двох місяців у безбар’єрному кабінеті отримали послуги вже кілька десятків жінок. Зокрема проводили до- та післяпологові консультування, надавали невідкладну контрацепцію, послуги щодо профілактики та лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом, консультації та послуги щодо непланової вагітності. На прийомі були жінки різних вікових груп: юні, молоді та навіть 60+. Також проводили огляд жінок з інвалідністю. Кожна з пацієнток схвально оцінила додаткові можливості гінекологічного обстеження», – розповідає завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення.

За її словами, жіноче здоров’я досить вразливе і часто залежить від емоційного стану. Переживання, стрес, недосипання можуть призводити до погіршення самопочуття, а також до виникнення серйозних захворювань. 

Лікарки-гінекологині, які почергово здійснюють прийом у кабінеті безбар’єрного доступу

«Зважаючи на те, що ми живемо у постійній тривозі, з відчуттям невизначеності через війну, обов’язково потрібно навчитися турбуватися про власне здоров’я. Тому відкриття  кабінету безбар’єрного доступу дуже доречне», – висловлює думку лікарка-акушерка-гінекологиня Камінь-Каширської ЦРЛ Лілія Росінчук.

Вона закликає жінок привчати себе проходити плановий профілактичний огляд у лікарів і нагадує, що вікових обмежень у цьому немає. До гінеколога мають ходити навіть дівчатка, і, зрозуміло, що і бабусі теж.

Лікарка-акушерка-гінекологиня Камінь-Каширської ЦРЛ Лілія Росінчук.

«Як показує практика, часто пацієнтки звертаються без конкретних скарг, а під час огляду виявляються небажані зміни в здоров’ї. Тому вчасне звернення до фахівця може запобігти серйозним захворюванням», – зауважує лікарка. 

У чому переваги та особливості новоствореного сервісу

Великими плюсами гінекологічного кабінету безбар’єрного доступу пацієнтки вважають:

  • цілодобову доступність;
  • анонімність;
  • інклюзивність.

«Сьогодні у гінекологічному кабінеті безбар’єрного доступу для мене проводили післяродову консультацію. Я отримала багато корисної інформації щодо жіночого здоров’я. А також довідалася більше про роботу самого кабінету. Гадаю, дуже добре, зокрема, те, що працює він цілодобово. Жінкам важливо знати, що вони можуть у будь-який час доби звернутися сюди, щоб отримати медичну допомогу. Бо добре, коли непередбачуваних ситуацій не виникає й огляд в гінеколога можна проходити у зручний для себе час, проте буває по-різному», – зазначає дев’ятнадцятирічна Катерина Балакіна, жителька Камінь-Каширської громади, котра народила первістка та готується до виписки із пологового. 

Жінка каже, що не ігноруватиме настанов лікарів і наступну консультацію не відкладатиме «в довгий ящик». Бо розуміє, що планові огляди дозволяють на ранній стадії виявити проблеми та вчасно вжити заходів. А поки організм після пологів повністю не відновиться, припускає, що проходити обстеження їй зручніше буде саме в кабінеті безбар’єрного доступу.  

Лікарка проводить післяпологову консультацію

Лікарі вважають, що для багатьох жительок району може бути важливим зокрема те, що прийом у цьому кабінеті відбувається анонімно. З власного досвіду вони знають, що часто жінки з різних причин соромляться прийти на консультацію. Та переконані,  що саме гарантована конфіденційність здатна зруйнувати цей бар’єр.

«Кабінет розміщений на першому поверсі пологового, поруч із жіночою консультацією. І, окрім того, що працює він 24/7, безоплатно, анонімно, є ще й безбар’єрним в плані доступу», – зазначає Лілія Росінчук. 

Лілія Іванівна має на увазі не лише наявність пандуса, а й можливість огляду жінок із проблемами опорно-рухового апарату. Допомагає в цьому передусім багатофункціональне крісло. У його зручності вже пересвідчилися при огляді двох жінок з інвалідністю.

Чим обладнаний гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу

«В кабінеті встановлене спеціалізоване гінекологічне крісло-трансформер для огляду маломобільних пацієнток. Воно з електричним приводом (опускається і піднімається на належну висоту, з урахуванням потреб жінок з інвалідністю)», – розповідає Оксана Мартинюк.

Багатофункціональне гінекологічне крісло у Камінь-Каширській ЦРЛ

Завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення каже, що таке крісло дозволяє забезпечити більш комфортний огляд для певних категорій людей. Зокрема жінок старшого віку, яким важко проходити обстеження у звичайному гінекологічному кріслі; жінок, які отримали травми й тимчасово обмежені у рухах; а також пацієнток з інвалідністю.

«Жінка повинна дбати про своє здоров’я у будь-якому віці. Про це не можна забувати й коли тобі за 60. На жаль, ми, навіть розуміючи це, не завжди так робимо. От і виходить, що приходимо до лікарів не на профілактичні огляди, а вже з болячками. Я довго наважувалася піти на прийом до гінеколога. Не хотілося навіть уявляти, як я забиратимуся на гінекологічне крісло. Адже з віком рухливість зменшується, а невпевненість в собі збільшується. Усе боялася, що справитися з цим самій буде складно. Але, коли вже змушена була прийти й мене завели на прийом у цей кабінет, то була приємно здивована: високо лізти мені не довелося», – ділиться досвідом  66-річна жителька Камінь-Каширської громади Світлана Карпік.

Лікарка-акушерка-гінекологиня Оксана Мартинюк консультує Світлану Карпік

Жінка зауважила, що крісло їй опустили донизу й вона без проблем сіла. Лікарка підняла її на зручну для огляду висоту, підлаштувала спинку.

«Крісло дає можливість самій не підіймати ноги. Як на мене, це важливо для жінок, яким це складно робити. Тож обстеження я пройшла без проблем, яких боялася», – зауважує пенсіонерка.

У неї хворий кульшовий суглоб і обмежена в русі нижня кінцівка. Відтак завдяки багатофункціональному кріслу пані Світлана не відчула дискомфорту при огляді. 

Функціональність оглядового крісла демонструє Лілія Росінчук

«Одна половинка крісла – фіксована, інша відхиляється. Висота коригується пультом. Це щоб, коли люди на кріслі колісному, можна було спростити їх переміщення на оглядове крісло», – демонструє рухливість обладнання Лілія Росінчук.

Також лікарка показує, що в цьому гінекологічному кабінеті є регульована канапа, ширма, медична шафа, інструментальний стіл. Звертає увагу на робоче місце лікаря, яке обладнане комп’ютером і принтером. Розповідає, що крім цього мають набір витратних матеріалів і деяких медичних препаратів, а ще контрацептиви. 

Робоче місце лікаря у гінекологічному кабінеті безбар’єрного доступу в Камінь-Каширській ЦРЛ

«Маємо презервативи, внутрішньоматкові контрацептиви (спіралі). Їх безоплатно можемо надавати нашим пацієнткам. Проте, зізнаюся чесно, ми налаштовуємо на народження діток. Тож наші гінекологи спрямовують максимум зусиль передусім на підтримання та збереження репродуктивного здоров’я жінок», – каже Оксана Іванівна.  

Медична шафа

Медикиня поділяє думку, що досить високий рівень штучного переривання вагітності, поширені онкогінекологічні патології та інфекційні хвороби, що передаються статевим шляхом, а також гендерно зумовлене насильство створюють серйозні виклики для суспільства. Тож створення таких гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу Оксана Іванівна вважає дуже важливим кроком у подоланні цих викликів.

Які послуги можна отримати у безбар'єрних кабінетах

У гінекологічному кабінеті безбар’єрного доступу UNFPA жінки можуть:

  • пройти огляд і отримати рекомендації щодо лікування; 
  • зробити лабораторні дослідження й одержати екстрену контрацепцію; 
  • обробити поранення; 
  • проконсультуватись у психолога та юриста.

Де знаходять гінекологічні кабінети безбарʼєрного доступу UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення на Волині

Загалом в Україні вже працює 94 таких гінекологічних кабінетів безбарʼєрного доступу. Зокрема, на Волині, їх є чотири. Крім кабінету, який відкрили у Камінь-Каширській ЦРЛ, вони також діють у: 

  • Ковельському пологовому будинку (місто Ковель, вулиця Д. Вітовського, 22); 
  • Володимирському територіальному медичному об'єднанні (місто Володимир,  вулиця Павлова, 20);
  • Нововолинській центральній міській лікарні (місто Нововолинськ, проспект Перемоги, 7Б).

Детальну інформацію про роботу цих та інших кабінетів можна отримати у реєстратурі медичних закладів або за номером 3033 – це лінія підтримки з питань жіночого здоров’я, яку створив UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні. Дзвінки на лінію з мобільних операторів та міських номерів по Україні безоплатні. 

Корисну та необхідну інформацію також можна знайти на сайті лінії підтримки з питань жіночого здоров’я. 

 

***Мобільні гінекологічні бригади та гінекологічні кабінети безбарʼєрного доступу працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Канади, Франції та Республіки Корея.

Тетяна ПРИХОДЬКО

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024