«Команда «Європейської Солідарності» за європейський шлях розвитку місцевих громад», – Олександр Радчук

14 Жовтня 2020, 10:00
Олександр Радчук 6591
Олександр Радчук

«Думаю, що мій життєвий досвід, зокрема досвід, набутий під час роботи в правоохоронних органах, буде корисним для рідної Волині, особливо для розбудови місцевих громад».

Візитівка: Олександр Радчук. 46 років. Уродженець села Забороль Луцького району Волинської області.

Освіта – вища. Експерт із державної безпеки. Професійний військовий. Понад 20 років у системі оперативних підрозділів Служби безпеки України. З 2014 до 2017 року  проходив службу в зоні проведення АТО.

Останні 2 роки працював у столиці на керівній посаді в Департаменті захисту національної державності СБУ. Президент спортивного клубу «Волинський край».

Кандидат у депутати Волинської обласної ради по виборчому округу №8.

– Що виборцю потрібно знати про Вас, щоб його вибір був свідомим?

– Я людина  не чужа для Волині, хоча останні 5 років мене тут не було. Наша держава уже не один рік перебуває в стані війни з Російською Федерацією, тому безпека нашої держави і безпека українських громадян – один із пріоритетних напрямків у діяльності будь-якої політичної сили.

Я ж, як людина, яка має досвід у цій сфері, готовий більш предметно та фахово на місцевому рівні розбудовувати систему безпеки наших громад. Це моє першочергове завдання. Адже добробут громади розпочинається з впевненості кожного в безпечності проживання в ній.

– Чому Ви вирішили взяти участь у нинішніх місцевих виборах?

- Команда «Європейської Солідарності» на чолі з Петром Порошенком – це ті, з ким ми фактично 2014 року обороняли нашу державу на її східних рубежах.

Мені імпонують люди, які зібралися в команді, тут дуже багато моїх друзів, ба більше – побратимів, які були тоді в АТО. Тому і я для себе вирішив бути в цій команді й разом захищати нашу державу.

Олександр Радчук
Олександр Радчук

– Чим програма «Європейської Солідарності» відрізняється від програм інших партій?

– Сьогодні основний вектор «Євросолідарності» як  політичної сили –  послідовний проєвропейський курс і системне впровадження життєвих норм, які діють у Європі.

Все це має бути і в Україні: люди повинні бути впевнені в своїй захищеності і в своєму майбутньому. А успішне майбутнє – це соціальні стандарти саме європейського зразка. Буквально в серпні «ЄС» стала асоційованим членом європейських політичних сил.

Це перша політична партія в Україні, яка це зробила! Це гарантує, що до нас будуть дослуховуватися і ми будемо мати можливість впроваджувати прогресивні для українців речі.

«Поєднання молодості й досвіду дозволить ефективно вирішувати багато проблеми

– Як би Ви схарактеризували команду, з якою Ви йдете на вибори? Маю на увазі волинський осередок.

– Це дуже перспективна команда, у якій поєдналися молодість та досвід: тут є знані люди, які мають досвід роботи в органах місцевого самоврядування, в державних структурах, і є дуже освічена й амбітна молодь, яка завдяки іншому підходу до вирішення певних проблем впровадить новації, які будуть корисними для суспільства і для волинської громади зокрема.

Я думаю, що саме такий симбіоз дасть максимальну ефективність. На жаль, наша держава  не має багато часу на зміни, адже наші люди хочуть бачити швидкі зміни, тому потрібно всі реформи впроваджувати виважено та максимально прозоро.

Нам же потрібно довести, що ці зміни можемо зробити саме ми. У більшості волинських громад сьогодні немає програм розвитку, отже, від цього потрібно відштовхуватися – розробити такі програми й розпочати покрокову їх реалізацію. Мешканці кожної громади мають розуміти, що ми будемо робити поетапно, щоб зміни давали ефект.

– Наскільки дієвим, на Вашу думку, зараз є місцеве самоврядування?

– У сучасних реаліях місцеве самоврядування дуже різновекторне: якщо одні громади уже себе зуміли реалізувати, то інші – знаходяться лише на початках. На жаль, ми сьогодні в такому складному періоді, коли реформи тільки впроваджуються і їх реалізація відбувається по-різному.

Знову ж повернуся, на ситуацію суттєво впливають події на Сході України. Розбудова в умовах війни – це завжди виклик. Неабияк вплинула також зміна Президента, який був зацікавлений у розвитку місцевих громад і був ініціатором реформ на місцях, тому чимало прогресивних процесів на сьогодні пригальмовано.

Потрібно усвідомлювати, що громади повинні розвиватися рівноцінно, а тому важливим завданням на цьому етапі є «підтягнути» громади, які тільки утворились і спонукати їх до розвитку. Це дуже важливо, щоб вони відчували підтримку.

Якщо ми правильно сформуємо законодавчу базу, тоді зміни легко буде реалізовувати й на практиці.

«Безпека і здоровий спосіб життя – запорука майбутнього держави»

– Що буде пріоритетом у діяльності, якщо будете обрані до обласної ради?

– Насамперед  це безпека наших громад. Крім того, я дуже багато років віддав спорту й тому впевнений, що здорова нація – це здорова держава. Т

ому велику увагу я приділятиму відновленню спортивних секцій, розвитку активної та здорової молоді як майбутнього держави. Я буду відстоювати та розвивати ці напрямки, бо це потрібно для нашого майбутнього.

– Які проблеми  потребують нагального вирішення на цьому етапі і це можна зробити на місцевому рівні?

– Я думаю, що найголовніша проблема на сьогодні – робочі місця для наших громадян, тому для мене важливим є питання відновлення довіри до України, створення умов для вкладення іноземних інвестицій. Ми і є європейська партія, щоб сприяти цьому.

Переконаний, що для багатьох іноземних партнерів ми станемо гарантом безпеки їхньої діяльності на території нашої держави. Коли українці, і волиняни зокрема, будуть упевнені в завтрашньому дні, матимуть робочі місця та стабільну заробітну плату, багато чого зміниться.

І робота, і зарплата мають бути такими ж, як у Європі.

«Щоб залишити молодь удома потрібні лише дві речі – це європейські стандарти освіти та можливість реалізовувати себе в Україні»

– Волинь має перевагу, бо вона прикордонна область і завдяки цьому є можливість реалізовувати багато міжнародних транскордонних проєктів, які недоступні для інших областей. Але водночас таке близьке розташування від кордону сприяє тому, що українці активно виїздять на роботу в інші країни Європи. Як повернути молодь додому?

– Я думаю, що карантин, який зараз дуже змінив ситуацію щодо міграції, змушує нас думати про те, як же забезпечити волинян роботою тут, удома.

Важливо, щоб і молодь мала можливість навчатися та працювати у своїй країні, отримуючи гідні фінансові умови й перспективи.

Щоб залишити молодь удома потрібні лише дві речі – це європейські стандарти освіти та можливість реалізовувати себе в Україні.

Водночас для цього необхідно сприяти розвитку бізнесу на місцях і зробити ведення власної справи доступним і прозорим.

«Родина та спорт – складники моєї рівноваги»

– Оскільки політика потребує багато часу й зусиль, як Ви відновлюєтесь?

– У молоді роки займався спортом, виступав за збірну України у спортивній радіопеленгації, був чемпіоном України,чемпіоном Польщі, володарем Кубка Європи.

В системі СБУ також багато уваги приділяв спорту, грав за збірну з волейболу. Спорт – це тільки один зі складників, бо найвагоміший –  це, звичайно, сім’я.

П’ять років я був фактично поза родиною: спершу Донбас, потім – Київ; тому відпочинок у колі сім’ї і активний спортивний відпочинок – це моя, як тепер модно говорити, «зона комфорту», мої натхнення та сила.

– Депутати ­– люди публічні і, окрім депутатської діяльності, широкому загалу завжди цікаві й певні особисті речі. Оця публічність – це позитив чи негатив?

– Я думаю, що позитив. Чому? У Європі ті, хто представляє громаду в органах самоврядування, – дуже публічні люди, про них знають практично все. Я впевнений, що виборець має право знати, як і чим живе депутат, якого він обрав і який дбає про нього, куди він рухається, що робить і яка в нього мета.

Представникам нашої партії немає чого приховувати. В агітаційних матеріалах ми даємо основну інформацію про кожну людину.

Зараз я багато часу приділяю питанням формування нашої передвиборчої кампанії, реалізації певних ідей та спілкуванню з виборцями. Це гарний досвід, адже краще розумієш особливості кожної громади, зокрема проблеми, знаєш, як діяти.

«Передвиборча кампанія 2020 особлива тим, що відбувається в умовах карантину в дуже стислі терміни»

– Сучасний виборець прагне знати про тих, кого обирає. Зокрема й про те – звідки гроші на політичну кампанію і скільки коштує ця виборча кампанія.

– Гроші на політичну кампанію ми збирали потроху з кожного кандидата, який йде до обласної ради. Ці вибори не є затратними. Чому? Бо вони короткотривалі: від процесу висунення кандидатів до реєстрації залишається тільки місяць на агітацію.

Здебільшого гроші кожного з кандидатів спрямовані на виготовлення агітаційної продукції, щоб ознайомити виборців із нашою програмою:  чому ми балотуємося, що ми хочемо зробити і які результати хочемо бачити.

– Якщо оцінювати хід нинішньої передвиборчої кампанії. У чому її особливості?

– Ця виборча кампанія доволі складна. По-перше, вона короткотривала, по‑друге, ми проводимо її в умовах карантину. А це означає, що немає можливості використовувати такі формати для спілкування, як велелюдні зустрічі з виборцями на майданах чи у великих приміщеннях, як то було традиційно.

Нині ми йдемо в більш медійному форматі (радіо-, телеефіри, преса, онлайн-видання, навіть соціальні мережі), але передусім безпосереднє спілкування в невеликих групах.

Очевидно, на виборчу кампанію впливає й те, що рейтинг партії «Європейська Солідарність» на Волині відрізняється від загальноукраїнського на 7%, але цьому є пояснення. На жаль, сьогодні в нашій партії немає жодного представника від області у Верховній Раді, тобто народного депутата України.

А це саме та представницька функція, яка дозволяє ширше реалізовувати амбіції будь‑якої політичної сили.

Ми сподіваємося, що вдало проведемо ці місцеві вибори й зможемо знайти достойного кандидата, який буде гідно представляти нашу Волинь від партії «Європейська Солідарність» у парламенті нового скликання. Тоді наші амбіції буде реалізовувати трошки легше.

Звичайно, зараз ми відчуваємо підтримку від керівництва партії  і безпосередньо від куратора нашої Волинської області Андрія Парубія – людини з величезним досвідом депутатства й головування у Верховній Раді України.

– На Вашу думку, на що варто звернути увагу кожному під час голосування, щоб зробити правильний і відповідальний вибір 25 жовтня?

– Дуже змінилося законодавство і дуже важкий виборчий бюлетень. Зараз наше завдання – поінформувати кожного виборця, як правильно заповнити виборчий бюлетень, аби віддати голос саме за свого обранця й за ту політичну силу, яку він вважає найбільш достойною представляти інтереси його та громади, в якій він мешкає.

Сьогодні всі в рівних умовах. Ті з кандидатів, які найбільш вдало презентують свою програму, знайдуть підхід до виборця, ті й зможуть здобути максимальну кількість голосів. Головне, аби це було гідно та чесно!

Інтерв’ю вела Ольга СІРЕНКО

Коментарі
14 Жовтня 2020, 15:02
Наче все правильно, проте – щоб залишити молодь удома, а Медведчука з Бойком відправити до Москви на довічно, потрібно принаймні мати європейський рівень освіти, а це, перш за все, належне фінансування освіти та сучасний рівень кваліфікації і культури вчителя, викладача. По-друге, «німецька» оплата праці за кваліфіковану працю вчителя, інженера, медика, працівника культури. По-третє, запровадження вікового коефіцієнту при визначенні розміру податку (підприємці, наймані працівники). Податок з одного і того ж доходу до 35 років має бути меншим, а для старших більшим.
15 Жовтня 2020, 03:18
А що зробив для району Сус,Ващучка або наглєц Михалік усіх у банку і засолити потрібно. Молодим дорогу. І доречі дивиться які кумедні списки до рай.ради . Нові або старі слуги народу
15 Жовтня 2020, 03:20
Можна в неті усіх пробити✌
25 Жовтня 2020, 17:12
Буде з нього діло, до болі на Ростіка Кухтея схожий )
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024