З ШАГом в школу: хто і навіщо відкрив новий приватний навчальний заклад

30 Серпня 2020, 16:15
4125

У портфелі бізнесів VolWest Group зараз одним із найуспішніших напрямків є освітній. Він представлений Бізнес-академією практичного менеджменту PMBA та Комп’ютерною Академією ШАГ. А віднедавна з'явилася ще й ліцензована загальноосвітня школа з поглибленим вивченням IT та іноземних мов IT STEP SCHOOL.

До кожної із цих структур причетна одна керівниця – Інна Кондратюк, яка свою кар’єру у VolWestі розпочинала з позиції головного HR. У PMBA естафету давно перехопила нова директорка Тетяна Репницька і саме з нею асоціюється цей бренд.

Читайте також: «Якісне навчання завжди матиме попит», – Тетяна Репницька

А от то успіх ШАГу в Луцьку – результат праці Інни Анатоліївни та її команди, з якою вони запускають стартап – приватну загальноосвітню школу для 5-11 класів.

– Пані Інно, скажіть, будь ласка, чим є сьогодні ШАГ у Луцьку?

– Філіал Комп’ютерної Академії ШАГ у місті Луцьк – це один із 89 філіалів Міжнародного IT освітнього закладу, представленого у 20 країнах світу, лідера на ринку IT-освіти України та інших держав: Казахстан, Білорусь, Азербайджан, Швейцарія, тощо.

Це – єдиний освітній український бренд, впізнаний закордоном. Наш філіал у Луцьку, а також філіали у містах: Житомир, Хмельницький, Чернівці, Черкаси, Ужгород, це партнерські проєкти ШАГ–VolWest Group з 2013 року. Така партнерська взаємодія забезпечує синергію у бізнесі, а також результативно впливає на розвиток IT-освіти і у нашому місті і за його межами.

Оскільки ми є частиною великої міжнародної компанії, то витримуємо усі стандарти якості знань та підходів у навчанні. Впродовж навчання в ШАГ, наші студенти отримують повноцінну комп’ютерну освіту і Диплом ШАГ за однією із трьох спеціальностей: програміст, спеціаліст із кібербезпеки, комп’ютерний дизайнер. Крім Диплома ШАГ наші студенти отримують сертифікати від компаній Microsoft, Cisco, Autodesk, оскільки ми є партнерами цих світових лідерів в галузі IT-технологій. Тому, усі тенденції, підходи, знання у нас є найсучасніші.

– Поясніть, будь ласка, як влаштована мережа. Що означає «партнерський проєкт»?

– У засновника бренду ШАГ є декілька схем взаємодії. Я б виділила дві основні. Перша: власні філіали, де компанія повністю займається управлінням, організацією і контролем. Друга: партнерські філіали, які беруть на себе зобов‘язання просувати, розвивати бренд. У такому разі всі методики, підходи в роботі, чек-листи по кожному основному процесу – спільні для усіх без винятку філіалів, а вже управління персоналом, фінанси, ведення господарської діяльності – відповідальність партнерів.

У VolWest Group в партнерстві з Дмитром Корчевським, крім Луцька, працюють ще філіали у Житомирі, Хмельницькому, Чернівцях, Черкасах і Ужгороді.

– А яким чином ви обираєте місто, аби запустити там філію, на що ви звертаєте увагу?

– Ми заходимо тільки у ті міста і обласні центри, де чітко розуміємо, що ШАГ буде успішним, що ми не тільки відкриємо офіс, але й матимемо розвиток компанії. Для цього ціла команда проводить детальний аналіз ринку в галузі освіти і у сфері IT. Ми враховуємо кількість освітніх закладів загалом, кількість студентів у місті.

Потім аналізуємо весь ринок IT-послуг: що має попит, яких студентів треба готувати. З’ясували вже певну закономірність: чим більше студентів у обласному центрі, тим більше студентів ІТ, чим більше студентів у ІТ, тим більше студентів буде у ШАГу.

– Що відбувається зараз на ринку IT-послуг у Луцьку, за вашими спостереженнями?

– Ринок IT є світовим, глобальним, а його особливість полягає у тому, що дуже багато послуг надають по аутсорсингу. Незалежно, де ти знаходишся: в Камбоджі, в Сіднеї чи у Луцьку. Цінують якість самих послуг. І, бувши в Україні, ти можеш виконувати замовлення для світових ІТ-компаній.

Дуже важко сказати, що відбувається на ринку IT саме Луцька, через те, що ми частинка глобальної сфери IT. Але можу сказати однозначно, що після того, як ми в Луцьку відкрили ШАГ, дуже багато наших випускників створили свої ІТ-компанії. Але навіть ті, що не створили, однозначно надають послуги по ІТ-аутсорсингу і часто не у межах України.

Цінним є те, що розвиток IT-галузі у нашому місті активізувався з відкриттям Комп‘ютерної Академії ШАГ, ми запустили механізм розвитку IT-сфери у Луцьку. На сьогодні наші студенти працюють у дуже відомих IT-компаніях світу.

Читайте також: «Медіа – це насамперед бізнес», – директор CID Media Group Ігор Денисевич. ІНТЕРВ'Ю

– Розкажіть, будь ласка, про ваших викладачів.

– 90% викладачів – ті, з якими ми відкрили ШАГ. Все дуже просто для мене, бо я є вихідцем із НRів і застосували для підбору персоналу перевірені методи.  Ми шукали фахівців з високим рівнем знань в IT, вміння передати досвід і готовність засвоїти інструменти, які ми пропонуємо, які себе виправдали в часі.

Претенденти скидали резюме, я отримувала, аналізувала, потім проводила співбесіди, запрошувала провести відкриті уроки і далі ті люди, що пройшли усі етапи відбору, з нами залишилися. Серед них, зовсім небагато – це 10-15%, викладачів вузів. Все-таки, є ось цей розрив життя і знань в сучасній державній освіті і викладачі, на жаль, теоретики. Нам були потрібні практики.

Тих 10-15%, що пройшли співбесіду, тобто показали відповідний рівень знань і були допущені до наших стандартів, ми вчили педагогічної майстерності й особливостям роботи саме в ШАГ. Бо у нас взагалі інший підхід, ніж в державних вишах.

А більшість людей – це IT-шники, які самі виконували певні роботи. Вони теж пройшли у першу чергу, технічну співбесіду, тобто показали високий рівень знань. Далі ми допомагали їм ставати викладачами. Таких більшість.

Приємно, що серед викладачів вишів, які мали високий рівень знань, які сьогодні з нами, вони за 2-3 роки стали самі IT-шниками-практиками. У нас неможливо працювати, якщо ти не рухаєшся з ринком в ногу, адже треба бути авторитетом для студентів. Вони ж очікують, що викладач буде не тільки знати, а й продемонструє перспективи розвитку.

Читайте також: «Гроші – це єдина мова, яку розуміють будівельники», – Анатолій Рабочаускас. #НЕЗЕЛЕНІ

– Напевно, коли стався карантин, для ШАГу це не була проблема. Чи справді адаптація до нових умов для вас була простою, як може здатися, на перший погляд?

– Коли стався карантин, для усіх нас і для ШАГ у тому числі це був певний шок. Компанія активна, в Луцьку вже одночасно навчається близько тисячі студентів. Ми задумалися як зробити так, щоб навчання продовжилося і якість не страждала. Але, оскільки ми, все-таки, IT-освітня компанія, то, мабуть, ми найбільш були готовими до того, щоб налагодити навчання в онлайн-режимі та зберегти якість.

Тож буквально за 3-5 днів усіх студентів приєднали до груп, які ми організовували онлайн. Усі викладачі пройшли навчання – на якій платформі робити, як це робити з новими чек-листами. Ми впоралися повністю і рівень втрат студентів був не більшим, ніж він є у звичайний час. Це є фактом того, що ми втримали студентів.

Велика вдячність викладачам, через те, що дуже важко вести пари (деякі з них мають по сто чи більше пар на місяць) в онлайн-режимі, говорити в камеру, тримати зв‘язок зі студентами, переконуватися, що вони ці знання засвоїли.

Читайте також: Не криза, а стрес-тест: чого можна повчитися у «Нашого Краю», щоб вижити в пандемії

– Розкажіть, будь ласка, ще про IT STEP SCHOOL, яку ви запускаєте?

– IT STEP SCHOOL – це продукт Комп'ютерної Академії ШАГ, але зовсім новий – загальноосвітня ліцензована школа, яка повністю виконує державний стандарт і програму Міністерства освіти України та по закінченню видає своїм учням атестат про повну загальну середню освіту державного зразка. Ми відрізняємось сучасними підходами та інструментами.

Оскільки Академія ШАГ на ринку IT-освітніх послуг уже 20 років, то кому ж, як не нам, розуміти, як використовувати сьогодні ІТ як ефективний інструмент у навчальному процесі. Розуміємо, що сучасний світ без ІТ – нікуди, батьки сьогодні конкурують з IT за увагу своїх дітей. Ми хочемо зробити так, щоб ІТ було корисним і служило на розвиток дітей, на їхні перспективи, досягнення, так, щоб ІТ допомогло дітям засвоїти ту базу знань, яку сьогодні пропонує загальноосвітня школа.

Батьки, у нас не має домашок! Ми це взяли на себе! Вдома ви зможете зі своєю дитиною просто проводити цікаво час і не витрачати свій ресурс на домашні завдання. Вам не треба буде тепер наймати репетиторів – у нас в школі індивідуальні заняття для ваших дітей. Ми перевели IT з конкурента на союзника – ваші діти так в школі напрацюються з ІТ, що потреби сидіти у гаджетах у них вдома вже не буде, тощо

IT STEP SCHOOL в Україні працює уже другий рік у Львові, Києві. Цього року це ще 8 міст України: Луцьк, Рівне, Дніпро, Харків, Кривий Ріг, Полтава, Запоріжжя, Одеса. Я була вперше дуже вражена уроками, підходами, зрозуміла, що це буде актуально скрізь в Україні. Львів і Київ запускалися, тільки відкрили школу у серпні й до вересня вони набрали повні класи дітей.

– Які особливості IT STEP SCHOOL ви запозичили?

– Ми як мережа поки що українських шкіл працюємо за єдиними підходами для усіх, незважаючи в якому це місті. У кожному класі, окрім викладача предмета, буде куратор, який буде завжди поруч із дітьми, дивитися чим вони займаються, допомагати їм. Працюватиме у школі й штатний психолог.

Та головне, що ми підготували – це інтегровані уроки. Наприклад, під час уроку математики вчитель спілкується англійською мовою. Або на уроці фізики дитина конструює робота і програмує його. Під час такої діяльності отримані знання показують дітям зв'язок із життям і не зникають та набагато більше цінуються.

– Тобто буде акцент на практичності?

– На мою думку, в загальноосвітній школі існує дві проблеми. Перша: діти не хочуть іти до школи, але вони не кажуть, що не хочуть вчитися. Тобто, треба зробити так, щоб викликати бажання у дітей ходити до школи. Друге: непрактичність знань. Наше завдання – зробити так, щоб навчання мало практичний характер, щоб потім ці знання діти могли використати в житті.

Ціль IT STEP SCHOOL – дати дитині базу практичних знань та інструментів, щоб вона потім у житті стала реалізованою і щасливою: певний рівень кар‘єрного розвитку, можливості жити в глобальному світі, спілкуватися з усім світом. Тобто, все те, що робить людину успішною.

– Скажіть, будь ласка, чи не здається вам ринок приватних шкіл у Луцьку перенасиченим?

– Я б так не сказала. Навпаки, у нас його практично не має. Ті, що відкриваються, то початкові класи і дитячі садочки. Ми старуємо з навчанням у 5-11-х класах. Але навіть, якби було декілька таких приватних шкіл, як ми, це дуже мала кількість. У Києві дуже багато приватних шкіл і кожна займає свою нішу.

– Якою ж буде ваша ніша?

– Унікальність наша – інтеграція сучасних шкільних дисциплін з ІТ . У нас не буде зошитів, книжок. Кожна дитина отримає планшет, у який вже будуть завантажені усі книги, програми, необхідні тести. Планшет замінює підручники.

Ми закуповуємо VR-окуляри і завантажуємо туди усі цікаві наукові фільми, які дають можливість не тільки побачити. VR-окуляри дають можливість взаємодіяти. Дитина зможе зрозуміти будову людського тіла чи побачити Сонячну систему, або побувати у давніших епохах.

Якщо це людський організм, ти можеш проникнути у кожен орган, подивитися, як циркулює кров по судинах. Ми даємо доступ до світового контенту, який виготовили професіонали. Дитина в ході такої комунікації з ІТ робить свої висновки, потім пише есе, потім відбувається практична діяльність, батли, тренінги і взаємодія із бізнесом.

– Це означає, що діти отримають якісь бізнес-навички?

– На всесвітньому форумі у Давосі визначили, що у майбутньому визначальними будуть не професійні, а м‘які навичи – soft skills. Це – вміння комунікувати з людьми, критичне мислення, емоційний інтелект, гнучкість мислення, вміння керувати і відстоювати свою точку зору. І сьогодні цього не вчить жодна школа.

Ми будемо дітей водити у компанії і знайомити з успішними людьми, які мають чим поділитися. Адже діти, розвиваючись, засвоюють сценарії поведінки. Ми будемо надавати можливість знайомитись із сценаріями успішних людей.

– Як ви підбирали педагогів?

– За літні місяці ми поспілкувалися із двома сотнями молодих педагогів і частину з них (до 80 вчителів) ми під'єднали до нашого навчального ресурсу. Вони демонстрували свої відеоуроки, ми бачили їхні кейси, і вони пройшли на наступний етап і та частина показала нам свої відкриті уроки вже по нових підходах, такі, як ми хочемо. Тож зараз у нас штат укомплектований.

– Як ви оцінюєте рівень фахівців, які працюють в освітній сфері Луцька?

– Знаєте, дуже якісний ринок педагогічних послуг у Луцьку. Але при тих умовах і підходах, які є в нас, більша кількість людей, майже 90%, це дуже молоді люди і серед них багато тих, які просто закінчили ВНЗ і ще не були у школі.

– Ви шукаєте виключно молодих фахівців?

– Ні в якому разі ми не звужуємо собі межі. Ми ж не знаємо, де є наші вчителі. Ми кинули клич усім, усіх запросили, з усіма спілкувалися. Так, як я розповідала про стереотипи поведінки дітей, як ми засвоюємо стереотипи чиєїсь поведінки, так само, мабуть, усі ми, приходячи на роботу, засвоюємо стереотипи поведінки у колективі.

І державна школа на сьогодні має дуже багато стереотипів комунікації, поведінки колишнього, пострадянського. Навіть дуже талановиті мусять прийняти ті рамки і закони, які діють у школі. Ось ті, що закінчили університет і ще не дійшли до школи, вони тих стереотипів не мають, з ними легше, вони себе не заангажовують, а дуже часто урок ведуть від душі. Вони ж не знають, як має там бути «правильно», хоча це вже давно не правильно.

– Та чи є у Луцьку багато сімей, охочих відправити дитину у приватну школу?

– Оскільки це приватна школа, це платні послуги. Для того, щоб людям прийняти рішення, чому ми, треба певний час. Адже це не тільки суттєві витрати, це ще й експеримент. І я розумію сумніви батьків, адже вони довіряють нам найдорожче. Тому ми проводимо багато співбесід: зі мною, з менеджерами. Але я не сумніваюся ні в собі, ні в колективі, ні в тому, що це перспектива.

Це ж проблема не тільки України, це проблема світова. Усі школи світу ставлять одне й те саме питання — яку роль, яку функцію має виконувати школа в житті дитини. І всі сходяться на тому, що треба дитину готувати до майбутнього, аби вона не боялася бути щасливою, успішною, реалізованою.

– Скільки коштуватиме навчання?

– У нас є різні форми оплати. Якщо це навчання однією сумою за рік, то це 8 500 гривень на місяць. Якщо це помісячне навчання, то це 10 700 на місяць, ціна вища, якщо платити щомісячно.

– Може бути такий варіант, що дитина прийшла, місяць повчилася, повернулася у свою звичайну школу, чи це, якщо вже прийшли, мусять відучитися?

– Ніхто нікого у клітку не садить. Але я навіть не розумію, чому так має статися. З досвіду IT STEP SCHOOL у Львові та у Києві протягом року ніхто не пішов. Ще й цінність нашої школи у тому, що ми виконуємо загальноосвітній стандарт. Це не так, як у ШАГ, що ми набрали набір, запустили, і ти чекай пів року, поки наступні групи будуть. Дитина може приєднатися протягом навчального року у будь-який час, перейти зі школи будь-якого місяця.

Читайте також: Що таке приватні школи і для чого вони дітям

– Інно Анатоліївно, ви згадували, що прийшли керувати бізнесом зі сфери НR. Вам допоміг цей фах, коли опинилися на чолі бізнесу?

– У бізнесі є чотири основних процеси: маркетинг, фінанси, персонал та інновації. Я мала дуже хороший і глибокий досвід управління персоналом.
Мені доводилося формувати команди топменеджменту і середньої ланки управління.

П‘ять років перед VolWest Group я пропрацювала в «Континіумі». Тому добре знаю, що в бізнесі не можна бути ефективним, якщо не розумієш, як відбувається обмін процесами і взаємодія людей у бізнесі. Занурення у бізнес мені дало це знання, як воно відбувається. Це стало поштовхом до того, що у мене виникло спочатку просто бажання самій порулити бізнесом.

Коли ж стала керівником Комп‘ютерної Академії ШАГ,  я зрозуміла, що бізнес – це повноцінне життя, це певна країна з цікавим життям і своїми законами. Я можу сказати чому ШАГ, як такий, стався. Через те, що я була до цього готова психологічно, знаннями, хоча у мене немає диплома про вищу освіту фінансиста, економіста, маркетолога. Я за фахом педагог і психолог, педагогом я, хоча не працювала, а ось психологом організаційним досвід хороший набула.

– До речі, про корпоративну культуру. У вас є аж дві нагороди «Star manager», яку в компанії VolWest Group отримує найкращий Топменеджер за підсумками року. Як вам це вдалося?

– Коли дивлюся на нагороди, мені дуже приємно. Це визнання мого успіху командою, колективом всієї корпорації. Але цінність їх не тільки в цьому. Насправді я прожила дуже цікаве, успішне життя.

Читайте такожЗірка року: волинська бізнес-леді отримала іменне світило у небі

І робота у моєму особистому житті переважає, бо це вже стало дуже особисте. Переконана, що треба завжди бути чесною із собою, розуміти себе. Коли я сама себе питала, для чого це треба, то зрозуміла, що не для статусу. Мені треба було зробити щось краще для людей і для своїх дітей. Тож і через материнський інстинкт стався ШАГ у такому вигляді, як є зараз.

Наприклад, коли моя донька вчилася в університеті на дизайні, я саме займалася запуском ШАГу. Тоді я зрозуміла, що вона не знає жодної дизайнерської програми, і була просто у дикому шоці від того, яких спеціалістів випускають наші вузи. І ще це стало поштовхом до того, щоб давати людям таку освіту, яка потім мала б у житті застосування.

Зараз у нас є програма «Перший крок» для дітей 7-8 років і вона дуже успішна. Так збіглося, що в мене підростає внук, йому 7 років, і він теж каже, що хоче в мене вчитися. І я почала цікавитися, яку можна зробити програму, щоб було цікаво молодшим діткам.

Зараз дивлюся на шкільний процес і я поставила собі питання, як зробити так, щоб дітям хотілося ходити до школи, щоб їм було цікаво, щоб їм було корисно. І настільки особисті бажання переплелися з тим, що це треба не тільки моїм дітям, але дітям у Луцьку, в Україні.

Наталія ПАХАЙЧУК

Фото Ірини КАБАНОВОЇ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024