На сесії облради обговорять створення 5 госпітальних округів на Волині

25 Квітня 2017, 19:00

Створити на Волині 5 госпітальних округів із центрами у Луцьку, Ковелі, Нововолинську, Камені-Каширському та Любомлі — таку пропозицію підтримали сьогодні депутати на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

Цю пропозицію винесуть на розгляд чергової сесії. Про це повідомляє Національна суспільна телерадіокомпанія України Волинської регіональної дирекції.

Нагадаємо, профільне управління облдержадміністрації запропонувало  створити три округи, а на одній із сесій обласної ради вирішили, що їх має бути 8. Такий варіант і направили на погодження до Кабміну. Отримавши відмову, Волинь знову в дебатах — яка ж кількість госпітальних округів є оптимальною.

На засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства вкотре обговорювали — скільки на Волині має бути госпітальних округів.

Начальник профільного обласного управління Ігор Ващенюк знову переконував депутатів, що  варто створити три. Центри округів — Луцьк, Ковель і Нововолинськ. При цьому Ігор Ващенюк каже: розглядається можливість створення і Камінь-Каширського госпітального округу.

Депутат Володимир Дибель, який є головним лікарем територіального медичного об’єднання Любомльського і Шацького районів, вважає, що до цього переліку потрібно додати і Любомльський округ.

Однак не лише забезпечення лікувальної установи новітнім обладнанням і висококваліфікованими спеціалістами є передумовою створення госпітального округу. Серед чинників також кількість людей, яким надають послуги. Згідно з критеріями Кабміну,  багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування 1-го рівня повинна приймати не менше 120-ти тисяч пацієнтів щороку. Із цим будуть проблеми, прогнозують в обласному управлінні охорони здоров’я. Цю думку підтримують депутати Олег Бегаль і Михайло Бегаль.

Після тривалої дискусії члени комісії запропонували колегам на черговій сесії ухвалити рішення про створення на Волині п’яти госпітальних округів. Пропозицію волинян мають підтримати в Кабінеті Міністрів. Зробити це варто чим швидше, аби область могла отримати додаткові кошти на медичну галузь.